Meer NPO

De mooiste podcasts Klassieke Mysteries, Bach van de Dag & meer

Direct luisteren

STER Advertentie


Vandaag viert Bernard Haitink zijn 90e verjaardag. Al meer dan 60 jaar daarvan staat hij op de bok. Deze week staat Bernard Haitink in de spotlight. 

Hoe het begon
Het is 1954 als de nog piepjonge Bernard Haitink voor het eerst het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert bij een openbaar concert. Zeven jaar later wordt hij benoemd tot chef-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Na een lastige start groeit Haitink uit tot topchef. Internationale tournees met het KCO zetten Nederland, het orkest en hemzelf internationaal op de kaart. Na 34 jaar in Nederland vertrekt hij in 1988 als chef naar verschillende orkesten in het buitenland. 

Zijn liefde voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest blijft groot. In 2014 viert hij zijn 60-jarig jubileum bij het eerste, en in 2016 volgt een feestelijk concert bij het laatste. Binnenkort is hij weer te horen, dit keer met een bijzonder programma rond Strauss en Bruckner.

Repertoire
Haitink behaalt wereldfaam door zijn opnames van alle Mahlersymfonieën maar zijn repertoire is veel breder. Hij staat bekend om zijn interpretaties van de grote Duitse componisten (als Brahms, Beethoven, Bruckner), en de Franse impressionisten Ravel en Debussy. Hij heeft meer dan 15 Edisons, waaronder de Edison Oeuvreprijs in 2016, en meerdere Grammy’s op zijn naam staan. 

Op zaterdag 15 juni dirigeert hij het Radio Filharmonisch Orkest in de NTR ZaterdagMatinee. Haitink presenteert dan Anton Bruckners Vierde symfonie en orkestliederen van Richard Strauss.

Wil je meer lezen, luisteren of zien rondom deze topdirigent?

Meer over Bernard Haitink