Concert

Carl Maria von Weber - Ouverture Oberon

foto: Larisa Birta
  1. Concertenchevron right
  2. Carl Maria von Weber - Ouverture Oberon

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw of voor het eerst opgenomen door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #11 : Ouverture Oberon van Carl Maria von Weber in een versie voor mini-orkest.

‘Reduced Orchestra’

Zo’n honderd jaar geleden in het begin van de radio waren de radiostudio’s nog te klein voor grote orkesten. Omdat er live werd uitgezonden was uitzending van klassieke muziek vanwege de ruimtelijke beperking alleen mogelijk in kamermuziekverband. Werken voor symfonieorkest konden op een gegeven moment wel via een plaatopname worden uitgezonden, maar daarvan liet de kwaliteit nog zeer te wensen over. Deze beperkingen leidden toen tot een hausse aan bewerkingen van orkestmuziek die wel in een kleine studio pasten. Een orkest van rond de 65 musici werd zo teruggebracht naar zo’n 15. Deze partituren voor zogenaamd ‘reduced orchestra’ waren in het interbellum zeer geliefd in de Verenigde Staten en vonden gemakkelijk hun weg naar Europa en dus ook naar de Hilversumse bladmuziekcollectie Muziekschatten.

In Nederland hebben de vooroorlogse omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV en VARA in deze categorie tientallen titels aangeschaft, waaronder de bekende ouverture tot de opera Oberon van Carl Maria von Weber. Opnames -als deze al konden worden gemaakt- zijn niet meer teruggevonden. Maar omdat werd bijgehouden wanneer de bewerkingen werden uitgevoerd weten we dat deze klassieke bewerkingen zeer populair waren.13 musici van het Radiofilharmonisch Orkest voeren de ouverture Oberon uit.

Carl Maria von Weber - Ouverture Oberon

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 12 april 2021

Omroep

NTR

Componisten

Carl Maria von Weber

Uitvoerenden

Lis Perry (viool)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 5, Hilversum

Podcast

Voor de podcast Hilversumse Muziekschatten dook Frans van Gurp (NTR) in die 5 strekkende kilometer op zoek naar muzikale pareltjes en reconstrueerde 18 werken. Eerdere afleveringen gingen over hoorspelmuziek. Dit is de laatste in hoofdstuk ‘Componeren voor de radio’. Met aandacht voor het specifieke handwerk om vaak in opdracht voor een specifiek programma muziek te componeren of te arrangeren. Hierna is het tijd voor de categorie ‘Gevonden voorwerpen’, over de wonderbaarlijke reizen die partituren maakten om uiteindelijk in Hilversum terecht te komen.

Beluister hieronder de bijbehorende podcast #11 uit de serie Hilversumse Muziekschatten.
Of in je favoriete podcastapp.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie