Actueel

Productie vinylplaten schadelijk voor milieu

  1. Klassiekchevron right
  2. Productie vinylplaten schadelijk voor milieu

Het is weer helemaal hip om ouderwets muziek te luisteren via een platenspeler. Verzamelaars vinden de mooiste lp's op rommelmarkten en de verkoop van platenspelers stijgt. Door deze trend worden er ook steeds meer nieuwe vinylplaten geproduceerd. Deze productie heeft echter een keerzijde voor het milieu.

Hoe wordt een plaat gemaakt?

Om een plaat te maken komen uit een container glanzende PVC-korrels vallen die in een machine worden verhit en gesmolten tot de vorm van een hockeypuck. Een pers drukt deze hockeypucks plat en maakt er een plaat van. De linzeachtige korrels bestaan uit samengestelde chemicaliën, die na verhitting en vervorming, een plastic verbinding vormen.

Tot de jaren negentig vond de productie van vinylplaten plaats in westerse landen. Deze productie droogde op toen de cd werd geïntroduceerd. Tegenwoordig worden de ingrediënten van lp's in Thailand vervaardigd. Meer dan de helft van het polyvinylchloride (PVC) dat tegenwoordig door Amerikaanse platenfabrikanten wordt gebruikt, is afkomstig van de Thai Plastic and Chemicals Public Company Limited (TPC). Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat dit bedrijf het niet zo nauw neemt met veiligheidsmaatregelen voor werknemers en het milieu.

PVC bevat kankerverwekkende chemicaliën en de productie van vinylplaten levert giftig afvalwater op, dat het Thaise bedrijf, volgens Greenpeace, in de Chao Phraya-rivier dumpt. Daarnaast heeft TPC een "geschiedenis van milieu-misbruiken" die teruggaat tot de vroege jaren 1990, aldus Greenpeace. Werknemers komen ook rechtstreeks in aanraking met PVC-korrels. Er zouden niet genoeg maatregelen worden getroffen om deze werknemers te beschermen.

Het productieproces in Thailand is niet anders dan die dat in de VS in de jaren zeventig. Toen zijn Amerikaanse bedrijven op de vingers getikt en hebben zij miljoenen aan boetes moeten betalen, omdat werknemers in gevaar werden gebracht en omdat chemisch afval in de natuur terechtkwam.

Kortom, naast dat vinylplaten van milieuonvriendelijke materialen worden gemaakt, is er decennialang veel aan te merken op het productieproces.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hier zie je hoe vinylplaten worden gemaakt.

Alternatieven ook niet goed voor het milieu

Het meeste plastic wordt gebruikt bij het maken van vinylplaten, maar ook cd's zijn niet gevrijwaard van dit productieproces. Zelfs digitale streaming is schadelijk voor het milieu. Hoewel digitale audiobestanden virtueel lijken, vertrouwen ze op infrastructuren voor gegevensopslag, verwerking en transmissie, die ook hoge broeikasgasemissies hebben. De hoeveelheid energie die nodig is om een afzonderlijk nummer of album te streamen is verwaarloosbaar, maar tegenwoordig streamen miljarden mensen onbeperkte hoeveelheden muziek over de hele wereld. Deze massale streamingcultuur kost ontzettend veel energie. Streamingsdienst Spotify probeert inmiddels meer openheid te geven over de effecten van streaming op het milieu.

Groenere Vinylplaten

Een paar bedrijven in Nederland hebben nu krachten gebundeld om platen te produceren die veel minder schadelijk zijn voor het milieu. Over deze 'groene plaat' is nog niet iedereen enthousiast, maar er wordt hard gewerkt aan verbetering van dit product.

Het is wellicht een verontrustende gedachte dat bijna alle manieren van muziek luisteren een negatief effect uitoefenen op het milieu, maar het stemt enigszins gerust dat zowel streamingsdiensten als platen- en cd-producenten nadenken over groenere productiemethodes.

Bron: The Guardian

Ster advertentie
Ster advertentie