PJOTR ILJITSJ TSJAIKOVSKI

Speellijst - Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Biografie

Toen de jonge Pjotr Iljitsj Tsjaikovski voor het eerst Mozarts opera Don Giovanni hoorde, was hij zó onder de indruk dat hij besloot componist te worden. Hij gaf zijn baan als ambtenaar op om aan het conservatorium te kunnen studeren. Na zijn studie bleef Tsjaikovski daar als harmonieleraar. In 1876 werd de rijke gravin Nadezjda von Meck zijn mecenas, waardoor hij zijn leven helemaal aan componeren kon wijden. Ze onderhielden een innige briefwisseling die bijna veertien jaar heeft geduurd. Tsjaikovski reisde veel, onder andere om zijn eigen werken te dirigeren in het buitenland. Hij had dan vaak heimwee naar Rusland, maar liet desondanks geen kans voorbijgaan om te genieten van theater, opera, literatuur en natuur. De werken van Tsjaikovski zijn nog altijd zeer geliefd, onder meer vanwege de kleurrijke orkestratie en zijn talent voor melodie.

Geboren: 7 mei 1840 in Votkinsk (Rusland)
Overleden: 6 november 1893 in Sint-Petersburg

Je kent hem van
- De balletten De Notenkraker, Het Zwanenmeer en De Schone Slaapster
- De ouverture voor orkest Romeo en Julia
- Symfonie nr.6
- Pianoconcert nr.1

Wist je dat
- hij als kind een keer zo opging in het trommelen van een ritme op een raam dat het brak? Daarna besloten zijn ouders maar dat het tijd was voor muziekles.
- hij speciaal Engels leerde zodat hij boeken van Charles Dickens in de originele taal kon lezen?
- hij heel goed was in het imiteren van ballerina's? Samen met Saint-Saëns heeft hij zelfs een keer een kort ballet uitgevoerd in het conservatorium van Moskou.

 

 

Meer componisten

Mijn favorieten

App de studio