Speellijst - Benjamin Britten

Biografie

Britse, hedendaagse componist

Eigen koers

Benjamin Britten laat zich niet zo gemakkelijk in een hokje plaatsen en vaart zijn eigen koers. Hij schrijft muziek voor zeer uiteenlopende genres. Zijn oeuvre reikt van vocale muziek en opera's via orkestmuziek en filmmuziek tot religieuze muziek en kamermuziek. Met traditionele middelen schrijft hij amusante, ontroerende en indringende muziek. Hij mijdt opzettelijk zoveel mogelijk diepgang en grijpt alle muzikale middelen aan die hem in de schoot worden geworpen.

Vakman

Britten is een ware vakman. Niet alleen beheerst hij feilloos de techniek van het componeren, hij beschikt ook over een indrukwekkende hoeveelheid kennis van oude muziek. Veel historische muziek geeft hij uit waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar het werk van Henry Purcell. Ook is Britten actief als dirigent en als pianist waarbij hij onder andere de vaste begeleider is van tenor Peter Pears.

Goed voorbeeld

Benjamin Britten wordt op 22 november 1913 geboren in Lowestoft, Groot-Brittannië. Daar verwerft hij kennis en doet hij ervaring op bij belangrijke leermeesters als Frank Bridge, John Ireland en Arthur Benjamin. Britten zelf is op zijn beurt ook leermeester van velen. Zo richt hij in 1947 The English Opera Group op, met als doel het uitvoeren van kameropera's. Een jaar later inspireert hij velen met het door hem zelf opgerichte Aldeburgh Festival.

Op 4 december 1976 overlijdt Benjamin Britten in Aldeburgh.

Deze componisten vind je misschien ook interessant

MeerMinder weergeven