Evenement

De extatische ritmiek van Chin en Stravinsky

foto: Marco Borggreve
  1. Evenementenchevron right
  2. De extatische ritmiek van Chin en Stravinsky

Le sacre du printemps van Igor Stravinsky klinkt na ruim een eeuw nog altijd als nieuw. De uitvoering van het Pianoconcert van Unsuk Chin door Karina Canellakis en de Zuid-Koreaan Sunwook Kim wordt ongetwijfeld ook spectaculair.

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent

Sunwook Kim, piano

Moesorgski - 'Dageraad op de rivier Moskva' uit Chovansjtsjina
Chin
- Pianoconcert
Stravinsky
- Le sacre du printemps

Het Pianoconcert: ‘vintage’ Unsuk Chin

Unsuk Chin – dit seizoen centrale componist bij de ZaterdagMatinee – schreef tot nog toe zeven soloconcerten, met het Pianoconcert uit 1997 als meesterlijk vertrekpunt. In november 2020 was dit werk reeds in de Matinee te beluisteren, toen noodgedwongen in een coronabestendige bezetting, uiteraard met toestemming van de componiste. Nu klinkt Chins verfijnde orkestratiekunst in haar volle glorie. In elk van de vier delen tovert de Koreaanse een andere klankwereld voor oren. Hoewel de texturen ‘vintage’ Chin zijn, doen zich hier en daar ook invloeden van haar leermeester György Ligeti voelen.

Moesorgski en Stravinsky

Een Russische lijn in dit programma wordt ingezet met Dageraad op de rivier Moskva, de ouverture van Moesorgski’s onvoltooid gebleven ‘volksopera’ Chovansjtsjina, over de woelige machtsstrijd tussen de conservatieve prins Ivan Chovanski en de prowesterse soon-to-be tsaar Peter de Grote. Onder meer Igor Stravinsky bemoeide zich in 1913 met de orkestratie van Moesorgski’s pianopartituur. In hetzelfde jaar voltooide hij zijn radicaal vernieuwende Le sacre du printemps.

Datum:

zaterdag 23 september 2023 14:15 - zaterdag 23 september 2023 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie