Oplossing: Beiaard (aard-bei > bei-aard. Bedankt voor het meespelen. Morgen is er weer een nieuw cryptogram.

De cryptogramprijs van deze week is de nieuwe CD van de Braziliaanse pianist Nelson Freire. Met dit album viert Freire dat hij 75 jaar is geworden. Op de CD speelt hij de pianostukken die hem het meest dierbaar zijn. Dat gaat van Purcell tot Rachmaninov, en van Scarlatti tot twaalf lyrische stukken van Grieg.

Woensdag: Omgedraaide vrucht die je vanuit de toren hoort
Oplossing: Beiaard: (aad-bei = bei-aard)
Winnaar: Rik van Wegen

Dinsdag: Boekverfilming waar de scheidsrechter steun van ondervindt
Oplossing: De Vierde Man
Winnaar: Daan Scheurleer

Maandag: Die pianist steekt er dubbel bovenuit
Oplossing: Lang Lang
Winnaar: Josita Geertsen

Vrijdag: Zij deden met hun mecenaat heilzaam werk
Oplossing: De' Medici
Winnaar: Christa Fontein

Donderdag: Het snaarinstrument waarvan je gaat hallucineren
Oplossing: Delier
Winnaar: Johan Wiegman

Woensdag: Dat gezelschap speelde geen amateurtoneel
Oplossing: Werkteater
Winnaar: Gerard Bos

Bekijk de prijsvraag.

Paul Witteman ontvangt zangpedagoge Margreet Honig, bariton Henk Neven, sopraan Deborah Saffery en pianist Hans Eijsackers

Zangpedagoge Margreet Honig is een belangrijke stille kracht in het Nederlandse muziekleven. Ze heeft veel grote zangers opgeleid en menige grote ster komt nog altijd bij haar langs. Bariton Henk Neven legt uit wat het geheim is van Margreet en samen met Deborah Saffery zingt hij een duet voor haar. Pianist Hans Eijsackers begeleid.

Contrabassist Rick Stotijn komt een lans breken voor de levende Nederlandse componisten. Want het mooie van de muziek van de lage landen is de bonte veelzijdigheid. Met pianist Hans Eijsackers speelt hij Elegie van Louis Andriessen.

Floris wijdt zij Korties Kwesties aan de Aktie Notenkrakers die zondag precies 50 jaar geleden plaatsvond. Een garde jonge componisten verstoorden destijds een concert van het Concertgebouworkest en dirigent Bernard Haitink. Een protestactie die veel gevolgen heeft gehad voor de Nederlandse muziekcultuur.

In Podium Witteman Extra de documentaire ‘Domein van de Vrijheid’ over de Nederlandse ensemblecultuur. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Kijk om 18:05 uur naar Podium Witteman op NPO 2

De bekende organist en dirigent Wim Magré uit Elburg is overleden. Hij is 57 jaar geworden. Magré, die grote bekendheid genoot in de orgelwereld, was al geruime tijd ziek.

Magré was stadsorganist van Elburg en dirigent van diverse Gelderse koren. Hij trad als concertorganist in het hele land op. De laatste jaren deed hij dat samen met zijn zoon Wilbert op de vleugel onder de naam ‘Magré & Magré in concert’. Magré nam bovendien een groot aantal cd’s op en bespeelde daarbij  bekende Nederlandse orgels, onder meer in zijn eigen Elburg. Ook ging hij meerdere malen op tournee in Amerika en Canada.

De 75-jarige Amerikaanse dirigent Dennis Russell Davies wordt chef van het MDR-Sinfonieorchester. Dat is het radio-orkest van de in Leipzig gevestigde Mitteldeutscher Rundfunk. Davies begint volgend seizoen. Hij volgt Kristian Järvi op. 

Russell Davies is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw vooral in Duistalige landen actief geweest. Recent was hij onder meer chef-dirigent van het Bruckner Orchester in Linz, waarmee hij symfonieën van Philip Glass op CD zette. Russell Davies is op dit moment ook chef van het symfonieorkest van de Tsjechische stad Brno.

Vorig jaar dirigeerde hij al tweemaal in het Concertgebouw in Amsterdam. De jonge Britse dirigent Kerem Hasan. Eerst het Koninklijk Concertgebouworkest en later ook het Noord Nederlands Orkest. En dat is niet onopgemerkt gebleven. De Volkskrant schreef: ‘Dankzij het NNO weten we het nu zeker: Kerem Hasan wordt een grote.’ Deze week staat hij opnieuw voor het Noord Nederlands Orkest mét de Japanse violiste Akiko Suwanai.

Do 14 nov 2019, Groningen, De Oosterpoort
Vrij 15 nov 2019, Amsterdam, Concertgebouw
Za 16 nov 2019, Drachten, De Lawei
MEER INFORMATIE

Rotterdams Philharmonisch Orkest met Nathalie Stutzman
Donderdag en vrijdag speelt het Rotterdams Philharmonisch orkest onder leiding van de Franse dirigent Nathalie Stutzman. Voor dit concert koos ze drie componisten die veel voor haar betekenen. ‘Mozart,’ vertelt ze, ‘staat wat mij betreft voor de eeuwige jeugd. Tod und Verklärung van Strauss gaat juist over het einde. En Schumann: Schumann is het leven zelf.’ Aldus Nathalie Stutzman.
Van Mozart spelen ze het Vierde hoornconcert en daarin soleert David Fernández Alonso.

 

Do 14 en vrij 15 nov om 20.15 in De Doelen, Rotterdam
MEER INFORMATIE

Altvioolfestival Amsterdam
Op het conservatorium van Amsterdam start morgen het Alvioolfestival en het Nationaal Alvioolconcours. Tijdens het festival zijn er optredens en masterclasses van beroemde altviolisten. Zaterdag is er een feestelijke afsluiting van het festival in Splendor, met een volledig altvioolorkest en een talkshow met drie componerende altviolisten, onder wie Max Knigge en Oene van Geel.

De finale van het Altvioolconcours vindt zondagmiddag plaats in het conservatorium. Alle activiteiten in het conservatorium zijn openbaar en gratis. 

Woe 13 t/m zo 17 nov in Conservatorium Amsterdam en Splendor.
MEER INFORMATIE

Het Chineke! Orchestra bestaat uit jonge “black and minority ethnic” klassieke musici. Een orkest waarbij diversiteit hoog in het vaandel staat. Het Chineke! Orchestra speelde al tijdens de BBC Proms en aanstaande donderdag debuteert het orkest in het Concertgebouw. Het orkest heeft ook een Nederlands orkestlid, namelijk violist Yannick Hiwat.
Donderdag 14 november, 20.15, Concertgebouw Amsterdam
(vrijdag 15 in Keulen, zaterdag 16 in Antwerpen, zondag 18 in Aken)
MEER INFORMATIE

Middagconcert
Het Dudok Quartet Amsterdam speelt een programma met strijkkwartetten van Brahms en Haydn
Dinsdag 12 november, 14.15u - Concertgebouw Amsterdam
Meer informatie

Kreutzer vs. Kreutzer

Amsterdam Sinfonietta speelt werken van Beethoven en Janacek.
Er wordt met acteurs ingezoomd op de novelle van Tolstoj.
t/m 20 november in Nederland
Meer informatie

Het Lunette saxofoonkwartet
Di 12 nov om 22.00 in Cafe de Kuiperij, Zwolle
MEER INFORMATIE

Zin in Muziek
Dinsdag 12 november 20.00 Tivoli Vredenburg/ Club Nine
Ud-speler Haytham Safia en met singer-songwriter en etnoloog  Shishani Vranckx.
MEER INFORMATIE

Die Zauberflöte van Opera Zuid
Vr 8 november, 20.00 Theater aan het Vrijthof, Maastricht.
Daarna tournee door Nederland t/m 8 december.
Meer informatie 

Saoud Massi
Za 7 december, 20.15 Muziekgebouw Eindhoven.
Meer informatie 

Daan80, concerten, lezingen en festivals rond de verjaardag op 7 november van Daan Manneke
Bovendien, op 17 november in het NTR Avondconcert een special gewijd aan Manneke.
MEER INFORMATIE

Scapino Ballet en Sinfonia Rotterdam
Voorstelling Cathedral met muziek van Arvo Pärt
Woensdag 6 november, 20.00u, Theater De Spiegel - Zwolle
Daarna tot en met 15 februari 2020 tournee door heel Nederland
Meer informatie

Reisopera
De Reisopera brengt Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski in een pocket-versie.
Tot en met 13 november 2019
Meer informatie

Podcast
Het parfum van de wind, over Calliope Tsoupaki. Beluister de gehele podcast via Spotify of NPO Radio4, ga naar het venster Supplement.
MEER INFORMATIE

Storioni Trio
Het Strorioni Trio speelt een programma met de titel Dit zijn de namen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tommy Wieringa.
Acteur Tom Jansen vertelt en er klinkt muziek van Tsjaikovski, Pärt en Sjostakovitsj.

Donderdag 14 november, 20.30u – Chassé Theater, Breda
Zaterdag 16 november, 20.30u – Theaters Tilburg, Tilburg
Zondag 17 november, 15.00u – De Kring, Roosendaal

De Dochter van Meijer
Journaliste Pauline Broekema is, na haar loopbaan bij het NOS-journaal, gaan schrijven. Vorig jaar kwam haar boek Het uiterste der zee uit,... over twee Joodse families tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat boek is nu bewerkt tot een muzikale voorstelling: De dochter van Meijer. De muziek wordt verzorgd door The Amsterdam Consort. Het kwartet speelt stukken onder meer Dvorák, Dutilleux, Mahler en Sjostakovitsj. 

Tot en met mei 2020
MEER INFORMATIE

Brahms Ein deutsches Requiem
Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’. Met deze woorden begint Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Heel anders dan in het geval van de Latijnse dodenmis begeleidt deze tekst niet de doden, maar de levenden. Niet de gestorvenen, maar de nabestaanden hebben hulp en troost nodig. Cappella Amsterdam voert het morgen uit in De Doelen in Rotterdam. Onder leiding van dirigent Daniel Reuss en met de tweelingzussen Ferhan en Ferzan Önder op de piano.

Tournee t/m 20 nov
MEER INFORMATIE

 

 

 

De Roemeense dirigent Cristian Măcelaru wordt in 2021 chef van het Orchestre National de France. Als opvolger van Emmanuel Krivine.

De 39-jarige Măcelaru mag een rijzende ster onder de dirigenten worden genoemd sinds hij in februari 2012 met veel succes inviel voor Pierre Boulez bij het Chicago Symphony Orchestra. Măcelaru is sinds 2016 leider van het Cabrillo Festival, het langstlopende Amerikaanse festival voor hedendaagse muziek. Op dit moment is hij chef van het WDR-Sinfonieorchester in Keulen.
In 2017 debuteerde Cristian Măcelaru bij het Concertgebouworkest.

zaterdag 16 november 2019 - Het programmaboekje kunt u hier alvast lezen.

Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli

 Coro e Orchestra Ghislieri

Giulio Prandi, dirigent

Sandrine Piau, sopraan
Carlo Vistoli, countertenor
Raffaele Giordani, tenor
Salvo Vitale, bas

Jommelli - Requiem
Mozart - Requiem

De week gaat voor de zesde keer het Nationaal Alvioolfestival en het Altvioolconcours van start, vanaf woensdag 13 november in het Conservatorium van Amsterdam. Op het festival, draait alles om de altviool, met concerten, masterclasses en workshops die elkaar in hoog tempo afwisselen in de vijf dagen dat het evenement duurt. Deze week in Podium daarom de Gouden Opnamen van een van de grote altviolisten uit de vorige eeuw: de Schotse altviolist William Primrose (1904 - 1987). 

Maandag 11 november: William Primrose speelt Harold en Italie van Hector Berlioz

{audiofragment audio="369216" caption="De Gouden Opnamen van William Primrose: Symfonie voor Altviool en Orkest van Hector Berlioz" }

Harold en Italie, op.16 - deel III, "Allegro assai - Allegretto" & deel IV, "Allegro frenetico" 
Hector Berlioz
William Primrose
Boston Symphony Orchestra o.l.v. Charles Munch

Dinsdag 12 november: William Primrose speelt muziek van Johann Halvorsen en Arthur Benjamin

{audiofragment audio="369323" caption="De Gouden Opnamen van William Primrose: Passacaglia van Johann Halvorsen met Jascha Heifetz" }

Passacaglia voor viool en altviool, "Passacaglia op een thema van Handel"
Johann Halvorsen
Jascha Heifetz [viool] & William Primrose [altviool]

{audiofragment audio="369324" caption="De Gouden Opnamen van William Primrose: Sonate voor Altviool en Piano van Arthur Benjamin" }

Sonate voor altviool en piano - deel II, "Waltz" + deel III, "Toccata"
Arthur Benjamin 
William Primrose [altviool] & Vladimir Sokoloff [piano]

VIDEO: William Primrose speelt Ave Maria van Schubert 

{video "https://www.youtube.com/watch?v=bH7BBg0tjxQ"}

Bezuinigingen in de cultuursector, wij weten er alles van. Vlaanderen is dit weekend opgeschrikt door een grote bezuinigingsaankondiging van Minister van Cultuur Jan Jambon. Culturele instellingen moeten het stellen met 6% minder middelen en op projectsubsidies wordt 60% bespaard. Alles bij elkaar zo’n 17 miljoen Euro.

De Federatie van Artistieke Organisaties noemt de bezuinigingen op projectsubsidies betreurenswaardig, omdat juist projecten bij uitstek zijn bedoeld voor innovatie en opkomende artiesten.
De directeur van het Koninklijk Vlaams Theater in Brussel beschrijft de bezuinigingen als “een grote klap voor theatrale kunst.”
En volgens de directeur van concertzaal De Roma in Antwerpen leidt de maatregel rechtstreeks tot een verschraling en een verarming van het cultuuraanbod.

In een reactie zegt minister Jambon dat beleidsvorming een kwestie van keuzes is. “Het is al lang bekend dat er bespaard zou moeten worden. We zijn erin geslaagd om de bezuinigingen voor enkele instellingen te beperken. We lanceren ook een aantal nieuwe initiatieven. Dit betekent dus dat er voldoende ruimte is voor een innovatief cultuurbeleid .” Aldus de minister van Cultuur Jambon.

November Music in Den Bosch is het festival dat focust op vernieuwers in de muziek. Gisteren is de 27e editie van het festival afgesloten met de bekendmaking van de Composer in focus voor het volgende festival:

Dat wordt Kaija Saariaho uit Finland. Onder meer Kate Moore en Antony Fiumara gingen haar voor.
Sopraan Nora Fischer is volgend jaar de Artist in residence.
De volgende editie van November Music vindt in 2020 plaats van 6 tot en met 15 november.

(foto: Andrew Campbell)

Op vrijdag 8 november speelde het Lunette Saxofoonkwartet live bij NTR Podium in de studio. Het kwartet werd in september 2016 opgericht en bestaat uit vier dames die allen aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle studeren. Kijk hieronder naar hun uitvoering van Chant d'amour uit Trois Pièces van Isaac Albeniz.

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc97d4c68253" caption="Het Lunette Saxofoonkwartet speelt live in NTR Podium" still="images/2019/11/11_714fbff652_vlcsnap-2019-11-11-16h24m03s095.png" }

 

Niels werkt aan het 4e deel van zijn ‘Slow Looking’ compositie.

Alleen deze week beschikbaar!

Bekijk de antwoorden.

Op donderdag 7 november was het Van Baerle Trio te gast in de studio. Het pianotrio bestaande uit pianist Hannes Minnaar, violist Maria Milstein en cellist Gideon den Herder speelde live het eerste deel uit het Pianotrio nr. 7 , Op.97 in Bes gr.t. van Ludwig van Beethoven. Kijk hieronder naar het optreden.

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc5837b2d618" caption="Het Van Baerle Trio speelt live bij NTR Podium - 7 november 2019" still="images/2019/11/08_4d7a052743_vlcsnap-2019-11-08-15h41m58s821.png" }

 

Requiem 1953 van Douwe Eisenga zal klinken in Iowa

Een kwart ervaart problemen

Bach maakt het on-violistische violistisch.

Beluister hun versie van de Minutenwals.

Ondanks stof, vliegen en hitte volgend jaar nog een editie

Hoeveel kost een renovatie van een operahuis? In Stuttgart is dat 5 november duidelijk geworden: tot een miljard euro. Het is een schatting, want de opknapbeurt van het Staatoperahuis in de Duitse stad moeten nog beginnen. Het ruim 100 jaar oude gebouw zou niet alleen worden gerenoveerd, maar ook worden uitgebreid. Bovendien moet er tijdens de werkzaamheden een alternatieve locatie voor voorstellingen komen. Alleen dát al zou 100 miljoen euro gaan kosten.

‘Belachelijk’, vindt een groep kritische burgers. Zij hebben geëist dat er onder de inwoners van Stuttgart een enquête komt over de plannen.

Een krant merkt fijntjes op dat het totaalbedrag hoger kan worden dan de kosten van de Elbphilharmonie, het imposante concertgebouw in Hamburg dan in 2017 werd opgeleverd. Het kostte 800 miljoen. En daar ging het om nieuwbouw.

 

 

Componist Daan Manneke viert op 7 november zijn 80e verjaardag. Daarom is er op NPO Radio 4 extra aandacht voor zijn werk. Al decennia schrijft Daan Manneke vele geliefde koorwerken en is hij een begrip in de orgelcultuur. Kijk en luister hieronder naar video's, uitvoeringen en podcast over de componist.

Podium Witteman - 3 november
Daan Manneke was te gast in Podium Witteman. Paul Witteman spreekt met Manneke over zijn leven en werk en Mike Boddé brengt samen met het koor Amsemble een ode aan de componist. Ook zingt Amsemble zijn geliefde Psalm 121 en speelt pianist Ralph van Raat een deel uit het pianowerk Grote Archipel:

{npovideo "POMS_NTR_15713553"}

De Schatkamer van Willem Jeths
Componist Willem Jeths voegde het stuk Grote Archipel van Manneke toe aan zijn Schatkamer in NTR Podium:

{audiofragment audio="368612" caption="De Schatkamer van Willem Jeths: 'Grote Archipel' van Daan Manneke" }

Podcast Een Kathedraal van Klank
Luister in de podcast Supplement  naar de radiodocumentaire "Een Kathedraal van Klank" van maker Aletta Becker:

{podcast "Daan Manneke - Een Kathedraal van Klank" url="https://podcast.npo.nl/file/supplement/23254/content.omroep.nl/portal/podcast/nporadio4/supplement/2019/11/nporadio4_supplement_20191106_daan-manneke-een-kathedraal-van-klank_PEWGY2.mp3" }

Het Avondconcert
Op zondag 17 november staat de uitzending van Het Avondconcert geheel in het teken van Daan Manneke. De componist geeft in de uitzending zelf een toelichting op een aantal van zijn eigen favoriete werken en bespreekt de ontstaansgeschiedenis, intentie, en de betekenis in z’n oeuvre.

Meer informatie over het Avondconcert van 17 november

Meer weten?
Wil je de muziek van Daan Manneke live in de concertzaal horen? De komende weken worden er veel stukken van de componist uitgevoerd. Ook is er op zaterdag 9 november a.s. een symposium over Manneke. Kijk op daan80.nl voor een overzicht van alle activiteiten en concerten rond de verjaardag van de componist.

Vandaag gaat mijn tocht van Mensingeweer via Eenrum, Saaxumhuizen, Westernieland, Pieterburen, Molenrij, Kloosterburen, Grijssloot en Leens naar Wehe den Hoorn. 

Een flinke trip dus vandaag.

Het is een mooie frisse ochtend, op pad richting Pieterburen moet ik even stil staan om van het landschap te genieten.

Via de kerk van Mensingeweer fietst Lex verder en maakt een stop in het Arboretum van Eenrum. Tijd voor een gedicht.

kerk van Mensingeweer

Naar Pieterburen, waar ik streektaalzanger Arnold Veeman tref.

arnold veeman

uitzicht vanuit een bijzonder huisje helemaal tegen de rand van het wad. Zoals ze hier in Groningen zeggen: “In het Niets”.

In de kerk van Pieterburen zingt Arnold Veeman met het koor Noorderlicht speciaal voor Passaggio.

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc45a944a83c" still="images/2019/11/07_86b6f47a0a_Schermafbeelding-2019-11-07-om-17.30.38.png" }

En ik heb ook nog eens de leukste luisteraars want vanaf Pieterburen reed luisteraar Wouter Wieringa mee naar Hornhuizen om een heerlijke maaltijd te serveren.

 

Mijn laatste dag loopt wat anders dan vooraf gepland. We kregen zoveel tips van luisteraars dat we besloten hebben om de route om te gooien en ze te gaan volgen. 
Ik ben benieuwd waar deze tips mij gaan brengen.

Ik word wakker in Wehe Den Hoorn en ga via Leens, Warfhuizen,  Saaksum en Ezinge naar eindbestemming Aduard.

Met een strakblauwe lucht en de zon in mijn rug vertrek ik  naar Leens. En tussendoor ga ik op zoek maar het geluid van schapen.

En daarna fiets ik verder richting Warfhuizen, door de Groningse klei die nu eigenlijk modder is.

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc5831d11194" still="images/2019/11/08_8bcd1f37cb_Schermafbeelding-2019-11-08-om-15.57.29.png" }

Ik ben bij de kluizenarij van Warfhuizen, waar de enige kluizenaar van Nederland zit. Het is inmiddels ook een bedevaartsoord, veel mensen bezoeken Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin.

Dan rij ik langzaam naar mijn eindstop in Aduard, waar ik uitleg krijgt over het klooster dat daar ooit stond. De abdij is het enige dat er nog staat van het klooster.

En dan wordt het tijd om van mijn fiets af te stappen. Hij heeft zn werk weer gedaan, maar neemt wel wat van de groningse modder mee. 
Wat een heerlijke week vol nieuwe inzichten en met een opgeruimd hoofd verlaat ik voor deze week het Ommeland. Dank voor het meereizen en de tips die ik heb gekregen. Het was weer prachtig!

TivoliVredenburg en winkelcentrum Hoog Catharijne starten een klassieke concertserie voor winkelend publiek. Die gaat Klassiek in de Stadskamer heten.

De optredens, van gerenommeerde ensembles en aanstormend talent, vinden elke laatste zondag van de maand plaats. TivoliVredenburg wil op deze manier klassiek nog bereikbaarder maken. De Stadskamer is een 15 meter hoog overdekt plein in het winkelcentrum.

Het eerste concert vindt plaats op 24 november om 13:00 uur. Dan treedt het Libero Strijkorkest op.

Het Libero Strijkorkest speelt Mozarts Divertimento

{video "https://www.youtube.com/watch?v=ykubiWEXiBQ"}

 

 

 

 

De eerstvolgende editie van het Chopin concours in Warschau, volgend jaar, zal te volgen zijn in virtual reality. Vlakbij de piano komt een camera die beelden uit alle richtingen opneemt. Dat videosignaal wordt gestreamd en is wereldwijd te bekijken met een VR-bril op. Dan kun je om je heen kijken en lijkt het of je op de plek van de camera bent.

Voor wie geen VR-bril bezit, gaat het Chopin Instituut over de hele wereld luisterplekken inrichten, waar je de uitvoeringen van de deelnemers in 360 graden kunt beleven. ‘Alsof je erbij bent’.

Volgens het instituut is het voor ‘t eerst dat een groot klassiek evenement live te volgen is via virtual reality. De ambities zijn groot: “We hopen zo de geschiedenis van het pianospel vorm te geven”, aldus de organisatie.

Nog even geduld: het concours begint op 2 oktober 2020.

 

 

 

 

 

 

Paul Witteman ontvangt contrabassist Dominic Seldis, pianist Pavel Kolesnikov, het Nationaal Jongenskoor o.l.v. Irene Verburg, het Alma Quartet en Club Classique.

Deze week ontvangt Paul niet één, maar een heel koor van jonge helden: het Nationaal Jongenskoor. Op 17 november viert het koor zijn 30-jarig bestaan in TivoliVredenburg. In Podium Witteman zingt het koor het feestelijke Sound the Trumpet van Henry Purcell.

In de Melodie van de Maand dit keer Nimrod, een deel uit de Enigmavariaties van Edward Elgar. De Engelse contrabassist Dominic Seldis, bekend van het televisieprogramma Maestro, komt vertellen over de magie van deze melodie en zijn bijzondere rol in het nationaal bewustzijn van de Engelsen. En natuurlijk speelt hij Nimrod, samen met Club Classique!

De Russische pianist Pavel Kolesnikov is een rijzende ster op de internationale podia. Kolesnikov raakt gevoelige snaren met zijn interpretaties van de muziek van Frédéric Chopin. Op speciaal verzoek van Paul komt hij zich voorstellen aan de Nederlandse televisiekijker.

Het Nederlandse Alma Quartet timmert stevig aan de weg. In 2017 werd het kwartet onderscheiden met de belangrijkste Duitse prijs voor klassieke cd’s. Dat was voor hun opname van de muziek van Ervín Schulhoff. Dit keer spelen de vier heren het Strijkkwartet in g kl.t. van Claude Debussy. 

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een ballet op de Enigmavariaties van Edward Elgar. Het gaat om een choreografie uit 1973 die speciaal voor televisie is gemaakt. Het Nationale Ballet danst en het Radio Filharmonisch Orkest speelt o.l.v. Willem van Otterloo. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Bekijk deze uitzending: 

{npovideo "VPWON_1304758"}

Het Israël Philharmonisch Orkest en een aantal popartiesten hebben zich teruggetrokken uit een benefietconcert voor een liefdadigheidsorganisatie in Israël. Dat melden Israëlische media. Het is een protest tegen het standpunt van oprichter en voorzitter van de organisatie dat er bij het concert geen vrouwen mogen zingen. Die voorzitter is de ultra-orthoxe rabbijn Avraham Firer (foto). Hij zegt zich te houden aan de orthodox-joodse wet die volgens hem aangeeft dat de vrouwelijke stem onzedig is. In zijn organisatie, Ezra Lemarpeh, lijkt hij juist grenzen te willen afbreken. Hij biedt al bijna 40 jaar gratis medische hulp aan mannen en vrouwen van elk geloof en elke nationaliteit. Na de terugtrekking van musici heeft Firer ontkend zich met de organisatie van het concert te willen bemoeien.

Volgens de krant The Times of Israel illustreert dit voorval de diepe verdeeldheid in Israël over de rol die vrouwen in de maatschappij mogen spelen.

 

 

 

 

 

Op dag 3 fiets ik van Appingedam via Westeremden en Middelstum naar Mensingeweer.

‘s Ochtends vroeg bij de synagoge voor, naast het schooltje waar ik sliep. En ik kan Appingedam niet verlaten zonder de Nicolaïkerk te bezoeken. De grootste kerk van de provincie en weer zo prachtig!

In de toren van Appingedam klom ik met beiaardier Adolph Rots naar boven om daar een stukje Mozart te horen, op de klokken

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc2c1266ef5b" still="images/2019/11/06_14eeafa3e4_Schermafbeelding-2019-11-06-om-13.44.07.png" }

Van Appingedam naar Middelstum, af en toe even zoeken... maar ik vond de weg naar schrijfster Saskia Goldschmidt in Middelstum. Bij haar schrijvershuisje spraken we over haar roman: Schokland en kregen we ook nog een kopje soep.

Luister hier het interview met Saskia Goldschmidt 

{uploadaudio audio="r4audio_5dc2f40f2bfc7" }

En van Middelstum ga ik verder naar Winsum, waar ik een stukje vandaan zijn kamp opsla voor de nacht.

 

Op dag 2 van mijn tocht door het hoge noorden fiets ik van Zeerijp naar Appingedam via Loppersum - Leermens - Oosterwijtwerd - Krewerd en Solwerd.

Sint Antonius geeft gewaakt over over mij en daardoor heb ik dan ook heel erg goed geslapen. 's Ochtends vroeg nog de kachel aan en een gesprekje met de eigenaar van de kerk waar ik sliep in Zeerijp.

Onderweg van Zeerijp naar Loppersum kom ik langs deze prachtige landschappen.

In de kerk van Loppersum tref ik organist Ab Gramsbergen en mag zelf ook nog even meespelen op het orgel. 

kerk orgel Loppersum

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc1800c655ee" still="images/2019/11/05_2c323db61f_Schermafbeelding-2019-11-05-om-14.48.56.png" }

Een luisteraar stuurde me naar deze begraafplaats, daar zou een mooie stille plek zijn voor een picknick. En dat was het ook! Onderweg van Loppersum naar Oosterwijtwerd,

In het kerkje in Krewerd kan ik zomaar fruit en stoofperenjam kopen!

En vanaf Krewerd kom ik aan bij de eindstop van vandaag: een oud schooltje van een synagoge in Appingedam. En ik ben kapot, maar het was mooi.

Vorige week meldden wij dat de Britse violist Stephan Morris zijn viool uit 1709 in de trein had laten liggen. Inmiddels heeft hij zijn waardevolle instrument van 290 duizend euro terug. De man die het instrument meenam is via bewakingsbeelden opgespoord. Hij wilde de viool zelf teruggeven aan de violist en er werd een ontmoeting geregeld op een parkeerplaats. Daar was ook politie bij aanwezig om de veiligheid van Morris en de viool te waarborgen. De man die de viool terug gaf zei een fout te hebben gemaakt en bood zijn excuses aan. Het instrument is niet beschadigd.

De politie zegt geen verdere actie te ondernemen.

Gisteren is bij Podium Witteman bekend gemaakt dat huisband Fuse de Edison publieksprijs heeft gewonnen voor hun album Studio 2.

Het ensemble had de afgelopen weken “keihard campagne gevoerd”, aldus Paul Witteman. Andere genomineerden voor de publieksprijs waren blokfluittiste Lucie Horsch, het Van Baerle Trio en Capella Amsterdam.

Fuse krijgt de prijs op zondag 24 november, tijdens een speciale uitzending van Podium Witteman, die volledig in het teken staat van de Edisons.

Fuse is een graag geziene gast bij Podium Witteman. Dit seizoen zijn ze de huisband. Bekijk enkele optredens.

{video "https://www.youtube.com/watch?v=7XN07pWu67s"}

{video "https://www.youtube.com/watch?v=MbaqJoQOvXM"}

{video "https://www.youtube.com/watch?v=mXXWrsth6kc"}

De documentaire Pavarotti over Luciano Pavarotti draait op dit moment in de bioscoop. De Amerikaans-Britse film van regisseur Ron Howard is aanleiding om in Podium elke dag een van de Gouden Opnamen van de Italiaanse tenor te laten horen.

Maandag 5 november: Pavarotti zingt La Boheme

{audiofragment audio="368544" caption="De Gouden Opnamen van Luciano Pavarotti: La Boheme met de Berliner Philharmoniker" }

La Boheme - Si sente meglio? ... Che gelida manina
Giacomo Puccini
Luciano Pavarotti & Mirella Freni 
Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert von Karajan

Dinsdag 6 november: Pavarotti zingt Beatrice di Tenda van Bellini

{audiofragment audio="369084" caption="De Gouden Opnamen van Luciano Pavarotti: Beatrice di Tenda van Bellini" }

Beatrice di Tenda ; Akte I - duet, "Il mio dolore, e l'ira" + "Parti... Deh! perdona"
Vincenzo Bellini
Joan Sutherland [Beatrice ; sopraan] & Luciano Pavarotti [Orombello ; tenor]
London Sympohny Orchestra o.l.v. Richard Bonynge
Opname: 1966

Woensdag 7 november: Pavarotti zingt L'amico Fritz van Pietro Mascagni

{audiofragment audio="369085" caption="De Gouden Opnamen van Luciano Pavarotti: L'amico Fritz van Pietro Mascagni" }

L' Amico Fritz - Kersenduet
Pietro Mascagni 
Mirella Freni & Luciano Pavarotti
Orkest van Royal Opera House Covent Garden o.l.v. Gianandrea Gavazzeni
Opname: 1968

Donderdag 8 november: Pavarotti zingt Grande Messe des morts van Berlioz

{audiofragment audio="369086" caption="De Gouden Opnamen van Luciano Pavarotti: Grande Messe des morts van Berlioz" }

Grande messe des morts op.5, "Requiem" - deel IX, "Sanctus"
Hector Berlioz
Luciano Pavarotti & Ernst-Senff-Chor
Berliner Philharmoniker o.l.v. James Levine
Opname: 1989

Vrijdag 9 november: Pavarotti zingt Linda di Chamounix  van Donizetti

{audiofragment audio="369087" caption="De Gouden Opnamen van Luciano Pavarotti: Linda di Chamounix van Donizetti" }

Linda di Chamounix ; Akte I - scène en duet, "Linda... Da quel dì che t'incontrai"
Gaetano Donizetti 
Joan Sutherland [Linda; sopraan] & Luciano Pavarotti [Visconte; tenor]
National Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Bonynge 
Opname: 1976

VIDEO: Floris Kortie over Pavarotti in Korties Kwesties, 29 september 2019 in Podium Witteman

{npovideo "POMS_NTR_15691882"}

Pianist Ralph van Raat is winnaar van de Ovatie 2019, de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.
De Ovatie wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassieke muziekleven.

Ralph van Raat wint de Ovatie voor zijn Andriessen-programma. In het juryrapport is te lezen:
“Het Andriessen-programma dat Ralph van Raat uitvoerde ter ere van Louis Andriessens tachtigste verjaardag gaf een prachtig overzicht van diens werk. De luisteraar wordt verrast door de toontaal van de componist en de ontwikkeling van diens notenschrift in voorbeeldige, uitdagende en passievolle uitvoeringen. Van Raat gaf met zijn kraakheldere, bevlogen spel een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist en lichte die betrokken toe.”

Andere genomineerden waren Amsterdam Sinfonietta met pianiste Beatrice Rana en het Nederlands Blazers Ensemble met het programma Bach en Soefi.

 

{npovideo "POMS_NTR_15713556"}

'Rimpelingen op het water'

Vandaag begint de vijfdaagse trektocht van Lex door het hoge noorden: hij doorkruist het Hogeland, het Ommeland van Groningen. Lex neemt je iedere dag mee op reis in Passaggio en via deze fotoverslagen op de site. 

Vandaag werd Lex wakker in Bedum en zijn bed staat vanavond in Zeerijp. 
Vandaag doet Lex deze plekken aan: Bedum - Stedum - Westeremden - Wirdum - Eenum - Zeerijp 

Lex heeft ontbeten in Bedum en vertrekt daarna vroeg. Het weer heeft hij vooralsnog mee want het is gewoon droog! Terwijl hij net door het Hogeland fietst breekt de zon zelfs door. Onderweg treft hij een kunstenaar in het weiland die dit probeert vast te leggen.

Onderweg naar Westeremden heeft Lex een kleine omweg gemaakt via de kerk in Huizinga. Hij moest wel eerst even de man met de sleutel vinden, maar toen kon Lex de kerk in.

groningen kerk in Huizinga

In Westeremden ging ik langs bij kunstenaar Henk Helmantel, hij schildert stillevens en interieurs van kerken en kloosters. Wonderschoon!

Luister hier naar het interview met Groningse kunstenaar Henk Helmantel. Ik zocht hem op in zijn atelier en zag met eigen ogen waarom hij een van Nederlands grootste schilders in het realisme is.

{uploadaudio audio="r4audio_5dc04d2f3a07b" }

henk helmantel stillevens

En nu heb ik de laatste stop van vandaag bereikt. In Zeerijp slaapt hij in een voormalig kerkje, dat nu een bed and breakfast is. Natuurlijk staat hij als domineeszoon ook even achter de kansel...

bed and breakfast in kerk in zeerijp

En ik heb nogal een speciale slaapplek!

{uploadvideo video="nporadio4video_5dc04b606e0b2" still="images/2019/11/04_a8c6c1465c_Schermafbeelding-2019-11-04-om-17.00.13.png" }

Bekijk de antwoorden.

Liefhebbers van componisten Robert en Clara Schumann kunnen hun hart ophalen in Düsseldorf. Vanaf vandaag staat er in de oude binnenstad, op een steenworp afstand vanaf het voormalig woonhuis van de familie Schumann, een museuminstallatie. 

Een Virtual Realitiy bureau heeft een interactieve tour ontworpen waarmee je, als in een tijdmachine, teruggaat naar het Düsseldorf van Robert en Clara, rond 1850.
Met de Canadese pianist Jan Lisiecki duikt de bezoeker in het leven van beide componisten, de geschiedenis van die tijd en natuurlijk hun muziek
In het Schumann VR, zoals de museuminstallatie heet, krijg je een stoel en een VR-bril en het avontuur kan beginnen.

Kijk hier voor meer informatie 

{video "https://vimeo.com/368806757"}

De Hongaarse dirigent en pianist András Schiff heeft onlangs na een conflict alleen het eerste deel van een concert met het Orchestre Symphonique de Montréal gedirigeerd. Na de pauze werd hij vervangen door een assistent-dirigent met in de plaats van de geplande Danssuite van Bartok muziek van Brahms op de lessenaars.

Tijdens de repetities was er al grote onenigheid ontstaan tussen dirigent en orkest. Schiff vond dat het orkest de Danssuite onvoldoende in z’n vingers had. In een interview zou hij later vertellen: “De Suite is een moeilijk stuk, dus begonnen we met een strak schema. Maar niets ging goed. Het orkest had moeite met het ritme, vooral de blazers, ze waren aldoor te laat. En de strijkers waren te zacht, te onzeker. Ik begon opnieuw, drie, vier, vijf, zes keer. Niets verbeterde. En toen na een uur stond een musicus op. Ik vroeg wat het probleem was: Jij bent het probleem, kreeg ik als antwoord.”

Bij aanvang van de generale repetitie ging het helemaal mis. De ene helft van het orkest speelde Beethoven en de andere helft Haydn. Sabotage volgens András Schiff.

Het orkest werpt de beschuldigingen van Schiff verre van zich. Volgens de directie is de beslissing om Schiff alleen het eerste deel van het concert te laten dirigeren ‘in onderling overleg is genomen’. Men verwijt hem een ‘onnodig agressieve houding en minachtend en respectloos gedrag tegenover de musici’.

 

 

Volg Lex Bohlmeijer op zijn tocht door Groningen

Lees meer

Bij een val in Rio de Janeiro heeft de Braziliaanse pianist Nelson Freire zijn bovenarm gebroken. Dat melden nieuwsbronnen in Brazilië, die zeggen het nieuws te hebben van medewerkers van de pianist. Freire wordt op 31 oktober geopereerd. Hij zou de komende maanden niet meer kunnen spelen.

Er is onder meer een optreden gepland in Amsterdam op 15 december, in de serie Meesterpianisten. De organisatoren daarvan kunnen nog niet zeggen of dat optreden door kan gaan.

Meer informatie (in het Portugees)

 

 

Paul Witteman ontvangt componist Daan Manneke, jonge held en pianist Eduard Preda, gitarist José Fernández Bardesio, en Fuse neemt de Cubaanse pianist Ramón Valle mee.

Componist Daan Manneke wordt 7 november as. 80 jaar en dat wordt gevierd in Podium Witteman. Al decennia schrijft Daan Manneke vele geliefde koorwerken en is hij een begrip in de orgelcultuur. Pianist Ralph van Raat voert werk van hem uit en het Kamerkoor Amsemble o.l.v. Benjamin Bakker zingt een Psalm. Kijk op daan80.nl voor een overzicht van alle activiteiten en concerten rond de verjaardag van Daan Manneke. 

Jonge pianist Eduard Preda is een groot talent op de piano. Afkomstig uit een zeer muzikale familie speelt hij zowel klassiek als jazz en zal binnenkort naar de Verenigde Staten zijn pianostudie vervolgen.Voor meer informatie over Eduard Preda’s Amerikaanse avontuur zie zijn crowdfunding-pagina op Voordekunst

Fuse is deze week weer van de partij en neemt twee muzikale vrienden mee: de Uruguayaanse gitarist José Fernández Bardesio en de Cubaans-Nederlandse pianist Ramon Valle

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een registratie van het orkestwerk Concerto Hypnagogique van de Nederlandse componist Joey Roukens, uitgevoerd door pianist Ralph van Raat en de Radio Kamer Filharmonie. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Bekijk deze uitzending: 

{npovideo "VPWON_1304757"}

De conservatieve katholieke organisatie Féderation Pro Europa Christiana in België wil de opera Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honneger tegenhouden. De organisatie heeft intussen al 10.000 handtekeningen verzameld. De opera gaat volgende week dinsdag in première in operahuis De Munt.

De kritiek richt zich op regisseur Romeo Castellucci die met zijn productie "God en Frankrijk beledigt", aldus de organisatie. Ze noemt de opera obsceen. “Een volledig naakte actrice doet alsof ze Jeanne d’Arc vertolkt en verandert tijdens de voorstelling van geslacht.”

Volgens Munt-directeur Peter De Caluwe toont de regisseur Jeanne als een menselijk personage in al haar breekbare essentie. Aan het begin van de opera is ze een conciërge. Een doelbewuste keuze. De figuur wordt ontdaan van alle symboliek en uiteindelijk staat er een naakte vrouw op het podium. Dat de manier waarop Jeanne d’Arc wordt uitgebeeld niet op ieders goedkeuring kan rekenen, is prima. Maar de eis om de voorstelling te annuleren, is een brug te ver, aldus De Munt-directeur.

De Munt is dan ook niet van plan op de eis in te gaan. “De Munt draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in zijn vaandel. Wij respecteren de mening van anderen, maar vragen van de ander evenzeer respect voor onze visie. De Munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci”.

Bekijk beelden van de productie:

{video "https://www.youtube.com/watch?v=O1oFu9EkasA&feature=youtu.be"}

 

Het Zwitserse Lucerne Festival, een van de meest bekende internationale muziekfestivals dat elk jaar in de zomer plaatsvindt, komt met iets nieuws: een concertweekend in het voorjaar. Dat weekend gaat twee kleinere edities, die het festival doorgaans in het voor-en najaar organiseert, vervangen.

Het eerste concertweekend is gepland volgend jaar, begin april. Het festival wijdt de eerste editie aan de Griekse dirigent Teodor Currentzis en zijn MusicAeterna. Hij krijgt carte blanche voor drie concerten, en ook is er een openbare repetitie gepland. Currentzis zal onder meer Beethovens 9e symfonie dirigeren. 

Volgens de intendant van het festival is Currentzis “een kunstenaar die de klassieke muziektraditie vernieuwt en het publiek betovert met zijn gepassioneerde interpretaties en innovatieve concepten.”

Het Concertweekend, getiteld ‘Teodor’, vindt plaats van 1 tot en met 4 april in Luzern.

Maandelijks organiseert TivoliVredenburg ‘Zin in Muziek’. Een concert met interviews over wat muziek voor ons betekent. De NTR brengt hiervan elke maand een podcast uit. 

Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls interviewen telkens twee musici voor een live-publiek. Inspiratie vinden zij in het gedachtegoed van de voormalig filosoof des Vaderlands: René Gude. Deze onderscheidt vier soorten zingeving, kortweg de vier Zetten: het zinnelijke, het zintuiglijke, het zinrijke en het zinvolle. Over het lijflijke, het mooie, het rationele, en het zinvolle van muziek.

Aflevering 1: Muziek en Gevoel

{podcast "Zin in Muziek - Aflevering 1: Muziek en Gevoel" url="https://podcast.npo.nl/file/supplement/22974/content.omroep.nl/portal/podcast/nporadio4/supplement/2019/10/nporadio4_supplement_20191030_zin-in-muziek-aflevering-1-muziek-en-gevoel_3SWK9O.mp3" }

In de eerste aflevering zijn violist Diamanda Dramm en blokfluitiste Raphaela Danksagmüller te gast. Deze aflevering draait om het Zinnelijke, het lijflijke. Wanneer is muziek ‘lekker’, en hoe kun je dat optimaal ervaren? Opgenomen op 8 oktober 2019 in TivoliVredenburg.

De podcast Zin in Muziek is een samenwerking van TivoliVredenburg, Dagblad Trouw, de NTR en NPORadio4.

Een Britse violist heeft onlangs zijn kostbare viool in een Londense trein laten liggen. Het gaat om een instrument van 310 jaar oud van de Duitse vioolbouwer David Tecchler, met een geschatte waarde van 290 duizend euro.

Stephen Morris reisde ’s avonds laat met de trein vanuit het centrum van de Britse hoofdstad naar de zuidelijke voorstad Orpington. Hij stapte daar uit, met zijn fiets, maar vergat de opvallende witte vioolkoffer waarin hij het kostbare instrument vervoerde. Pas de volgende ochtend merkte hij zijn verlies en schakelde de spoorwegpolitie in.

Morris heeft nu de media ingeschakeld en de vinder opgeroepen de viool terug te brengen. Hij zegt kapot te zijn van het verlies. ‘Los van zijn waarde: dit instrument was mijn hele leven,’ zegt hij.

Morris zou afgelopen weekend als concertmeester optreden bij concerten van het Royal Philharmonic Orchestra met tenor Andrea Bocelli. Om toch te kunnen spelen, leende hij een viool van zijn vrouw, die ook professioneel musicus is.

Luister naar een concert met vooral Scandinavische koormuziek door het beste kamerkoor van Noorwegen, vermaard om de uitvoering van klassiek en hedendaags repertoire. Dit programma toont de rijkdom van de muziek uit het Noorden in combinatie met Frank Martins Mis voor dubbelkoor, een van de mooiste miscomposities van de vorige eeuw. Deze mis van de Zwitser bleef veertig jaar onuitgevoerd. Hij vond zijn muzikale uiting van religieuze gevoelens daarvoor te persoonlijk.

Het Noors Solistenkoor neemt een recent werk mee van landgenoot Ørjan Matre, op oude Griekse teksten over de mythe van Orpheus. Voor koorliefhebbers is dit concert een buitenkans: deze bijzonder fraaie koormuziek is in de allerbeste handen bij het Noors Solistenkoor. Vier sterren, aldus de Volkskrant.

Beluister dit concert hier

{concert id="9311"}

zaterdag 2 november 2019 - Het programmaboekje kunt u hier alvast lezen.

Jaap van Zweden en Wagners Walküre

Radio Filharmonisch Orkest
Jaap van Zweden, dirigent

Siegmund: Stuart Skelton, tenor
Hunding: Ain Anger, bas
Wotan: Thomas Johannes Mayer, bariton
Sieglinde: Elena Pankratova, sopraan
Brünnhilde: Katherine Broderick, sopraan
Fricka: Ronnita Miller, mezzosopraan
Gerhilde: Sonja Šarić, sopraan
Helmwige: Lisette Bolle, sopraan
Ortlinde: Brit-Tone Müllertz, sopraan
Waltraute: Esther Kuiper, mezzosopraan
Siegrune: Ursula Hesse von den Steinen, mezzosopraan
Grimgerde: Katrin Wundsam, mezzosopraan
Rossweisse: Roswitha Christina Müller, mezzosopraan
Schwertleite: Henriette Gödde, mezzosopraan

Wagner - Die Walküre

Subcategorieën