Componist

Alexandre Desplat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Alexandre Desplat

Wie is Alexandre Desplat?

Alexandre Desplat is een Franse filmmuziekcomponist. Hij schreef de soundtracks voor The Grand Budapest Hotel, The Shape of Water en de laatste twee Harry Potter-films.

Snelle weetjes

  • Geboren: 23 augustus 1961, Parijs (Frankrijk)
  • Getrouwd met: Dominique Lemonnier
  • Interessant: won een Oscar voor zijn scores voor The Grand Budapest Hotel en The Shape of Water.

Filmmuziekcomponist Alexandre Desplat heeft een bewonderenswaardige creatieve werklust. Een stuk of 125 films werden, sinds 1991, voorzien van zijn composities. Hij staat er dan ook om bekend in onwaarschijnlijk korte tijd een complete score te kunnen schrijven. Zelf zei hij daarover eens: "Het is niet ongebruikelijk dat je maar drie weken tijd hebt voor het componeren van de muziek bij een film - drie weken vanaf het moment dat de opdracht binnenkomt tot en met het afronden van de laatste opnamen. Zo heb ik dat gedaan voor The Queen, en zo heb ik het gedaan voor The Imitation Game." Meest gehoord van zijn hand is vermoedelijk de muziek bij de films Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 en 2.

Platenverzamelaar

Alexandre Desplat werd geboren in Parijs. Hij groeide op in een muzikaal gezin waar de muziek van Ravel en Debussy naast wereldmuziek en jazz klonk. Hij studeerde onder meer bij de Griekse componist Iannis Xenakis, maar volgde ook de opleidingen voor piano, trompet en fluit. De jonge Alexandre luisterde als kind al graag naar filmmuziek - hij verzamelde platen met soundtracks, onder meer van Max Steiner, Franz Waxman, Maurice Jarre en Georges Delerue. Maar toen hij de muziek van John Williams voor de eerste Star Wars-film hoorde, wist hij dat hij zelf ook filmmuziekcomponist wilde worden.

Artistieke vrijheid

Artistieke vrijheid is voor Desplat belangrijker dan al het andere. Een klein budget vindt hij geen bezwaar, als hij maar de ruimte krijgt om iets te creëren. Daarom, zegt hij zelf, was het zo geweldig om met Roman Polanski te werken: "Hij houdt van muziek, en hij geeft zijn componist totale vrijheid - en vraagt van de componist dan ook om met nieuwe ideeën te komen." Desplat maakte de muziek voor Polanski's films Ghost Writer, Venus in Fur, Carnage en D'après une histoire vraie (Based on a true story).

Wist je dat...

  • de favoriete films van Alexandre Desplat Barry Lyndon (1975), Chinatown (1974) en The Godfather (1972) zijn?

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Ster advertentie
Ster advertentie