STER Advertentie

Al grasduinend op YouTube stuitte Mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling op de muziek van componiste Ethel Smyth. In het Avondconcert zingt ze haar muziek en die van Lili Boulanger en Anna Cramer met pianist Peter Nilsson.

Speciaal voor het Avondconcert van woensdag 7 april stelden Maria Riccarda Wesseling en Peter Nilsson een programma samen rondom Smyth, Boulanger en Cramer. Aan de telefoon vertelt Wesseling over het programma. “Ik wilde graag iets zingen dat niet al duizend keer is opgenomen. Het is een programma dat buiten dit Avondconcert om niet zo snel te beluisteren valt.”

Mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling
Mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling

“Op mijn zoektocht naar repertoire voor het recital kwam ik terecht bij drie vrouwen: Ethel Smyth, Lili Boulanger en Anna Cramer. Van die laatste twee heb ik al eerder liederen gezongen, maar de muziek van Ethel Smyth heb ik echt tijdens de zoektocht ontdekt. Ik kende haar naam al wel sinds mijn studietijd. In die jaren kwam er langzamerhand steeds meer aandacht voor vrouwelijke componisten, dus ik kocht er toen ook maar eens een boek over. Toch heb ik me nu pas voor het eerst in haar verdiept. Op een zondag ben ik eens gaan grasduinen op YouTube en zo ontdekte ik haar liederen.”

“De drie vrouwen hebben alle drie een bijzonder levensverhaal. Lili Boulanger is jong overleden, maar leefde een leven vol muziek en kreeg daar ook erkenning voor. Je hoort dat ze een tijdgenoot is van Debussy, maar ook zij staat echt op zichzelf. Anna Cramer werd bijna 100, maar heeft na een korte vlaag van succes uiteindelijk een heel bescheiden leven zonder veel aandacht geleid. Ze verdiende weinig geld en kreeg ook psychische problemen.”

“Ethel Smyth was een zeer zelfredzame dame die ook actief was in de politiek. Ze componeerde ook een aantal jaren niet en zette zich als sufragette in voor vrouwenrechten, zoals vrouwenkiesrecht. Ze was bovendien de eerste Engelse componiste die in de adelstand werd verheven. Haar liederen zijn erg mooi en ik kan niet begrijpen dat ze niet veel vaker gezongen worden. Ze doen niet onder voor de liederen van Brahms, een tijdgenoot van haar die ze tijdens haar studie in Leipzig zelfs heeft leren kennen. Ze doet best onverwachte dingen, maar het blijft organisch. Als je zingt voel je de emotie meteen, alles valt op zijn plaats.”

Maria Riccarda Wesseling en Peter Nilsson zijn op woensdag 7 april te horen in het Avondconcert.