Componist

Brad Mehldau

foto: ANP Alba Feixas
  1. Componistenchevron right
  2. Brad Mehldau

Wie is Brad Mehldau?

De Amerikaanse pianist en componist Brad Mehldau geldt als een van de meest invloedrijke en vernieuwende jazzmuzikanten van zijn generatie. Met zijn unieke stijl heeft hij wereldwijd een trouwe schare fans opgebouwd.

Snelle weetjes

  • Geboren: 23 augustus 1970 in Jacksonville, Florida
  • Inspiratiebronnen: Fred Hersch, Larry Goldings, Kevin Hays
  • Prijzen: Miles Davis Award, DownBeat reader's poll, Grammy Award
  • Woont onder meer in Amsterdam

Brad Mehldau speelde met het Nederlands Kamerorkest in het Avondconcert van woensdag 24 mei.

Brad Mehldau werd geboren op 23 augustus 1970 in Jacksonville in Florida. Hij begon op jonge leeftijd met pianospelen en liet toen al merken dat hij veel talent had. In zijn jeugd luisterde hij naar allerlei soorten muziek, van jazz tot pop en rock. Toen hij met zijn adoptieouders verhuisde, kreeg hij een nieuwe pianoleraar die hem de eerste klassieke lessen gaf.

Hij studeerde aan de New School for Jazz and Contemporary Music in New York. Na zijn studie begon hij zijn carrière als pianist bij verschillende jazzmuzikanten van naam, zoals Joshua Redman en Christopher Hollyday.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eigen klankwereld

Zijn eigen stijl ontwikkelde Mehldau als bandleider en solist. Zijn verfijnde improvisaties zijn expressief en zijn composities zijn harmonieus. Als geen ander weet hij jazzstandards, popnummers en klassieke werken naar zijn eigen klankwereld te vertalen.

Zijn sterke band met klassieke muziek onderscheidt Mehldau van veel andere jazzpianisten. Hij nam zelfs werken van Bach en Brahms op. Invloeden uit de klassieke muziek gebruikt Mehldau ook in zijn eigen composities. Zijn gebruik van contrapunt, ingewikkelde harmonieën en melodische ontwikkelingen laten zien hoe hij zowel uit een klassiek als uit een jazz-vaatje tapt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dankzij zijn vele cd-opnames en samenwerkingen met allerlei prominente muzikanten uit verschillende genres begaf Mehldau zich tijdens zijn carrière al over de hele wereld. Op klassiek gebied werkte hij samen met Renée Fleming, Anne Sofie von Otter en Ian Bostridge. Dankzij zijn vermogen om een brug te slaan tussen jazz en klassiek, heeft Mehldau een speciale plaats verworven in de muziekwereld.

Ster advertentie
Ster advertentie