Speellijst - Richard Wagner

Biografie

Richard Wagner werd op 22 mei 1813 geboren in Leipzig, Duitsland. Hij trouwt in 1836 met zangeres met Minna Planer, maar vlucht in 1839 voor zijn financiële problemen en eindigt in Parijs. Daar schrijft hij artikelen en arrangementen, maar de problemen blijven hem achtervolgen. De opera Rienzi voltooit hij in 1840 in de gevangenis. In 1865 gaat één van zijn bekendste opera’s in première; Tristan en Isolde wordt voor het eerst opgevoerd in München. In 1870 hertrouwt Richard Wagner met Cosima, de dochter van Franz Liszt. Zij krijgen drie kinderen. In Bayreuth richt Wagner het festivalhuis op waar in 1876 Der Ring des Nibelungen voor het eerst wordt opgevoerd. Wagner beschouwt Parsifal (1882) als de bekroning van zijn theaterwerk. Hierna schrijft hij vooral orkestwerken, pianowerken en liederen.

Je kent hem van...

Lohengrin, De Vliegende Hollander, Parsifal, Der Ring der Nibelungen, Tannhäuser, Tristan und Isolde

Wist je dat...

  • Wagner enkele maanden na zijn geboorte zijn vader verloor? Dit bleef een toonaangevend thema voor zijn helden: Tristan, Siegmund en Sieglinde, Siegfried en Parsifal.
  • Hij, in tegenstelling tot veel andere componisten, pas op relatief late leeftijd interesse kreeg in muziek? Hij begon met muziekles toen hij vijftien jaar was.
  • Hij stierf tijdens een vakantie in Venetië in 1883? De geruchten waren destijds dat hij een hartaanval kreeg tijdens een ruzie met zijn vrouw Cosima.

MeerMinder weergeven