Gustavo Gimeno dirigeert Mahler IX

Programma: AVROTROS Vrijdagconcert

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Gustavo Gimeno (foto)

Op het programma:
Mahler - Negende symfonie

Op zijn vijftiende was Gustav Mahler al gefascineerd door afscheid. Dat was bij zijn toelatingsexamen aan het Weense conservatorium in 1875. Hij speelde Beethovens Sonate opus 81a voor, bijgenaamd ‘Les adieux’. Ze begint met twee langzame tonen, een dalende secunde, symbolen van het neerwaartse, het afscheid. Bijna dezelfde tonen gebruikte hij aan het begin van zijn Negende
symfonie, vijfendertig jaar later. Is het toeval dat er eerst een harp klinkt? Die was toch ook te horen in ‘Abschied’ uit Das Lied von der Erde een jaar eerder? Alban Berg vond: ‘Het eerste deel is het meest hemelse dat Mahler ooit schreef. Het drukt een verknochtheid aan moeder aarde uit, een hevig verlangen om er in vrede op te wonen en intens te genieten, voordat de dood komt’.

Het Nationaal Jeugd Orkest speelt vrijdag 1 februari Mahlers Negende in de Musikverein in Wenen, om die reden vindt dit concert op zondag plaats.

Gustavo Gimeno dirigeert Mahler IX

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zondag 03 februari 2019 20:15 - zondag 03 februari 2019 22:00

Locatie:
TivoliVredenburg

Omroep:
AVROTROS