Concert

Bach en Eisler

  1. Concertenchevron right
  2. Bach en Eisler

Met ruim twee eeuwen 'generatieverschil' en totaal verschillende levens lijken Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler geen voor de hand liggende combinatie. Maar zoals zo vaak: het hangt er maar vanaf waar je precies naar kijkt. Holland Baroque en bariton Thomas Oliemans zien wél verwantschap; in hun 'verlangen naar het paradijselijk geluk'.

Bach en Eisler

Opnamedatum

vrijdag 10 februari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach, Hanns Eisler

Uitvoerenden

Judith Steenbrink & Tineke Steenbrink (Dirigent), Thomas Oliemans (bariton)

Ensembles

Holland Baroque

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Musis, Muzenzaal, Arnhem

Een betere wereld

In de liederen van Eisler hóór je zijn hunkeren naar een betere wereld. Het leven van de componist en soldaat in de Eerste Wereldoorlog is een aaneenschakeling van vluchten, verdachtmakingen, uitgezet worden en terechtstaan. Los van zijn wortels, worstelend met zijn ontheemde bestaan en zoekend naar de zin van alles, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Bertolt Brecht op muziek. Bach verlangt ook naar 'de overkant'. In Bachs aangrijpende cantate Ich habe genug verheugt hij zich op het achterlaten van zijn ontberingen door middel van de dood. Hij legt het (wat precies? Zijn leven?) in handen van God.

Holland Baroque en Thomas Oliemans

Holland Baroque en de veelzijdige Oliemans deinzen beiden niet terug voor grote thema's. Ze werkten al eerder samen en vinden elkaar blindelings door hun inventieve benadering van de muziek. De bariton won in 2021 de VSCD-muziekprijs De Ovatie voor zijn bijzondere podiumprestaties en belangrijke bijdragen aan het Nederlandse klassiekemuziekleven. Oliemans werd daarbij geprezen om zijn inventieve en creatieve geest, onder andere in dit programma met Holland Baroque. In Musis gaat hij samen met Holland Baroque op zoek naar antwoorden op 'hoe moet je leven' en 'wanneer heb je genoeg'?

Bron: musisenstadstheater.nl

Ster advertentie
Ster advertentie