Concert

Het Concertgebouworkest 400 jaar na Sweelinck

foto: Milagro Elstak
  1. Concertenchevron right
  2. Het Concertgebouworkest 400 jaar na Sweelinck

Maxim Emelyanychev debuteert met een vier eeuwen omspannend programma. Er klinkt behalve muziek van de 400 jaar geleden gestorven Sweelinck, de ‘Orpheus van Amsterdam’, ook muziek van Haydn, Mendelssohn en Roukens.

Jan Pieterszoon Sweelinck
Vierhonderd jaar geleden stierf Jan Pieterszoon Sweelinck, organist van de Oude Kerk in Amsterdam, componist, klavecinist en muziekpedagoog. Via zijn leerlingen reikte zijn invloed tot aan Johann Sebastian Bach. De ‘Orpheus van Amsterdam’ staat daarmee aan de basis van de Noord-Europese Barok. Een imposant motet van Jan Pieterszoon Sweelinck klinkt in een bewerking voor de blazers van het Concertgebouworkest.

Gloednieuwe Roukens
Gloednieuw is het werk dat de Nederlander Joey Roukens vierhonderd jaar later voor het orkest schrijft – een fantasie naar Sweelinck. Hoe kijkt een componist, die veel succes heeft met zijn aantrekkelijke door pop- en filmmuziek beïnvloede muziek, terug naar zijn landgenoot uit de vroege zeventiende eeuw?

Bron: concertgebouw.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 31 oktober 2021

Omroep

AVROTROS

Componisten

Jan Pieterszoon Sweelinck, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Joseph Haydn, Joey Roukens

Uitvoerenden

Ivan Podyomov (hobo), Gustavo Núñez (fagot), Tjeerd Top (viool), Johan van Iersel (cello), Maxim Emelyanychev (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Klassiek, Renaissance, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie