Evenement

Bachvereniging: Graupners ‘Messiah’

foto: NTR ZaterdagMatinee (c) Marco Borggreve
  1. Evenementenchevron right
  2. Bachvereniging: Graupners ‘Messiah’

‘Die Geburt, Verhaftung, Kreuzigung und Auferstehung Jesu Christi’. Dat werk schreef Christoph Graupner niet, maar de Nederlandse Bachvereniging vertelt in vier briljante cantates wel het ‘hele’ verhaal van geboorte tot verrijzenis.

Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging
Shunske Sato dirigent

Graupner Jauchzet ihr Himmel, erfreue dich Erde
Graupner Christus der uns selig macht
Graupner Mein Gott, warum hast du mich verlassen
Graupner Ich bin die Auferstehung und das Leben

Graupner – bijna Thomascantor in Leipzig

Als het aan de benoemingscommissie in Leipzig had gelegen, was niet J. S. Bach maar Christoph Graupner in 1722 benoemd tot Thomascantor (Telemann had toen al bedankt voor de baan). Maar Graupners werkgever, de landgraaf van Hessen-Darmstadt, was zich maar al te goed bewust van het unieke talent dat aan zijn hof rondliep; hij weigerde zijn toestemming voor de transfer naar Leipzig te geven. Graupner kreeg wel een loonsverhoging en bleef dus werkzaam in Darmstadt, waar vandaag nog steeds een schier onuitputtelijke schat aan briljante cantates van zijn hand op uitvoering wacht.

Nederlandse Bachvereniging brengt ‘vierde genie’

Shunske Sato van de Nederlandse Bachvereniging koos vier cantates uit om, net zoals Händel deed in zijn Messiah, het hele levensverhaal van Christus te vertellen, van de geboorte tot de verrijzenis. Een unieke kans om kennis te maken met het vierde Duitse barokgenie, een componist die zonder enige twijfel een plek naast Bach, Händel en Telemann verdient.

Datum:

zaterdag 22 april 2023 14:15 - zaterdag 22 april 2023 16:35

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie