STER Advertentie

Als je denkt aan de films Turks Fruit of Soldaat van Oranje dan neurie je automatisch de bekende soundtracks mee. Deze muziek is gecomponeerd door Rogier van Otterloo. Wie was hij? 

Rogier van Otterloo werd geboren in 1941 in Bilthoven. Zijn vader was de bekende componist en dirigent Willem van Otterloo. Hij studeerde op zijn negentiende fluit aan het conservatorium, maar was ook erg bedreven op de piano. Uiteindelijk werd hij dirigent van het Metropole Orkest. Hoewel hij ook stukken componeerde in het klassieke genre, schreef hij ook veel soul en jazzmuziek. Van Otterloo was dus van veel markten thuis.

In zijn muziek weet hij een bepaald gevoel op te roepen en te versterken. Alle emoties op het scherm worden vergroot, wat een enorme impact op de kijker heeft. De muziek die hij componeerde voor de klassiekers Turks Fruit en Soldaat van Oranje is daarvan het bekendste voorbeeld.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn composities zijn relatief kort, omdat hij de aandacht van zijn luisteraar wilde vasthouden. Hij had overigens wel de wens om een driedelige suite te componeren. In 1988 stierf hij echter op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van longvlieskanker. Hij heeft zijn wens niet meer waar kunnen maken.

Bekijk hieronder een documentaire van Vrije Geluiden over de carrière van Van Otterloo:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.