Sfeervolle filmmuziek en prachtige orkestraties

klavecinist, dirigent èn enthousiast YouTuber

Jongste zus prinses Beatrix op 72-jarige leeftijd overleden

Aurelia Visovan, winnares prestigieuze Musica Antiqua competitie treedt dit weekend op in Nederland

Historische muziekpraktijk in Zutphen en Amsterdam

strijkkwartet uit Frankrijk en n'goni-speler uit Mali op nieuwe CD

Reinbert de Leeuw en Liszt
Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938) heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Tijdens deze ZaterdagMatinee uit datzelfde jaar klinkt Via Crucis naast weinig gespeelde kamermuziek van Liszt. Naast de bekende werken voor pianosolo schreef hij een handvol stukken voor kleine bezetting. Het zijn geen strijkkwartetten, vioolsonates en pianotrio's zoals zijn tijdgenoten componeerden, maar werken die vrij van vorm zijn en bedoeld zijn om een bepaalde stemming op te roepen. Een stemming die vaak verband houdt met de dood: "La lugubre Gondola", "Am Grabe Richard Wagners", de drie "Elegieën".

Franz Liszt schrijft zijn Eerste Elegie ter nagedachtenis aan zijn vriendin gravin Marie Moukhanoff. Zij overlijdt op 51-jarige leeftijd. De originele versie is voor piano solo. Liszt schrijft een tweede versie voor cello, piano, harmonium en harp. Cellist in dit concert is niemand minder dan de Nederlandse grootheid Anner Bijlsma.

Lees meer in het Programmaboekje ZaterdagMatinee 3 maart 1986

{concert id="4751"}

Foto © ANP

Op donderdag 25 juli 2019 werd bekend dat cellist Anner Bijlsma op 85 jarige leeftijd is overleden.

In deze speellijst herdenken we Anner Bijlsma met een aantal door hem gespeelde een Cellosuites van Johann Sebastian Bach. Bijlsma schreef eerder al een boek over Bachs Cellosuites waarin hij zijn nieuwe uitvoeringsbenadering toelicht.

{concert id="4067"}

{concert id="4160"}

{concert id="4083"}

 

 

De Haarlemse Vera Beths is een van de belangrijkste vioolsolisten van de eerste naoorlogse generatie. Zij legt zich vooral toe op hedendaagse muziek en componisten als Philip Glass en Louis Andriessen schrijven werken voor haar.

Samen met haar man, de beroemde cellist Anner Bijlsma, deelt zij regelmatig het concertpodium. Ze richtten samen met altviolist Jürgen Kussmaul het ensemle Archibudelli op.

Maar ook in andere bezettingen staan ze samen op het podium, zoals in dit concert uit 1983 waarbij pianist Stanley Hoogland het duo aanvult.

{concert id="4763"}

Foto © ANP

nieuwe CD van kamanche-speler en jazztrio

Nederlands Kamerkoor met duizend stemmen op Koorbiënnale

Het Nederlands Kamerkoor en de Internationale Koorbiënnale presenteren het gratis toegankelijke zangspektakel The Public Domain van de New Yorkse componist David Lang. Een compositie voor honderden zangers over wat ons mensen met elkaar verbindt. De uitvoeringen vinden plaats tijdens de tiende editie van de Koorbiënnale op vrijdag 5 juli in Amsterdam (Zuidas) en op zaterdag 6 juli in Schalkwijk, Haarlem. Het geheel staat onder leiding van Peter Dijkstra, chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor - en vijftien hulpdirigenten. David Lang zal zelf ook beide uitvoeringen bijwonen. In deze video vertelt Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, er meer over:

{uploadvideo video="nporadio4video_5d17938eb2ac0" }

Voor The Public Domain zijn deelnemers door heel Nederland al weken aan het repeteren. De teksten voor dit werk heeft Lang samengesteld door op het Internet zoekmachines de vraag te stellen: “Wat brengt mensen samen: wat is het dat we allemaal delen?” David Lang ziet het werk als een bijna utopische activiteit, een experiment om een betere wereld te maken. Juist daarom vindt de uitvoering plaats in de openbare ruimte: het onderscheid tussen uitvoerders en luisteraars of toevallige passanten hoeft er niet te zijn - het gaat immers om wat wij als mensen gemeenschappelijk hebben. Meer info is te vinden op > deze website.

vr. 5 juli, 17.00 uur, Gershwinplein, Amsterdam (Zuidas)
za. 6 juli, 17.00 uur, Leonardo da Vinciplein, Haarlem (Schalkwijk)

VPRO Vrije Geluiden, zaterdag 29 juni 23.00 NPO Radio 4: David Lang

{video "https://www.youtube.com/watch?v=cTKJFgOMLR4"}

Benieuwd naar de playlist van ons themakanaal 'NPO Radio 4 Concerten'? Lees dan verder.

Een nieuwe videoserie met tips & tricks van de beroemde violiste Nicola Benedetti

Pianiste met hart voor Rachmaninoff

Van harte gefeliciteerd namens NPO Radio 4!

Floris Kortie neemt je mee naar het Scheveningse strand, voor de spectaculaire opening van Festival Classique met de strandopera Aida aan Zee. Het festival brengt voor deze voorstelling meer dan 350 musici en dansers op de been. We kijken live mee met Floris, krijgen achtergronden èn een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen.

Aida

Giuseppe Verdi schreef Aida in 1871 en sindsdien is de opera wereldwijd een succes. De opera speelt zich af in de woestijn tijdens een oorlog tussen de twee grote Afrikaanse rijken uit de oudheid: het Egyptische en het Ethiopische rijk. Het strand is dus dé ideale locatie voor deze opera. De setting van het Scheveningse Zuiderstrand, tijdens zonsondergang, maakt Aida aan Zee een overweldigende en onvergetelijke ervaring.

Festival Classique duurt nog t/m 23 juni.

Programmavel Aida aan zee

Kijk de uitzending terug:

{npovideo "VPWON_1302857"}

Aïda aan Zee is een initiatief van Festival Classique, mede mogelijk gemaakt door Korzo, Kwekers in de kunst, Muziektheater Hollands Diep en het Zuiderstrandtheater

Eerbetoon aan filmmuziek-componist Michel Legrand

Splinternieuwe triple-LP ten doop in Vrije Geluiden op zaterdag 1 juni 2019 (23.00)

Op 28 mei 2019 zou hij 65 jaar zijn geworden

Het kamermuziekfestival wordt een echt stadsfestival

Avondconcert 24-01-2018

Op dit concert van het Storioni festival nodigt het Storioni Trio enkele zeer bijzondere gasten uit. De eerste zijn de leden van het Rembrandt Frerichs Trio, door Jazzmagazine 'één van de highlights van het North Sea Jazz Festival' genoemd. De tweede gast is Kayhan Kalhor (foto), de Iraanse maestro die bekend werd met zijn ensemble Masters of Persian Music. Hij bespeelt de kamanche, een oudperzisch strijkinstrument met zijden snaren: een prachtige atmosferische klank. Zonder twijfel bijzondere gasten die bijzondere muziek meebrengen.

(foto: Todd Rosenberg Photography)

{concert id="7502"}

Speciaal voor de royal baby: een mooie speellijst!

Beluister hier de podcast

Het veelgeprezen Concerto Köln wisselt reflectieve momenten en klaterende levenslust af met Bach, Vivaldi en Geminiani.

J.S. Bach
Bachs Brandenburgse concerten zitten vol frisse energie en hoop. Concerto Köln kiest vandaag twee hoogtepunten uit deze staalkaart van muzikale combinaties. In het Vierde Brandenburgse concert schitteren viool en blokfluiten, in het Vijfde Brandenburgse concert is het klavier de absolute ster.

Vivaldi
In dit concert hoor je van grootmeester Antonio Vivaldi een 'concerto ripiendo', een stuk zonder solisten. Voor de componist een interessante muzikale puzzel. 

Concerto Köln o.l.v. Evgeny Sviridov, Cordula Breuer [blokfluit/traverso], Wolfgang Dey [blokfluit] en Wiebke Weidans [klavecimbel]
Opname: Zondag 21 april 2019 in Het Concertgebouw te Amsterdam.

 

Vivaldi: Concert voor strijkorkest RV.158

Bach: Brandenburgs Concert nr. 4, BWV 1049

Geminiani: Concerto grossi, op. 3

Bach: Brandenburgs Concert nr. 5, BWV 1050

Als toegift spelen de musici de 'Badinerie' uit Bachs 'Tweede orkestsuite'.


Beluister hier de podcast

Paul Witteman is eraan verslaafd: de muziek van Johann Sebastian Bach. Samen met dirigent en Bachkenner Jan Willem de Vriend duikt hij in Bachs Matthäus-Passion. Het eerste deel van zijn reportage zie je vanavond om 22:45 uur op NPO 2: Pauls passie voor Bach

Pauls Passie voor Bach zie je op maandag 15, woensdag 17 en donderdag 18 april om 22:45 uur, na Nieuwsuur op NPO 2.

Lees meer

Beluister de mooiste muziek uit dit genre

Speel mee met Matthäus

Beluister de muziek van deze romantische componist

Van 12-19 april organiseert NPO Radio 4 de Matthäusweek

Subcategorieën