Yo-Yo Ma - Six Evolutions – Bach Cello Suites

De beroemde cellist Yo-Yo Ma speelt op z'n nieuwste cd Six Evolutions de Cellosuites van Johann Sebastian Bach. Six Evolutions is de start van een wereldwijde Bach-reis die Yo-Yo Ma de komende twee jaar gaat ondernemen. Het is de derde en allerlaatste keer dat Ma de meesterlijke Cellosuites opneemt op plaat.

Yo-Yo Ma kwam op vier jarige leeftijd voor het eerst in aanraking met de Cellosuites. Hij leerde eerste maat van de  Prélude uit de Eerste Cellosuite van z'n vader. Vanaf dat moment vormen ze een rode draad in z'n leven. Ma nam ze voor het eerst op en hij eind twintig was. Een tijd van nieuwe doelen dankzij de steun en toewijding van zijn vrouw. Yo-Yo Ma had een grote operatie aan de wervelkolom ondergaan en verheugde zich erop een gezin te stichten.

Met zijn tweede opname, Inspired by Bach, wilde hij de creatieve kracht van de suites met zoveel mogelijke mensen te delen. Ma benaderde een aantal kunstenaars, waaronder een choreograaf , een filmmaker en een tuinontwerper. Elk van hen dompelde zich onder in een van de suites. Het resulteerde in een multidisciplinaire verkenning van de muziek.

En nu is er dus Six Evolutions. Een nieuw hoofdstuk in Ma's Bach-reis. "Nu ik in de zestig ben," schrijft hij, "realiseer ik me dat mijn gevoel voor tijd is veranderd, zowel in het leven als in de muziek. Hoewel dit mijn laatste opname van de suites zal zijn, is het ook de eerste stap in een nieuwe reis met deze muziek. Muziek om te delen met mensen die evenwicht en troost zoeken in deze tijden van ongekende verandering." 

In de komende jaren speelt Ma alle zes de Cellosuites op zes continenten, op bekende maar ook op bijzondere locaties.  Elk concert wordt gevolgd door een evenement dat mensen in beweging gaat brengen. Dat zijn evenementen die mensen en organisaties bijelkaar brengen om urgente sociale kwesties aan te pakken. De concerten en actiedagen en deze cd Six Evolutions nodigt iedereen uit om anders te denken over de rol van cultuur in de samenleving. 

Dit album is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere albums die wél beschikbaar zijn.

Yo-Yo Ma - Six Evolutions – Bach Cello Suites

Johann Sebastian Bach
Yo-Yo Ma, cello
CD: Six Evolutions - Bach: Cello Suites
Sony Classical 19075854652

 


Andere CD's van de week