Op 31 januari is het dan eindelijk zo ver: Het Verenigd Koninkrijk verlaat dan officieel de Europese Unie. En terwijl voorstanders van de Brexit druk bezig zijn met het organiseren van een groots en spectaculair feest, voert een  tegenstander, James Melville genaamd, via sociale media, campagne voor een tegengeluid. Hij wil op die 31e januari het volkslied van de Europese Unie, 'Ode an die Freude',  laten horen.

En daarvoor is flink wat muzikaal gewicht nodig. Daarom is hij een crowdfunding gestart om het Royal Philharmonic Orchestra in te huren. Dat niet alleen. Het idee is dat het orkest gaat spelen op een boot op de Thames op het moment dat de Big Ben met z’n klokgeluid de Brexit officieel zal inluiden.

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan, sinds 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, wordt chefdirigent van het Verbier Festival Youth Orchestra. Hij start in 2021.

Het Verbier Festival Youth Orchestra is een internationaal opleidingsorkest met ruim 55 jonge musici tussen de 15 en de 18 jaar. Het orkest geeft altijd twee concerten tijdens het Verbier Festival, dat elke zomer plaatsvindt in Zwitserland. Het orkest bestaat nog maar een kleine tien jaar, maar heeft al een aantal talenten afgeleverd die worden klaargestoomd voor een plekje in het Verbier Festival Chamber Orchestra.

James Gaffigan werkte al eerder samen met het jeugdorkest, Hij dirigeerde een van hun eerste concerten en was afgelopen zomer opnieuw te gast bij het orkest.

Een woordvoerder van het festival noemt James Gaffigan “een van de meest opwindende dirigenten van de nieuwe generatie klassieke muzikanten van vandaag. Zijn toewijding aan het ontwikkelen van jonge musici is opvallend en maakt hem de ideale dirigent om de VFJO te leiden. ”

Het begon drie jaar geleden gewoon als een club vrienden die samen muziek willen maken, met plezier als uitgangspunt. Ik heb het over 8 strijkers uit het Radio Filharmonisch Orkest. Ze kozen een naam, ROCtet, speelden hier en daar, en brengen morgen hun debuut-cd uit, getiteld Novoselye (housewarming). 

Morgenavond om 20.00 is de cd-prestentatie van ROCtet in de Uilenburgersjoel in Amsterdam
Het eerstvolgende concert is volgende week dinsdag om 20.15 in het Raadhuis in Hilversum
MEER INFORMATIE

Mens en mythe in Concertgebouw
Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt vanaf morgen een programma rondom de mythologische heldin Alceste. De concerten zijn onderdeel van de concertreeks Mens & Mythe. In die reeks besteedt het Koninklijk Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren, en de verhalen die daarover zijn opgetekend. Een aantal componisten uit de 17e en 18e eeuw liet zich inspireren door die verhalen. Het leverde prachtige muziek op, zoals de opera’s van Händel en Gluck. François-Xavier Roth dirigeert morgen delen uit opera’s, waarbij sopraan Anna Prohaska de aria’s voor haar rekening neemt. 

Woensdag 22 januari, 20.15 – Concertgebouw, Amsterdam
Donderdag 23 januari, 20.15u – Concertgebouw, Amsterdam
Vrijdag 24 januari, 20.15u – Concertgebouw, Amsterdam
MEER INFORMATIE 

Maria en Natalia Milstein
De virtuoze viool en pianozusjes Maria en Natalia Milstein spelen werken van Beethoven, Janácek, Grieg en Smetana

Dinsdag 21 januari, 20.15u – Theater Diligentia, Den Haag
Donderdag 23 januari, 14.00u – De Bijloke, Gent
Vrijdag 24 januari, 20.15u – Westvest90, Schiedam

Zaterdag 8 februari, 20.15u - Kunstfort, Vijfhuizen
Zondag 9 februari, 11.00u - De Doelen, Rotterdam
Zaterdag 15 februari, 20.15u – De Marke, Hattem
Zondag 16 februari, 11.30u - Schouwbrug Het Park, Hoorn
MEER INFORMATIE

Ruby Huges en Jospeh Middleton
De Britse sopraan Ruby Huges zingt werken van Mahler, Purcell, Ives en Britten.
Dinsdag 21 januari. 20.15u - Concertgebouw Amsterdam
MEER INFORMATIE

Pynarello speelt De Nieuwe Wereld
De 9e Symfonie van Dvorak kreeg de titel "Uit de Nieuwe Wereld". Pynarello speelt dit stuk uit het hoofd en zonder dirigent. Componist Reinier Baas vulde de Symfonie van Dvorák aan met een 5e deel. 

