Concert

Bachs Johannes-Passion met René Jacobs

foto: Philippe Matsas
  1. Concertenchevron right
  2. Bachs Johannes-Passion met René Jacobs

Voor de traditionele passieconcerten werkt het Nederlands Kamerorkest dit jaar samen met Cappella Amsterdam. Samen met zes solisten voeren ze Bachs sublieme Johannes-Passion uit onder leiding van barokspecialist René Jacobs.

Johannespassion door Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest o.l.v. René Jacobs

Opnamedatum

maandag 03 april 2023

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Werner Güra (Evangelist - tenor), Yannick Debus (Christus - bariton), Brigitte Christensen (sopraan), Helena Rasker (alt), Matthias Winckhler (Pilatus - bas-bariton), Mark Milhofer (tenor), Johan Vermeer (Petrus - bas), Jon Etxabe Arzuaga (tenor), Ross Buddie (tenor), Lette Vos (sopraan), René Jacobs (Dirigent)

Ensembles

Cappella Amsterdam; Nederlands Kamerorkest

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Passiemuziek onder leiding van René Jacobs

Het Nederlands Kamerorkest, dat om het jaar de Matthäus- en de Johannes-Passion van Bach speelt, werkt regelmatig samen met Cappella Amsterdam, een van de beste koren van Nederland. In 2021 brachten ze online een verkorte versie van de Johannes-Passion, dit jaar klinkt de volledige versie met zes solisten onder leiding van René Jacobs. Deze succesvolle Belgische dirigent, zanger en barokspecialist was ooit een van de eerste countertenoren die in Nederland voor publiek de alt-aria’s in de Matthäus-Passion zong.

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Bachs Johannes-Passion

Bach voltooide zijn Johannes-Passion een paar jaar eerder dan zijn Matthäus-Passion. Hij schreef het meesterwerk voor zijn eerste Goede Vrijdag als cantor in Leipzig in 1724. Het koor speelt een opmerkelijke rol: het verbeeldt het volk dat veel roept, schreeuwt en scheldt. De onhoudbare volkswoede komt als een soort rechtbankdrama tot een hoogtepunt met de onvermijdelijke veroordeling van Jezus tot de kruisdood. Samen met zijn Matthäus-Passion, behoort Bachs Johannes-Passion tot de meest geliefde passiemuziek in Nederland.

Gerelateerde podcast

Meer dan Matthäus

Meer dan Matthäus

Ster advertentie
Ster advertentie