STER Advertentie
 Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 1756 - Wenen, 1791)

Klarinetconcert met een pijpje tabak

Het Klarinetconcert is Mozarts laatste instrumentale compositie. Hij voltooide het meesterwerk in oktober 1791, twee maanden voor zijn overlijden.
Mozart draagt het concert op aan zijn vriend en klarinetvirtuoos Anton Saddler.
 
Tijdens het werken aan het concert schreef de componist aan zijn vrouw Constanze, die aansterkte in een kuuroord, dat hij zich tussendoor ontspande met biljart, koffie en ‘een heerlijk pijpje tabak’.

Inmiddels is het Klarinetconcert wereldberoemd met name het langzame deel, het adagio, dat gebruikt werd in de film Out of Africa, en tal van andere films en documentaires. Mozart gebruikte voor het eerst klarinetten in zijn composities in Symfonie nr.31, die hij in Parijs componeerde.

Beluister het concert: 

Goddelijke krachten

Wolfgang Amadeus Mozart groeide op in een muzikaal gezin. Zijn vader Leopold was componist en viooldocent en oudere zus Marianne (‘Nannerl’) een begenadigd pianiste. 

Hij componeerde zijn eerste werken voor klavecimbel toen hij kleuter was. Tijdens een uitgebreide Europese tournee werd hij geprezen als een kind dat in het bezit was van goddelijke krachten. Mozart schreef zijn eerste symfonieën voordat hij tien jaar oud was, misschien wel met een klein beetje hulp van zijn vader. Hoewel hij veel succes had kon hij niet met geld omgaan en is hij op jonge leeftijd (35 jaar) zeer arm gestorven.