Concert

Hans Lachman - Artis Suite

  1. Concertenchevron right
  2. Hans Lachman - Artis Suite

Nooit eerder gehoorde muziek uit de NPO Radio 4-podcast Hilversumse Muziekschatten werd gevonden in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Speciaal voor de podcast werd deze muziek opgenomen door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #15 : Artis Suite door Hans Lachmann.

Biografie
Hans Lachman (1906-1990) was een dubbeltalent, hij componeerde zowel jazz als klassieke muziek. Na de oorlog werd zijn stijl steeds moderner. Zijn Artis Suite voor blaaskwintet en piano dateert uit de jaren vijftig en bevat 9 treffende dierenportretten. De Joodse componist Lachmann vluchtte in 1933 van Duitsland naar Nederland. Hij speelde onder meer in het Tuschinski-orkest van Max Tak. Met zijn compositie-talent kon hij zo in Hollywood terecht, maar hij legt een aanbieding naast zich neer en blijft in Nederland. Op wonderbaarlijke wijze overleeft hij de oorlog. Hij richt daarna zijn eigen ensemble op en blijft componeren. Helaas raakt zijn werk in de vergetelheid, tot in 2008 fluitiste Eleonore Pameijer een bezoek brengt aan diens zoon Michel Lachman die in het tuinschuur een kistje met bladmuziek van zijn vader bewaart. Enigszins vochtig haalt zij een groot aantal composities tevoorschijn. Sindsdien worden zijn composities weer uitgevoerd, onder andere tijdens concerten van de Leo Smit Stichting. Zijn Artis Suite is een pianosextet (voor blaaskwintet en piano) dat hij begin jaren vijftig schreef. Inmiddels heeft muziekuitgever Donemus i.s.m. de Leo Smit Stichting de partituur speelklaar gemaakt.

Artis Suite:
-Kamelen
-Roofdieren achter tralies
-Volière
-Gazellen
-Reuzenschildpad
-Brilslang
-Wezeltje
-Olifant
-Slotmars der pinguïns

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 04 september 2020

Omroep

NTR

Componisten

Hans Lachmann

Uitvoerenden

Ben Martin Weijand (piano), Ingrid Geerlings (fluit en piccolo), Hans Wolters (hobo en althobo), Sergio Hamerslag (klarinet), Jos Lammerse (fagot), Petra Botma (hoor)

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Ster advertentie
Ster advertentie