CD van de week


Anamorfosi | Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre

Het album ‘Anamorfosi’, van Poème Harmonique staat vol oude Napolitaanse melodieën die vanaf middeleeuwen populair werden. Gezangen met een oorsprong binnen én buiten de kerk. 

Le Poème Harmonique

Het Franse Le Poème Harmonique werd in 1998 opgericht door Vincent Dumestre, met als doel oude muziek - voornamelijk die uit de 17e eeuw - te reproduceren en weer terug in de aandacht te krijgen. Op authentieke instrumenten als de theorbe, de tiorbino (een soort luit) en de lirone (een soort bas) spelen ze voornamelijk Franse en Italiaanse werken, vaak gelardeerd met eigen improvisaties en een unieke visie.

De cd Anamorfosi

De cd 'Anamorfosi' is het vervolg op de eerste cd van het ensemble, 'Metamorfosi'. Beide cd's bevatten religieuze, niet-liturgische liederen en sloegen bij de wereld van de oude muziek in als een bom: het ensemble laat een heel nieuw licht op de muziek schijnen.

Het eerste stuk van 'Anamorfosi' is de 'Miserere' van Allegri, een barokwerk dat sinds de compositie in 1630 vaak en veelvuldig is bewerkt en getransformeerd - perfect voor een ensemble zoals Le Poème Harmonique. Daarnaast zit er ook veel renaissancemuziek in het programma, waaronder de adembenemende 'Piano della Madonna' van Monteverdi, naast werk van meesters Rossi, Mazzocchi en Marazzoli.

Anamorfosi | Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre

Claudio Monteverdi; Gregorio Allegri, Luigi Rossi
Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre
CD: Anamorfosi Allegri Monteverdi
Alpha Classic 438