Concert

John Eliot Gardiner met Brahms bij het Concertgebouworkest

foto: Eduardus Lee
  1. Concertenchevron right
  2. John Eliot Gardiner met Brahms bij het Concertgebouworkest

De Britse dirigent John Eliot Gardiner koppelt Johannes Brahms’ magistrale Vierde symfonie aan het Tweede pianoconcert, met als solist Stephen Hough.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 29 januari 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johannes Brahms, Robert Schumann

Uitvoerenden

Stephen Hough (piano), John Eliot Gardiner (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, grote zaal, Amsterdam

Multitalenten en eerbied

John Eliot Gardiner dirigeert de Vierde symfonie van Johannes Brahms. In deze symfonie laat Brahms zijn kunnen nog maar eens zien als het gaat om componeren. De symfonie zit vol referenties aan onder meer Beethoven en wordt bekroond met een meesterlijk thema met variaties, waarin Brahms een diepe buiging maakt voor Johann Sebastian Bach.

Die eerbied voor Bach heeft Brahms gemeen met John Eliot Gardiner, die ooit een boek schreef over de barokmeester. Daarnaast bestiert de Britse dirigent enkele orkesten en een organische boerderij. Stephen Hough is al net zo’n multitalent: de wereldberoemde pianist is ook kunstschilder, componist, romanschrijver en prijswinnend dichter.

Ook Brahms’ Tweede pianoconcert heeft meerdere identiteiten. Het heeft de lengte en opbouw van een volwaardige symfonie, maar is evengoed een doorwrocht virtuozenwerk. Het intieme derde deel heeft bovendien elementen van kamermuziek. Er is dus extra veel te genieten.

Ster advertentie
Ster advertentie