STER Advertentie

Ton Koopman is naast dirigent een echte klaviervirtuoos, zowel op het orgel als op het klavecimbel. Sterker nog: zijn loopbaan begon als toetsenist. Maar zijn liefde voor oude muziek begon veel eerder, al toen hij koorknaap was in Zwolle.

Klaviervirtuoos Ton Koopman

De roots van Ton Koopman liggen in Zwolle, waar hij als koorknaapje zong in de Grote- of St. Michaëlskerk. Daar moet tijdens het zingen van het openingskoor van de Matthäus-Passion zijn onvoorwaardelijke liefde voor de oude muziek zijn ontstaan, en voor Bach in het bijzonder.

Beweeglijk, leergierig en muzikaal was hij, en dat viel op. Het zijn eigenschappen die dik 65 jaar later nog even intens aanwezig zijn bij de man die zijn opleiding en loopbaan begon als klavecinist en organist (leermeesters Gustav Leonhardt en Simon C. Jansen). Als jonge klaviervirtuoos sleepte hij al diverse grote prijzen in de wacht.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ton Koopman speelt de Fuga in g kl.t., BWV.578 van Bach op orgel.

Met de oudste opname van Koopman uit ons archief keren we terug naar zijn roots. Daar waar hij als jongen in de Matthäus-Passion zong, keerde hij later namelijk als organist terug. Op het historische Schnitger-orgel in die Grote- of St. Michaëlskerk in Zwolle gaf Ton Koopman op 8 december 1971 een recital dat werd vastgelegd door de NCRV. Hij toonde onder meer zijn kunnen in de Chromatische fantasie in d-klein voor orgel van Sweelinck.

8 december 1971: Recital in Grote- of St. Michaëlskerk in Zwolle

Ton Koopman als klavecinist

Vijftien jaar later, op 8 februari 1986, liet Ton Koopman van zich horen als klavecinist in de Matinee op de Vrije Zaterdag in Het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma louter Italiaanse klaviermuziek uit de zeventiende en vroege achttiende eeuw. Werk dat doordesemd is van de chromatiek: een kolfje naar de hand van Koopman. Diepgaand onderzoek naar vingerzettingen en overige speeltechnieken gingen aan dergelijke recitals vooraf.

8 februari 1986: Matinee op de Vrije Zaterdag


Alhoewel Koopman zich na de oprichting van het Amsterdam Baroque Orchestra steeds meer ging richten op zijn werk als dirigent (al dan niet van achter het klavier), is hij tot op de dag van vandaag nog regelmatig te horen als solist in klavierconcerten tijdens programma’s van (onder meer) dit orkest, getuige ook onderstaande concertopnames uit 2009 (Festival Oude Muziek, Utrecht), 2010 (NTR Zaterdagmatinee, Amsterdam) en 2014 (Vrijdag van Vredenburg, Utrecht).

5 september 2009: Festival Oude Muziek

23 oktober 2010: NTR ZaterdagMatinee

14 februari 2014: Vrijdag van Vredenburg

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ton Koopman brengt Jubilate Domino van Buxtehude met Maarten Engeltjes en Bob Smith bij Podium Witteman.

Terug naar overzichtspagina