Actueel

Webcast: Kijk en geniet van Mozarts adembenemende Mis in c

  1. Klassiekchevron right
  2. Webcast: Kijk en geniet van Mozarts adembenemende Mis in c

Overweldigend vanaf de eerste noot: de Mis in c van Mozart. Op 22 december klonk dit indrukwekkende muziekstuk in de NTR ZaterdagMatinee door Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. Een bijzondere uitvoering, want dit ensemble speelt op instrumenten uit de tijd van Mozart. Naast de Mis in c stond ook Mozarts orkestratie van Händels Ode auf St. Caecilia op het programma. Ga er lekker voor zitten en geniet van deze schitterende webcast!

Mis in c, KV 427 | Mozart

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ode auf St. Caecilia, KV 592 | Händel (orkestratie van Mozart)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mozarts huldeblijk aan Händel

Toen Mozart zich in 1781 in Wenen vestigde maakte hij kennis met de Nederlandse diplomaat Gottfried van Swieten. Een erudiete persoonlijkheid met een grote bewondering voor Bach en Händel, en in het bezit van een daarbij behorende bibliotheek. Hij wakkerde Mozarts bewondering voor zijn grote voorgangers aan, met als gevolg bewerkingen van Bachs fuga’s voor strijkkwartet en nieuwe orkestraties van oratoria van Händel, waaronder Der Messias en de Ode auf St. Caecilia, uiteraard in een Duitse vertaling.

Sterven als inspiratiebron

De adolescente Mozart had als hofcomponist in Salzburg al snel zijn bekomst van het schrijven van missen op bestelling, forceerde zijn ontslag en vertrok naar Wenen. Waarom hij dan juist als ‘vrij man’ toch weer een mis componeerde is raadselachtig. En waarom hij zo’n grootscheepse onderneming niet voltooide is nog raadselachtiger. Toch hoort het ‘Et incarnatus est’ uit deze mis tot het allermooiste dat Mozart heeft nagelaten. Het sterven als diepste inspiratiebron. Mozart schreef de Mis in c voor zijn Constanze, als huwelijksgeschenk. Terwijl hij druk was met de voorbereidingen overleed hun eerste kindje, nog geen twee maanden oud. Mozart heeft nooit meer naar het ‘gewone’ misgenre omgekeken, al probeerde hij jaren later nog een Requiem te voltooien.

Bron: Het Concertgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie