Concert

Mozarts Requiem

foto: AFP / Francois Guillot
  1. Concertenchevron right
  2. Mozarts Requiem

Klaus Mäkelä leidt de Vierde symfonie van Sibelius en Mozarts emotionele Requiem: fascinerende, met speculatie omgeven muziek.

Mozarts Requiem

Opnamedatum

vrijdag 25 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Jean Sibelius

Uitvoerenden

Klaus Mäkelä (Dirigent), Sasha Cooke (mezzosopraan), Sabine Devieilhe (sopraan), Julian Prégardien (tenor), Benjamin Appl (bariton)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Over dit concert

Het verhaal is bekend: een mysterieuze anonieme opdrachtgever vroeg Mozart een requiem te componeren. De doodzieke Mozart overleed voortijdig, zijn weduwe liet het Requiem voltooien om het uit te kunnen laten voeren ter ere van wijlen haar man. Zo werd het een requiem voor Mozart zelf. En een universeel geliefd meesterwerk, dat nog altijd velen tot troost, bezinning én puur luistergenot dient.

Voor de pauze leidt Klaus Mäkelä de Vierde symfonie van zijn illustere landgenoot Jean Sibelius: een werk vol dreiging en duisternis, met speculaties omgeven. Voorvoelde Sibelius de Eerste Wereldoorlog? Was het een verwerking van nare jeugdherinneringen? Of toch van de keelkanker, die hem deprimeerde? Zelf noemde hij het werk een vlucht uit het leven. Toch is het niet alleen maar ellende: Sibelius’ Vierde bevat prachtige momenten van hoop, licht en mysterie.

Ster advertentie
Ster advertentie