Componist

Hermina Dijk

foto: Huygens ING - KNAWfoto: Huygens ING - KNAW
  1. Componistenchevron right
  2. Hermina Dijk

Wie was Hermina Dijk?

Hermina Dijk was een Nederlandse componist en pianist uit de negentiende eeuw.

Snelle weetjes

  • Geboren: 26 juni 1821, Amsterdam
  • Gestorven: 16 juli 1892, Amsterdam
  • Getrouwd met: Jacob Amersfoordt (getrouwd in 1852)
  • Componeerde onder andere: Opus 7 voor viool en piano en Le souvenir voor mezzosopraan en piano
  • Interessant: was een van de weinige vrouwelijke componisten in haar tijd.

Hoe werd Hermina Dijk componist?

Hermina Dijk gold als wonderkind. Ze kreeg les van Johannes van Bree, Charles Philippe Lafont, Jan George Bertelman en Antoine Elwart. Haar eerstbekende concert gaf zij als achtjarige in Felix Meritis op 19 maart 1830. Vanaf dat moment tot 1850 gaf zij regelmatig concerten, vaak met eigen composities of variaties op een thema, onder anderen bijgewoond door Koning Willem I der Nederlanden en Willem II der Nederlanden.

Hoe zag de carrière van Hermina Dijk eruit?

In 1852 trouwde Hermina Dijk met Jacob Amersfoordt, de latere burgemeester van Haarlemmermeer, het echtpaar bleef kinderloos. Haar muzikale loopbaan verdween na haar huwelijk en vertrek naar modelboerderij "De Badhoeve" naar de achtergrond. Samen met haar man was zij actief betrokken bij de ontginning van de nieuwe polder en werkte ook daadwerkelijk mee in het agrarisch bedrijf van haar man. Tijdens de cholera-epidemie in de Haarlemmermeer, gaf ze op De Badhoeve ziekenverzorging. Het succes van de Haarlemmermeer bereikte het buitenland en prominente internationale gasten bezochten De Badhoeve, onder wie Ulysses Grant, Peter II van Brazilië en koningin Sophie van Württemberg. Concerten werden daarbij gegeven door haarzelf in de tot zaal verbouwde manege.

Haar oratorium Gottes Allgegenwart op.40, dat ze gedurende de periode op De Badhoeve componeerde, oogstte veel succes en kreeg lovende kritieken. Het werd uitgevoerd in Amsterdam, Den Bosch en Utrecht.

Al voor haar dood raakte Amersfoordt-Dijk in de vergetelheid; het Nieuws van den Dag meldde bij har overlijden: "Alleen ouderen zullen haar nog herinneren."

Jet Berkhout bij De Vooravond over Hermina Dijk

Gerelateerde podcast

Muziek is een vrouwelijk woord

Muziek is een vrouwelijk woord

Ster advertentie
Ster advertentie