Speellijst - Francis Poulenc

Biografie

Franse componist, maakt deel uit van de zogenaamde Groupe des six.

Francis Poulenc geldt decennialang als de playboy van de Franse muziek. Aan geld geen gebrek door een rijke afkomst. En dankzij zijn pianoleraar Ricardo Vines heeft hij toegang tot de Parijse artiestenwereld. Hij speelt een belangrijke rol in de Groupe des six die zich zowel afzet tegen de grootse romantiek van Richard Wagner als tegen de onnauwkeurigheid van Claude Debussy.

Francis Poulenc krijgt op vijf-jarige leeftijd pianolessen van zijn moeder. Later, als vijftienjarige, volgt hij pianolessen bij Ricardo Viñes. Tot zijn eigen verbazing wordt Poulenc opgenomen in de Groupe des Six.

Een groep beroemde en bevriende maar zeer verschillende Franse componisten. Ze stimuleren elkaars werk en helpen elkaar met de verspreiding. De andere leden van de groep zijn Louis Durey, Georges Auric, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre en Darius Milhaud.

Poulenc krijgt waardevolle adviezen op het gebied van componeren van de Franse componist en muziekpedagoog Charles Koechlin. Los daarvan is Poulenc nagenoeg autodidact.

Aanvankelijk gaat Poulenc onbekommerd zijn eigen weg. In zijn werk klinken altijd meerdere stijlen tegelijkertijd. De nonchalante eenvoud en ongedwongenheid raakt in zijn rijpere composities op de achtergrond. Maar nooit ontbreekt de humor in zijn werk.

Poulenc is goed op de hoogte van wat zijn tijdgenoten componeren, maar laat zich er niet of nauwelijks door beïnvloeden.

Poulenc schrijft werken in uiteenlopende muzikale genres. Hoewel hij drie belangrijke operas schrijft, zijn Poulencs meest wezenlijke bijdragen in de kleinschaliger genres te vinden. Hij schrijft ruim twintig kamermuziekwerken voor solo-instrumenten of zangstem.

MeerMinder weergeven