Concert

Debussy, Ravel en Szymanowski bij het Concertgebouworkest

foto: Mat Hennek for SONY BMG Masterworks
  1. Concertenchevron right
  2. Debussy, Ravel en Szymanowski bij het Concertgebouworkest

Dirigent Antonio Pappano leidt het Concertgebouworkest in de wonderlijke, zinneprikkelende muziek van Debussy en Ravel, en Szymanowski’s exotische Eerste vioolconcert met als soliste Lisa Batiashvili.

Lisa Batiashivili
Stervioliste Lisa Batiashvili soleerde al diverse malen bij het Concertgebouworkest. Onder leiding van Antonio Pappano schittert ze nu in Szymanowski’s Eerste vioolconcert, een meesterlijk werk met oosterse trekjes. De fascinerende werelden die Szymanowski aantrof in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hoor je terug in het sierlijke lijnenspel, de dromerigheid en de zwoele sfeer. Wonderlijke, zinnenprikkelende muziek die zich hooguit met die van Claude Debussy laat vergelijken.

Debussy en Ravel
Van Debussy klinkt Ibéria, een levendig en kleurrijk portret van een geromantiseerd Spanje, met markttaferelen, zinderende zomernachten en uitbundige dorpsfeesten. Ook Maurice Ravel was een absolute klankmagiër. In zijn griezelig fraai georkestreerde muziek komen sprookjes tot leven en maakt hij exotische werelden bijna tastbaar. Met zo'n programma kan een orkest zich van zijn beste kant laten zien: bijna elk instrument laat bijzondere effecten en klankkleuren horen. U weet hoe aanstekelijk het speelplezier van musici kan zijn. Dirigent Antonio Pappano weet dat als geen ander - dat kan alleen maar leiden tot een onvergetelijk concert.

Interview
Hans Haffmans sprak Lisa Batiashvili over Oekraïne en de muziek van Szymanowski.

Lisa Batiashvili over Szymanowski en Oekraïne

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 14 april 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Claude Debussy, Maurice Ravel, Karol Szymanowski, Igor Loboda

Uitvoerenden

Lisa Batiashvili (viool), Antonio Pappano (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie