CD van de week


Pavel Kolesnikov - Beethoven | Moonlight Sonata & other piano music

De Russische pianist Pavel Kolesnikov is in Nederland nog niet zo heel bekend. Maar daar gaat ongetwijfeld binnenkort verandering in komen: luister maar naar zijn nieuwe cd. Kolesnikov woont momenteel in Londen, maar 30 jaar geleden werd hij in Siberië geboren, in een familie van wetenschappers. Tien jaar lang speelde hij viool én piano, voordat hij zich definitief op de piano toelegde.

Op zijn nieuwe cd staat pianomuziek van Ludwig van Beethoven. Twee pianosonates, waaronder de beroemde "Mondschein" sonate en ook een aantal pianominiaturen en de zogenaamde Bagatellen.

Begin negentiende eeuw waren die karakteristieke pianominiaturen ontzettend populair. Ze werden gretig afgenomen in ieder huishouden dat zich een eigen piano kon permitteren. De bekendste voorbeelden zijn de drie verschillende sets Bagatellen van Beethoven en Schuberts Impromptus en Moments musicaux. Op deze cd speelt Pavel Kolesnikov een van de sets Bagatellen van Beethoven. En als opening vier onbekende pianominiaturen die net zo goed bagatellen als titel hadden kunnen krijgen. Het zijn de vroegste stukjes op de cd maar in alles hoor je unieke stijl van Beethoven. Ze vormen de perfecte opmaat voor de beroemde "Mondschein" sonate. Het bijzonder intelligente pianospel van Pavel Kolesnikov komt hier geweldig tot zijn recht.  

Pavel Kolesnikov - Beethoven | Moonlight Sonata & other piano music

Ludwig van Beethoven
Pavel Kolesnikov (piano)
Moonlight Sonata & other piano music
Hyperion CDA68237

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement