Avondconcert van 7 mei 2020

Avondconcert

Donderdag 7 mei 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Made in NL: in mei is het podium van het Avondconcert bestemd voor Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten A PRJCT Amsterdam olv Manoj Kamps Leden van het Fontys Kamerkoor Maarten Engeltjes (countertenor) Marcel Beekman (tenor) Calliope Tsoupaki – Liknon Opname van 2 november 2019, Theater aan de Parade, Den Bosch De Mariaverering is een belangrijk element in de Byzantijnse traditie. In Liknon heeft Calliope Tsoupaki het icoon van ‘Panagia Myrtidiotissa’ (‘De Madonna van de mirte’) als uitgangspunt genomen, gecombineerd met Mariagebeden van de 17e-eeuwse Kretenzer monnik Agapios Landos. Tsoupaki liet zich al eerder door een icoon inspireren in haar Lucas Passie. Liknon componeerde ze vorig jaar als het jaarlijkse ‘Bosch Requiem’ voor het nieuwe-muziekfestival November Music. Joep Stapel schreef hierover in het NRC: ‘Het had iets magisch, zoals Liknon trage schreden in het niets zette, en toch telkens vaste grond vond.’ B New European Ensemble olv Heinz Holliger Heinz Holliger – Meta Arca für 14 Solostreicher Elliot Carter – Mosaic György Ligeti – Kammerkonzert Heinz Holliger – Ma’mounia Witold Lutosławski – Dubbelconcert voor hobo en harp Opname van 13 maart 2019, Musis, Arnhem Componist, dirigent en hoboist Heinz Holliger is een belangrijke figuur in de internationale muziekwereld. Zijn vernieuwingsdrang uit zich onder meer in 
zijn repertoirekeuze. Zo bracht hij sleutelwerken van Penderecki, Carter and Lutosławski in première. Als componist stapt Holliger in de modernistische voetsporen van Schönberg, Webern, Ligeti en zijn leermeesters Messiaen en Veress. Dit programma is een eerbetoon van het New European Ensemble aan het adres van deze vernieuwer.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 7 mei 2020

20:18

Mahler, Gustav

Symfonie nr.5 in cis kl.t. - deel IV, "Adagietto. Sehr langsam"

Berliner Philharmoniker

Haitink, Bernard

Philips

4223 552

20:15

Witold Lutoslawski

Concert voor hobo, harp en orkest - compleet

New European Ensemble

Heinz Holliger [hobo] & Astrid Haring [harp]

Eigen opname NPO Radio 4

NTR

20:12

György Ligeti

Kamerconcert, voor 13 instrumentalisten, 1969-1970 - compleet

New European Ensemble

Heinz Holliger

New European Ensemble

Eigen opname NPO Radio 4

NTR

20:09

Elliott Carter

Mosaic, 2004

New European Ensemble

Heinz Holliger

Astrid Haring [harp]

Eigen opname NPO Radio 4;NVT

NTR

20:06

Heinz Holliger

Meta Arca für 14 Solostreicher

New European Ensemble

Heinz Holliger

New European Ensemble

Eigen opname NPO Radio 4

NTR

20:03

Tsoupaki, Calliope

Liknon

PRJCT Amsterdam;leden van het Fontys Kamerkoor

Kamps, Manoj

Beekman, Marcel [tenor];Engeltjes, Maarten [countertenor];PRJCT Amsterdam;leden van het Fontys Kamerkoor

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4