Speellijst - Simeon ten Holt

Geen audio

Biografie

Belangrijke Nederlandse componist, bekend van Canto Ostinato

Na zijn studie bij de Bergense componist Jacob van Domselaer vertrekt Ten Holt in 1949 naar Parijs, waar hij studeert aan de École normale de musique de Paris. In 1954 keert hij terug naar Bergen.

Diagonaalgedachten

In de loop van de jaren vijftig componeert hijeen aantal stukken waarin de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte tot uiting komt: Diagonaalmuziek (1956-1958), Diagonaalsuite (1957) en Diagonaalsonate (1959). Volgens dit principe gebruikt de componist complementaire toonsoorten in tritonusverhouding. Op die manier kan de componist vrijer omgaan met de tegenstelling tussen tonaliteit en atonaliteit.

Serialisme

Vanaf 1961 raakt Ten Holt onder de invloed van het serialisme. Cyclus aan de waanzin (1961) is daarvan de eerste uiting. Ook publiceert hij artikelen in het literair tijdschrift Raster, is hij actief in het Bergense kunstleven en experimenteert hij met elektronische muziek en muziektheater.

Canto Ostinato

In de jaren zeventig zweert Ten Holt de seriële methode af en begint aan Canto Ostinato. Hij werkt hier jarenlang aan en voltooit het uiteindelijk in 1979. Het werk levert hem veel succes op. Het repeterende karakter van de melodielijn heeft een hypnotiserend effect. Regisseur Ramón Gieling maakt een film over het muziekstuk, Over Canto.

MeerMinder weergeven