CD van de week


The Great War Centenary - Michael Foyle, Maksim Stsura

"Muziek drukt dat uit wat niet gezegd kan worden maar waarover niet gezwegen kan worden”. schreef Victor Hugo in 1864. Een halve eeuw later waren zijn woorden relevanter dan ooit. De Eerste Wereldoorlog greep diep in in ieders leven. En componist konden via hun muziek op een unieke manier uitdrukking geven én protesteren tegen de gruwelen die de beschaving uit elkaar scheurden.

Violist Michael Foyle en pianist Maksim Stsura spelen op hun cd The Great War Centenary werk van Debussy, Janáček en Respighi. Een recitalprogramma waarin het eind van WO I, in november precies 100 geleden, herdacht wordt Claude Debussy schreef zijn Vioolsonate als muzikaal afscheidscadeau. Het resultaat is een subtiele, waardige en heldhaftige viering van jeugd en levensvreugde.

Het onderliggende gevoel van patriottisme in oorlogstijd verbindt Debussy met de belangrijkste Moravische componist uit die tijd: Leoš Janáček.

Ottorino Respighi was begin dertig toen de oorlog uitbrak. Zijn Sonate uit 1917 voor viool en piano klinkt romantisch maar is geschreven in een tijd van haat.
Tot slot op de cd The Great War Centenary een opdrachtwerk is Inscrizione derivata ondertiteld 'Een leugen voor de stervende' van Kenneth Hesketh. Een quasi-meditatie over de stervende man, zijn angstige gedachten en laatste hartslagen wordt opvallend verweven in een verhaal van verontrustende melancholie.

The Great War Centenary - Michael Foyle, Maksim Stsura

Claude Debussy; Leoš Janáček; Kenneth Hesket; Ottorino Respighi
Michael Foyle, viool | Maksim Stsura, piano
CD: The Great War Centenary
Challenge Classics CC 72786

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement