STER Advertentie

In 1979 richtte Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra (ABO) op, een groep van internationaal vermaarde Barok specialisten. Het orkest komt een paar keer per jaar samen om onder Ton Koopmans inspirerende leiding te werken aan nieuwe programma’s. Het repertoire beslaat de periode van 1600 tot 1791, want, zo zegt Ton: "De grens ligt voor mij bij de dood van Mozart."

Het accent ligt toch wel op het werk van Bach. Een opname uit de beginjaren die we hier nog graag eens laten horen is een uitvoering van drie cantates uit het Weihnachtsoratorium met geliefde solisten als Max van Egmond.

3 januari 1982

Ruim 200 cantates

Maar de droom en de ambitie van Ton Koopman reikten verder. In 1992 richtte hij naast het orkest ook het Amsterdam Baroque Choir op. Met koor en orkest is hij klaar om te starten met een monsterproject dat 10 jaar in beslag zal nemen: het uitvoeren van alle (ruim 200) cantates van Johann Sebastian Bach verspreid over vier concertzalen in de randstad. Bij het project is ook NPO Radio 4 betrokken. Door AVRO en NCRV/EO worden alle concerten uitgezonden. Als het project in 2004 wordt afgerond ligt er ook een set van 22 CD’s die in binnen- en buitenland veel prijzen in de wacht sleept.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ton Koopman leidt het Amsterdam Baroque Orchestra in Bachs cantate Weichet nur, betrübte Schatten met Dorothee Mields als solist.

De voltooiing van het project betekent geenszins dat Ton Koopman en de zijnen op hun lauweren rusten. Met dezelfde tomeloze energie wordt het werk van Bachs voorloper Dietrich Buxtehude onder handen genomen. Memorabel in dit verband is ook de uitvoering van Tons reconstructie van Buxtehudes oratorium Das jüngste Gericht. De opname die tijdens het Festival Oude Muziek in 1995 werd gemaakt is hier te beluisteren.

Hoewel Ton Koopman door velen automatisch wordt geassocieerd met Bach is het repertoire van het ABO veelzijdig. Er werden spraakmakende uitvoeringen gegeven van werken van grote en kleine barokmeesters, onder wie Händel, Telemann, Graupner en Locatelli.

24 januari 2009: NTR ZaterdagMatinee

Bachdag 2013

7 maart 2013: Avondconcert

9 april 2016: NTR ZaterdagMatinee

Terug naar overzichtspagina