Componist

Erik Satie

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Erik Satie

Wie was Erik Satie?

Erik Satie was een Franse componist die bekendstaat om zijn excentrieke en zonderlinge persoonlijkheid. De eenvoud van zijn muziekstijl was revolutionair.

Snelle weetjes

  • Geboren: 17 mei 1866, Honfleur (Frankrijk)
  • Gestorven: 1 juli 1925, Arcueil (Frankrijk)
  • Bekendste stukken: Gymnopédies en Gnossiennes voor piano, Je te veux
  • Interessant: at alleen maar voedsel dat wit van kleur was.

In het kort

Op 18-jarige leeftijd verhuisde Erik Satie naar Parijs, waar hij studeerde aan het conservatorium. Dit duurde kort omdat zijn prestaties niet goed genoeg waren. Hij kwam uiteindelijk terecht in het kunstzinnige Montmartre, maar moest de kost verdienen als barpianist. Satie wist de gaten in zijn muziektheoretische kennis echter op revolutionaire wijze op te vullen. Hij bedacht een stijl waarbij hij de muziek opbouwde uit 'geprefabriceerde elementen', die hij onafhankelijk van conventies over het verloop van een melodie en de harmonie aaneen kon schakelen. Hier komt de statische klank van zijn beroemde Gymnopedies en Gnossiennes voor piano vandaan. Het is deze kenmerkende stijl die Satie vandaag de dag wereldberoemd maakt en die je ook als een vroege vorm van minimal music zou kunnen beschouwen.

Mystiek speelde ook een rol in het leven van Satie: in 1889 sloot hij zich aan bij de Orde van de Rozenkruisers als huiscomponist. In 1916 ontmoette hij Jean Cocteau, samen met hem en Pablo Picasso schreef hij het ballet Parade voor orkest en typemachine, wat een schandaal veroorzaakte - maar waarmee Satie wel in één klap zijn naam als componist vestigde. Hij componeerde ook filmmuziek voor stomme films.

Op een gegeven moment trok Satie zich terug op het platteland om in eenzaamheid te kunnen leven. Wel liep hij iedere dag maar liefst tien kilometer heen en terug naar zijn studio in Parijs om te componeren. Dit deed hij 27 jaar lang. Er kwam nooit iemand bij hem thuis.

foto: Wikimedia Commons

Een zelfportret van Erik Satie.

Wist je dat...

  • Satie een stuk schreef met 180 noten die 840 keer herhaald moesten worden? Bij de première van Vexations in New York in 1963 waren er 11 pianisten nodig om het werk uit te kunnen voeren.
  • hij de oprichter en leider was van de jonge Franse componistengroep 'Les Six'?
  • de muziek van Satie in Nederland vooral bekend is geworden omdat Reinbert de Leeuw zijn pianowerken uitvoerde?
Ster advertentie
Ster advertentie