Avondconcert van 2 april 2020

Avondconcert

Donderdag 2 april 2020, 19:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Aangepast programma i.v.m. annulering live concert vanwege de Corona-pandemie. Nederlandse Bachvereniging olv Jos van Veldhoven Thomas Hobbs (tenor, evangelist) Isabel Jantschek (sopraan) Griet de Geyter (sopraan) Alex Potter (alt) David Erler (alt) Valerio Contaldo (tenor) Benedict Hymas (tenor) Stephan MacLeod (bas, Christus) Sebastian Noack (bas) Johann Sebastian Bach - Matthäus-Passion Opname van 19 maart 2018, De Doelen, Rotterdam Jos van Veldhoven dirigeerde in 2018 zijn laatste Matthäus-Passion als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. En hij zorgde voor een verrassing: na afloop van het werk klonk er een extraatje: het korte, 16de-eeuwse motet Ecce, quomodo moritur iustus ('Zo stierf de rechtvaardige'), van Jacob Handl. In Bachs tijd was zo'n terugblik niet ongewoon, nu is die praktijk vrijwel vergeten. ‘Van Veldhoven heeft fraai uitgewerkte keuzen gemaakt,’ schreef Biëlla Luttmer in de Volkskrant. ‘De hoeveelheid koorleden houdt hij klein, zodat er een transparante klank ontstaat, maar de stemmen zijn zo uitgezocht dat ze op dramatische momenten flink kunnen uitpakken. Geholpen door een soms bijna swingende contrabas krijgt de uitvoering vaart. De koralen zet hij neer als rustpunten, momenten van overpeinzing tussen alle actie en emotie eromheen.’

Muziek in deze uitzending

Uitzending 2 april 2020

19:09

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Concert voor piano, viool en strijkorkest in d kl.t., 1823 - deel I, "Allegro"

Orpheus Chamber Orchestra

Gidon Kremer [viool] & Martha Argerich [piano]

Deutsche Grammophon

4273 382

19:06

Johann Sebastian Bach

Matthäuspassion BWV.244 ; Deel II - compleet

Orkest van de Nederlandse Bachvereniging & Kampen Boys Choir & Koor van de Nederlandse Bachvereniging

Jos van Veldhoven

Thomas Hobbs [Evangelist; tenor] & Stephan MacLeod [Christus; bas] & Isabel Jantschek [sopraan] & Alex Potter [alt] & Valerio Contaldo [tenor] & Griet De Geyter [sopraan] & David Erler [alt] & Benedict Hymas [tenor] & Sebastian Noack [bas] & Kampen Boys C

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4

19:03

Johann Sebastian Bach

Matthäuspassion BWV.244 ; Deel I - compleet

Orkest van de Nederlandse Bachvereniging & Kampen Boys Choir & Koor van de Nederlandse Bachvereniging

Jos van Veldhoven

Thomas Hobbs [Evangelist; tenor] & Stephan MacLeod [Christus; bas] & Isabel Jantschek [sopraan] & Alex Potter [alt] & Valerio Contaldo [tenor] & Griet De Geyter [sopraan] & David Erler [alt] & Benedict Hymas [tenor] & Sebastian Noack [bas] & Kampen Boys C

Eigen opname NPO Radio 4

Eigen opname NPO Radio 4