Concert

Tsjaikovski’s Vijfde symfonie

  1. Concertenchevron right
  2. Tsjaikovski’s Vijfde symfonie

De Russische dirigent Dima Slobodeniouk (foto) debuteert bij het Concertgebouworkest met Tsjaikovski’s Vijfde symfonie. Luister naar de prachtige hoornsolo in het tweede deel, die werd geplagieerd in Frank Sinatra’s Moon Love.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Tsjaikovski’s Vijfde symfonie

Opnamedatum

zondag 28 april 2019

Omroep

AVROTROS

Componisten

Maurice Ravel, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Ralph Vaughan Williams

Uitvoerenden

Perry Hoogendijk (tuba), Dima Slobodeniouk (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Tsjaikovski’s Vijfde symfonie

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde zijn Vijfde symfonie in 1888. Eeuwig geplaagd door twijfel, noemde hij zijn Vijfde symfonie na de door hem zelf gedirigeerde première in St. Petersburg een ‘mislukking’. Maar uiteindelijk was Tsjaikovski er toch best tevreden mee. Een rijkdom aan melodieën en een kleurrijke orkestratie vormen de sterkste punten. Luister bijvoorbeeld naar die prachtige hoornsolo in het tweede deel, die niet voor niets later werd geplagieerd in Frank Sinatra’s Moon Love.

Dima Slobodeniouk debuteert

De Rus Dima Slobodeniouk, die het Concertgebouworkest voor het eerst dirigeert, laat Tsjaikovski’s Vijfde symfonie voorafgaan door Ravels Le tombeau de Couperin en het Tubaconcert van Ralph Vaughan Williams. In 1976 voerden het Concertgebouworkest en zijn toenmalige tubaïst Donald Blakeslee Vaughan Williams’ Tubaconcert voor het eerst uit. Ditmaal is de solistische eer aan de huidige solotubaïst van het Concertgebouworkest, Perry Hoogendijk. Het is een uitgelezen mogelijkheid om te horen wat de tuba als solo-instrument allemaal in zijn mars heeft.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie