STER Advertentie

De legendarische Russische pianist Youri Egorov komt op 22-jarige leeftijd in Nederland terecht. Al snel krijgt hij een grote schare fans. Ook na zijn veel te vroege overlijden blijft zijn pianospel veel liefhebbers ontroeren. We brengen een eerbetoon aan Youri Egorov, die op 28 mei 65 jaar zou zijn geworden.

Pianist Youri Egorov gaat zijn hele carrière volledig zijn eigen weg. Hij is wars van foefjes en vertoon. Als solist krijgt hij in eerste instantie bekendheid met de muziek van J.S. Bach, Robert Schumann en Frédéric Chopin. Later neemt hij een veelgeprezen plaat op met de Preludes van Claude Debussy.

Egorovs jeugd in Rusland

Youri Egorov wordt in 1954 in het Russische Kazan geboren. Zijn moeder is wiskundelerares aan een middelbare school, zijn vader aardrijkskundeleraar. Net als zijn twee broers, Alexander en Vladimir, begint hij op zesjarige leeftijd met zijn muziekopleiding aan de muziekschool van Kazan. Hij krijgt les van Irina Dubinina, een voormalig leerling van de vermaarde pianopedagoog Yakov Zak.

Op zijn twaalfde wint Youri tijdens een nationaal concours de prijs voor de beste interpretatie van het Tweede Pianoconcert van Dmititri Sjostakovitsj. Als prijs krijgt Egorov de partituur van het stuk met daarin een opdracht van Sjostakovitsj zelf.

Op zijn zeventiende vervolgt hij zijn pianostudie aan het conservatorium van Moskou bij Yakov Zak.

Carrière in Amsterdam

In 1974 wint hij de derde prijs op het Tsjaikovsky Concours en een jaar later, in 1975, de derde prijs op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel.

In mei 1976 wordt Youri door het Russisch Staatsimpresariaat naar Italië gestuurd. De jonge pianist ziet zijn kans schoon en weet daar te ontsnappen aan zijn begeleiders en vraagt politiek asiel aan in Nederland, nauwelijks 22 jaar oud. Al snel ontmoet Egorov in Amsterdam de architect Jan Brouwer, die zijn levenspartner zou worden.

In de jaren tachtig treedt Youri Egorov voornamelijk in Europa op. Solo-optredens wisselt hij af met het spelen van kamermuziek, onder andere met sopraan Barbara Hendricks en violiste Emmy Verhey.

Youri Egorov overlijdt in 1988 aan de gevolgen van AIDS, slechts 33 jaar oud.

Beluister het Nederlandse debuut van Youri Egorov

Op 2 november 1974 maakt Egorov zijn Nederlandse debuut met het Derde Pianoconcert van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Een onbekend werk van Tsjaikovski uit zijn laatste levensjaar, waarvan de componist alleen het eerste deel heeft kunnen voltooien. Sergej Tanejev, een goede vriend en leerling van Tsjaikovski, orkestreert de overige twee delen en brengt het werk in première.

Youri Egorov speelt Chopin

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Meer info: HOME of YOURI EGOROV