Concert

Stile Antico

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Stile Antico

Dit concert vertelt het verhaal van twee groepen gelovigen die weigerden zich te conformeren aan het officiële geloof van de gevestigde Engelse Kerk: de Mayflower pelgrims, met hun spraakmakende reis naar Amerika, en de recusante katholieken van het elisabethaanse Engeland, die trouw bleven aan hun geloof, ondanks de vervolging door het protestante regime.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 17 september 2022

Omroep

NTR

Componisten

Jan Pieterszoon Sweelinck, Thomas Tomkins, Orlando Gibbons, William Byrd, John Dowland, Robert White, Thomas Morley, Thomas Campion, John Amner

Ensembles

Stile Antico

Tijdperken

Vroeg barok

Locatie

Kapel Zusters onder de Bogen, Maastricht

Een honderdtal Engelse puriteinse separatisten verliet op 16 september 1620 met de Mayflower de haven van Plymouth. Twaalf jaar hadden ze in Leiden gewoond, waar ze hun geloof openlijk konden belijden. Maar Amerika was het Beloofde Land, en de kolonie die ze daar stichtten werd ook Plymouth genoemd. Hun verhaal verwierf de status van ontstaansmythe van de Verenigde Staten.

Aan de andere kant van het religieuze spectrum: de ‘recusanten’ of weigeraars, die onder streng protestants bewind in Engeland Crypto-katholiek bleven, een ‘innerlijke emigratie’ met gevaar voor hun leven. Met dit programma is het vermaarde Britse vocaal ensemble Stile Antico voor het eerst te gast in Musica Sacra Maastricht.

Bron: musicasacramaastricht.nl

Ster advertentie
Ster advertentie