Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

STER Advertentie

Luister hier naar de nieuwe podcast Making an Opera. Radiomaker Stefanie Visjager kijkt 1,5 jaar mee achter de schermen bij de ontwikkeling van de nieuwe opera Willem Jeths. 

Op 13 maart gaat op het Opera Forward Festival van De Nationale Opera (DNO) de nieuwe opera van Willem Jeths in wereldpremière: Ritratto. DNO stelde podcastmaker Stefanie Visjager in staat om gedurende anderhalf jaar achter de schermen mee te kijken naar de totstandkoming van deze productie. Het bood haar een unieke kans om het complexe maakproces van eerste idee tot aan de uitvoering te volgen en te ontrafelen. Resultaat hiervan is de podcastserie Making an Opera, of: Hoe het te maken in de opera.

Luister hieronder of abonneer je op de podcast via Spotify, Apple of Google Podcasts.

Afleveringen:

15 februari - Akte 1: Audities

Making an Opera - Akte 1: Audities

Het is november 2018. De zangers van de opera studio mogen of moeten auditeren voor de wereldpremière van maart 2020: Ritratto van de Nederlandse componist Willem Jeths. “Horrifying to stand there in front of the panel you know - especially because I don’t know modern music”

22 februari - Akte 2: Onzekerheden

Making an Opera - Akte 2: Onzekerheden

Het is september 2019, de zangers van De Operastudio komen samen in Amsterdam. De landing verloopt niet voor iedereen even gladjes....

29 februari - Akte 3: Verf & Bloed

Making an Opera - Akte 3: Verf & Bloed

Het is oktober 2019, vijf maanden voor de wereldpremière van Ritratto. Het artistieke team buigt zich over verf, bloed en een gouden slipje - al dan niet met Jugendstil ornamenten. De gemoederen lopen flink op.

7 maart – Akte 4: Het Kringgesprek

Making an Opera - Akte 4: Het Kringgesprek

Het is november 2019, vier maanden voor de wereldpremière van de opera Ritratto. Podcastmaker Stef Visjager loopt inmiddels een jaar mee achter de schermen, en dat zorgt voor onrust onder de zangers. Wat komt er allemaal in die podcast? Kan dit niet schadelijk zijn voor hun carrières waar ze zo hard aan werken?

14 maart - Akte 5: Cruel Fate

Making an Opera - Akte 5: Cruel Fate

Marcel Sijm, de regisseur van Ritratto, begon zijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige. Kennis die hem goed van pas komt bij het regisseren van een opera. Podcastmaker Stef Visjager dacht eerst dat hij een grap maakte, maar dat is niet zo.

28 maart - Akte 6: Alles behalve een gouden slipje

Making an Opera - Akte 6: Alles behalve een gouden slipje

Couturier Jan Taminiau is wereldberoemd. Hij maakte kleding voor koningin Maxima, Beyoncé en andere sterren. En nu maakt hij de kostuums voor Ritratto. Dat hij tijd maakte voor deze opera is een grote eer. Maar het probleem met een couturier, en zeker met zo'n wereldster, is dat hij zijn eigen plan trekt en minder volgzaam is dan een kostuumontwerper.

11 april: Akte 7: De levende componist

Making an Opera - Akte 7: De levende componist

Componist Willem Jeths werkt de laatste week voor de première hard om ervoor te zorgen dat zijn opera Ritratto precies zo gaat klinken als hij bedoeld heeft. Zijn bemoeienis reikt verder dan de muziek en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. 

25 april - Akte 8: There is only tonight

Making an Opera - Akte 8: There is only tonight

Op de dag van de generale repetitie, de dag waarop Ritrato voor de eerste keer gespeeld zal worden voor publiek, houdt premier Rutte een persconferentie. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 man worden afgelast vanwege corona. Zangers, musici en artistiek team komen samen in de Schouwburg van Amsterdam. Hoe nu verder?

De podcast Making an opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio 4.