Dinsdag 21 januari, 20.00u - Tivoli Vredenburg (live in het Avondconcert)
Woensdag 22 januari, 20.15u - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Vrijdag 24 januari, 20.15u - De Oosterpoort, Groningen
Zaterdag 25 januari, 20.15u - Muziekgebouw, Eindhoven
Zondag 26 januari, 11.00u - De Veerensmederij, Amersfoort
MEER INFORMATIE

Beggars Ensemble
In 2016 werd the Beggars Ensemble opgericht in Lyon. De groep richt zich op Engels repertoire voor viool en basso continuo, vooral uit het begin van de 18e eeuw, met speciale aandacht voor het oeuvre van Richard Jones.
Het ensemble won diverse prijzen, onder meer op het International Van Wassenaer Concours in 2018.
In 2017 nam het ensemble een cd op met werken van Richard Jones en deze week toeren ze door Nederland.

Dinsdag 21 januari, 20.15u – Muiderslot, Muiden
Woensdag 22 januari, 20.00u – Tivoli Vredenburg, Utrecht
Meer informatie

Dominic Seldis
Contrabassist, dirigent (en jurylid bij Maestro) Dominic Seldis gaat het theater in met zijn eigen show: "Music, Maestro!" Met 9 topmusici speelt hij zijn favoriete klassieke muziek, jazz en filmmuziek.

Van 15 januari t/m 29 maart in Nederland
Meer informatie

Tenor Peter Gijsbertsen en pianist Roger Braun
met Schuberts Schwanengesang

25 Januari in de Edesche Muziekzaal
16 Februari in Eindhoven
MEER INFORMATIE 

Het Nederlands Vioolconcours begint morgen en duurt nog t/m 2 februari, op verschillende locaties in Utrecht.
MEER INFORMATIE 

Amsterdam Sinfonietta met Britse zanger
Amsterdam Sinfonietta overschrijdt met veel plezier, regelmatig muzikale grenzen. Als die er al zijn. Deze Nieuwjaarstournee komen ze opnieuw met een verrassend musicus. Het is de Britse zanger Jonathan Jeremiah. Drie maanden na het uitbrengen van zijn eerste album in 2011 stond hij op het North Sea Jazz Festival en nam zijn carrière een vlucht. 

Tournee tot en met 21 jan
MEER INFORMATIE

Tip Combattimento + Lavinia Meijer
Lavinia Meijer gaat op tournee met de musici van Combattimento. Morgen zijn ze in de Harmonie in Leeuwarden. Ze brengen een gevarieerd programma met de vroegste harpconcerten van Georg Friedrich Händel en Georg Christoph Wagenseil, en strijkersstukken van Händel en Friedemann Bach. Deze muziek uit de late Baroktijd wordt afgewisseld met repertoire uit de 18e en 20e eeuw. Uiteraard ontbreekt Philippe Glass niet. Morgen in Leeuwarden en zondag in Rotterdam. Kijk voor alle data op onze site.

Tournee t/m 7 feb
MEER INFORMATIE 

 

 

 

De Amerikaanse dirigent Alan Gilbert wordt chefdirigent bij de Koninklijke Zweedse Opera. Hij gaat het operagezelschap in Stockholm leiden vanaf volgend voorjaar (dus in 2021). Hij is geen nieuw gezicht in de Zweedse hoofdstad. Tussen 2000 en 2008 was Gilbert chef van het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Stockholm.

 

De Zweedse opera noemt hem een visionair die het artistieke niveau op een hoger plan zal tillen. Eerdere ervaringen met de dirigent waren volgens het operahuis “onvergetelijke belevenissen van uitzonderlijke kwaliteit”.

Gilbert staat niet bekend als een typische operadirigent. Zijn meest opvallende prestatie is zijn chefdirigentschap bij het New York Philharmonic Orchestra, tussen 2009 en 2017. Heel succesvol was hij daar niet. Zijn ambitie om meer nieuwe muziek te spelen, werd niet met open armen ontvangen. Sinds vorig jaar is Gilbert chefdirigent van het orkest van de NDR Elbphilharmonie in Hamburg. Daar komt dus de Zweedse opera bij.

zaterdag 25 januari 2020 - Het programmaboekje kunt u hier alvast lezen.

Valery Gergiev dirigeert Sjostakovitsj

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Valery Gergiev, dirigent

Gautier Capuçon, cello

Rossini - Ouverture Guillaume Tell
Sjostakovitsj - Eerste celloconcert
Sjostakovitsj - Vijftiende symfonie

Oplossing: Finse Dagen. Bedankt voor het meespelen. Morgen is er weer een nieuwe crypto.

De cryptogramprijs van deze week is de nieuwe cd met muziek van Haydn van het Amerikaanse koor- en orkest ‘Handel and Haydn Society’. Dat gezelschap staat onder leiding van Harry Christophers. Op de cd staat Haydns 99-ste symfonie en de Harmoniemesse. Uniek aan deze mis is dat er een blaasorkest meespeelt.Dinsdag: Nieuwe bestseller die 's zomers aanzienlijk langer duurt dan 's winters
Oplossing: Finse Dagen (de nieuwe Herman Koch)
Winnaar: Bea Ramaekers

Maandag: Haardracht die we helaas nooit meer op televisie zullen zien
Oplossing: (Aart) Staartjes
Winnaar: Gemma Duijkers

Vrijdag: Zo compact als een agent van MI6
Oplossing: Bond
Winnaar: Emo Van Halsema

Donderdag: Vlaamse beeldhouwer die het onderwerp is van hoofse dichters 
Oplossing: Minne
Winnaar: Willem van Bentum

Woensdag: Die opera is familie van Gouden Roos en Zwarte Riek
Oplossing: Rodelinda
Winnaar: Adriaan Bakker

Bekijk de prijsvraag.

Ter gelegenheid van het Beethoven-jaar heeft Vera Kooper een Beethoven-plaat uitgebracht (met een stuk van Corigliano). Samen met Floris Kortie gaat ze op tournee door het land, om het woelige verhaal van Beethoven te vertellen. De CD die ze heeft opgenomen is overigens allerminst woelig. Maar helder en sprankelend. De set met 32 variaties over een uiterst eenvoudig thema in c.kl. staat erop, waar Beethoven later in zijn leven smalend over deed, maar die hem doet kennen als iemand met een grenzenloze creativiteit.

Het Koninklijk Concertgebouworkest is een campagne gestart met de titel ‘Waar luister jij naar?’ Doel is om het draagvlak voor klassieke muziek te verbreden. Onderzoek toont aan dat daar grote behoefte aan is, aldus het orkest.

Eén op de drie Nederlanders wil wel luisteren naar klassieke muziek, maar weet niet goed waar te beginnen. Bij de Vierde symfonie van Mahler of bij de Negende symfonie van Beethoven, bij Mozarts Requiem of Don Juan van Richard Strauss?

Op de website waarluisterjijnaar.nl kunnen geïnteresseerden zelf aangeven waar zij muzikaal behoefte aan hebben, waarna zij een persoonlijk luisteradvies krijgen dat is samengesteld door musici van het Concertgebouworkest. Deze luisterervaringen kunnen daarna gedeeld worden via social media.

Vladimir Ashkenazy stopt per direct met optreden. Zijn impresario Harrison Parrott meldt dat 82-jarige Russische pianist en dirigent heeft besloten dat het tijd is om zich terug te trekken uit het concertleven.

Ashkenazy verscheen voor het eerst in het licht van de schijnwerpers tijdens het Chopin Concours in Warschau in 1955, waar hij de tweede prijs won. In de jaren erna won hij zowel het Elizabeth als het Tsjaikovski Concours. Daarna volgde een carrière van ruim een halve eeuw als pianist en later ook dirigent, die hem over de hele wereld zou brengen. Hij was chef-dirigent van onder meer het Tsjechisch Filharmonisch Orkest en leidde tussen 2000 en 2015 het European Youth Orchestra.

Ashkenazy won in zijn carrière maar liefst 7 Grammy Awards. Bij concerten en recitals weigerde hij altijd het gebruikelijke rokkostuum te dragen. Daarvoor in de plaats hulde hij zich in een coltrui. In zijn vroege jaren stond hij bekend om zijn gewoonte rennend het podium te bestormen en te verlaten.


Jan Raes gaat de komende acht maanden Opera Ballet Vlaanderen leiden. Hij was tot voor kort algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Raes vervangt vanaf half februari op interim-basis intendant Bart van der Roost. Deze moest eind december onverwacht het veld ruimen, naar verluidt vanwege financiële problemen bij het Antwerpse gezelschap.

De benoeming van Raes heeft direct al tot wrevel geleid bij het personeel van Opera Ballet Vlaanderen. Kritiek is er op de haast waarmee de oude directeur is weggestuurd, en de interim is aangesteld. Opvallend is ook de kritische reactie van Peter De Caluwe, directeur van de Muntschouwburg in Brussel. ‘Er is geen artistieke crisis, geen leiderschapscrisis en geen financiële crisis bij de collega’s in Antwerpen,‘ stelt hij.

 

 

 

 

Emma werpt een blik op de kunstwerkjes uit haar jeugd.

Alleen deze week beschikbaar!

100e geboortedag van beroemde Italiaanse cineast, muziek van Nino Rota

Bekijk de antwoorden op de prijsvragen.

Het Beethoven Pastoral Project roept artiesten van over de hele wereld op na te denken over het thema ‘mens en natuur’. Met het project nodigt ze musici uit voor hun eigen uitvoering van Beethovens Zesde symfonie, de Pastorale, rond 22 april, de Dag van de Aarde.

Inmiddels heeft een aantal musici zich opgegeven. Het Quatuor Ebene, dirigent Paavo Järvi en dirigent Yannick Nézet-Seguin. Hij voert Beethovens Pastorale uit op 24 april in Parijs, met het Chamber Orchestra of Europe.

Het project is gestart in 2017 onder aanvoering van onder andere de burgemeester van Bonn, Beethovens geboorteplaats. Beethoven hield van de natuur, volgens de initiatiefnemers. Voor hem was het een plaats van ontspanning, eenzaamheid en inspiratie. Zijn Zesde symfonie, de Pastorale, toont muzikaal de harmonieuze eenheid tussen mens en natuur. Tegenwoordig wordt de natuur bedreigd en de mensheid is op weg om zijn omgeving en middelen van bestaan ​​te vernietigen, aldus de organisatie.

 

Lees meer

Het Nederlandse Kurios Klarinetkwartet stopt ermee. Op 15 mei geeft het viertal zijn laatste concert. Dat meldt Peter Koetsveld, een van de vier klarinettisten van het kwartet. De andere drie musici van het gezelschap zijn Boukje Musch, Corien Hoepman en Mark Snitselaar.

Het Kurios Klarinetkwartet werd in 2002 opgericht door Koetsveld. Het viertal gaf vele concerten in binnen- en buitenland. Ook verschenen er drie cd’s van hun spel. Na achttien „succesvolle jaren” zag het kwartet echter „te weinig perspectief” om door te gaan, aldus Koetsveld. Daarom heeft het viertal gezamenlijk besloten „deze periode af te sluiten.”

Het concert waarmee het Kurios Klarinetkwartet afscheid neemt van het publiek is op 15 mei 2020 in de Maria Christinakerk in Den Dolder. „Het belooft een feestelijk concert te worden met succesvol repertoire van weleer”, aldus Koetsveld.

Een wenende fantasie met een spierballenfuga.

Tenor Plácido Domingo zal 16 en 19 januari 2020 gewoon zingen in de Staatsopera van Berlijn. Dat meldt het operahuis. Domingo vertolkt de rol van Giorgio Germont in La Traviata van Giuseppe Verdi.

De Duitse actiegroep Pro Quote Bühne had in een brief aan de burgemeester van Berlijn en aan het operahuis geëist dat Domingo een optreedverbod zou krijgen. De zanger werd eerder door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Pro Quote Bühne is een groep die opkomt voor vrouwenrechten in het theater.

De reactie van de Staatsopera was dat Domingo zich nooit had misdragen in het operahuis. Dat zou gebleken zijn na intern onderzoek. Het zou te vroeg zijn om nu al een oordeel over hem uit te spreken.

Het publiek blijft intussen gewoon komen: beide voorstellingen zijn uitverkocht.

MEER INFORMATIE (Duitstalig)

 

De Nationale Opera in Amsterdam trok vorig jaar 2 procent meer bezoekers dan in 2018. Dat laat het operahuis weten. De zaalbezetting steeg nog iets meer, met 3 procent. Gemiddeld was in 2019 bijna 90 procent van de stoelen bezet. 

Het Nationale ballet deed het trouwens nog veel beter. De dansvoorstellingen trokken 21 procent meer toeschouwers. De zaalbezetting steeg naar maar liefst 98,6 procent,.. een record. 

In totaal kwamen vorig kalenderjaar 245.349 toeschouwers naar het gebouw aan de Amstel. En dan waren er nog uitvoeringen buiten Amsterdam.

De best bezochte voorstellingen van de Nationale Opera waren Porgy and Bess, Madama Butterfly en Die Walküre.

 

 

Dirigent Gustavo Dudamel heeft zijn contract met het Los Angeles Philharmonic met vier seizoenen verlengd, tot 2026. In dat jaar zal hij maar liefst 17 seizoenen chefdirigent zijn van het orkest.

Het orkest is blij met de 38-jarige Dudamel. Zijn uitstraling en programmering trekt publiek naar de concerten en hij betrekt dat publiek bij het orkest.

 

Dudamel verwoordt zijn ambitie als volgt: “We hebben een unieke kans en verantwoordelijkheid in Los Angeles om de ziel van de Amerika’s te verenigen en bruggen te bouwen en te versterken met onze broeders en zusters in de stad en daarbuiten.”

 

Het Los Angeles Philharmonic is erg actief in educatie. Eén van Dudamels initiatieven is de start van een jeugdorkest, geïnspireerd door El Sistema…. het educatieproject in zijn vaderland Venezuela, waarin hij zelf zijn talent ontdekte.

Meer informatie in The New York Times en de Los Angeles Times

 

 

 

zaterdag 18 januari 2020 - Het programmaboekje kunt u hier alvast lezen.

Bach+twee eeuwen: Stravinsky, Berg en Mascagni

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Andrea Battistoni, dirigent
Klaas Stok, koordirigent

Ilya Gringolts, viool
Helena Rasker, alt
Sergey Romanovsky, tenor
Pietro Spagnoli, bariton

Stravinsky - Requiem canticles
Berg - Vioolconcert ‘Dem Andenken eines Engels’
Mascagni - Messa di gloria

Dit hoor je van Dominique Vleeshouwers op NPO Radio 4

Paul Witteman ontvangt dirigent Vincent de Kort, pianist Alexandre Tharaud, contrabassist Sasha Witteveen, Duo Serenissima, Club Classique en Fuse!

In Pauls Jonge Helden deze week de 16-jarige contrabassist Sasha Witteveen. Zij is hét grootste talent van Nederland op haar instrument. In Podium Witteman speelt Sasha een hondsmoeilijk stuk van Niccolò Paginini dat oorspronkelijk is geschreven voor viool. Wil je Sasha live aan het werk zien? Ze speelt op zondag 9 februari in Theater Isala te Capelle aan de IJssel.

In het nieuwe jaar gaan we door met de Melodie van de Maand! Dirigent Vincent de Kort, o.a. bekend als jurylid van het programma Maestro, legt uit wat het geheim is van het Adagietto uit de Vijfde Symfonie van Gustav Mahler. Het onvolprezen Club Classique komt spelen! Op 23 februari staat Vincent samen met Carel Kraaijenhof in het Concertgebouw tijdens het AVROTROS Zondagochtendconcert met Hans van den Boom.

De Franse meesterpianist Alexandre Tharaud is in Nederland en speelt een karakterstuk van François Couperin, een van de grootste Franse componisten uit de 18de eeuw.

Duo Serenissima bestaat uit de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor. Het duo heeft zich toegelegd op de muziek van de 16de en 17de eeuw. In Podium Witteman voert het duo liederen uit van Italiaanse nonnen die hun boekje ver te buiten gingen door vooruitstrevende muziek te schrijven.

Huisband Fuse is fan van de jonge Amerikaanse componiste Caroline Shaw en speelt maar liefst twee stukken van haar!

Bekijk deze uitzending:

{npovideo "VPWON_1309524"}

Dirigent Mariss Jansons is postuum geëerd door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks met de Karl-Amadeus-Hartmann-Medaille. 
Het orkest wil daarmee z’n waardering uitspreken voor de warme band met de mens en dirigent Jansons, die afgelopen december overleed.

Mariss Jansons was tussen 2003 en 2019 chefdirigent van het   Symphonieorchester und Chor des Bayerischen Rundfunks.

Vanavond geven orkest en koor onder leiding van Zubin Metha in München een speciaal herdenkingsconcert, getiteld: ‘Danke, Mariss Jansons’. Op het programma Gustav Mahlers 2e symfonie – de Opstandingssymfonie. Dat concert wordt live gestreamd via de site van het orkest.

Klik hier

De oprichting van een stemmenorkest in gevangenschap

Het is deze maand honderd jaar geleden dat de Italiaanse pianist Arturo Benedetti Michelangeli werd geboren. Tijdens zijn leven stond Benedetti Michelangeli bekend als een perfectionist met de gewoonte om bij een kleine afwijking van ideale omstandigheden zijn optredens af te zeggen. Maar wat het publiek te horen kreeg als hij wél achter het klavier plaatsnam was van een ongekende kwaliteit. Zijn interpretaties van het Romantisch pianorepertoire zijn volgens velen nog steeds niet geëvenaard. Deze week laten we in Podium een aantal van zijn Gouden Opnamen horen. 

Maandag 13 januari: Benedetti Michelangeli speelt Children's Corner van Debussy

{audiofragment audio="374445" caption="Gouden Opnamen van Arturo Benedetti Michelangeli: Children's Corner van Debussy" }

Dinsdag 14 januari: Benedetti Michelangeli speelt Ballades nr. 3 & 4, Op. 10 van Brahms

{audiofragment audio="374448" caption="Gouden Opnamen van Arturo Benedetti Michelangeli: Ballades nr. 3 & 4, Op. 10 van Brahms" }

VIDEO: Arturo Benedetti Michelangeli speelt Images I & II van Debussy

{video "https://www.youtube.com/watch?v=mskURYO7DiA"}

 

Kijk hier de documentaire Ein unfassbarer Pianist - Arturo Benedetti Michelangeli’ op Arte TV. 

 

NPO Radio 4 presenteert vanaf 17 februari 'Zing mee: De Nieuwe Wereld'. Zing mee met een vierstemmig arrangement van het Largo uit de 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn 9e Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'. De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven.

In het kader van 75 jaar bevrijding biedt NPO Radio 4 een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt, tenor en bas.

Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht.

Zing mee: De Nieuwe Wereld start op maandag 17 februari.

De NPO Radio 4 Filmmuziek Pubquiz reist door Nederland

De beste klassieke werken in de schijnwerpers

John Williams op zijn best

Nieuwe cd de vooraanstaande theorbist Fred Jacobs. Hij speelt een ruime selectie stukken van Giovanni Girolamo Kapsperger. Zo noemt hij ons mee naar Rome in de tijd van de tijd, een tijd van Virtu e Nobilta. Kapsperger was een edelman, van Duitse afkomst. Jacobs is een meester, schitterend is zijn spel, verfijnd, en intiem. En hij gebruikt een authentiek instrument. Met een extreem lange hals. Terwijl er tegenwoordig op de podia in Europa vaak theorben worden gebruikt waarmee je allerlei verschillende componisten kunt uitvoeren, maar die eigenlijk nooit bestaan hebben. Dit instrument past bij het begin van de 17e eeuw, de tijd van Monteverdi. En Kapsperger dus.

CD is uitgebracht bij Metronome Recordings MET CD 1093

Concerten:

21 februari, Der AA-Kerk, Groningen, 12.00u

22 februari, Tivoli Vredenburg, Utrecht, 12.00u

23 februari, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam, 12.00u

De Concertgebouw Young Talent Award 2020 gaat naar de Palestijnse zangeres, componiste en fluitiste Nai Barghouti. Aan de vooravond van het Mahler Festival op donderdag 7 mei zal zij de award uitgereikt krijgen.

Met deze prijs – die bestaat uit een studiebeurs van 5.000 euro - wil het Concertgebouw Nai Barghouti ondersteunen bij haar verdere ontwikkeling. Volgens Concertgebouw-directeur Simon Reinink is de 23-jarige Barghouti een groot talent met een enorme uitstraling en technische beheersing. ‘Muzikaal is ze grenzeloos. Of ze nu een jazz standard zingt, een klassiek Arabisch lied of een Bach improvisatie, ze draait haar hand er niet voor om. Zij staat model voor een nieuwe generatie musici die diverse stijlen en culturen in zich dragen en uitdragen.’ Aldus Simon Reinink.

Eerdere winnaars van de Young Talent Award van het Concertgebouw waren onder anderen de pianisten Lucas en Arthur Jussen en blokfluitiste Lucie Horsch.

De vermaarde Italiaanse tenor Giorgio Merighi is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij maakte al op jonge leeftijd zijn debuut bij de opera van Spoleto, en snel daarna bij La Scala in Milaan. Een bloeiende internationale carrière volgde, die hem naar alle grote operapodia bracht: van de Wiener Staatsoper tot de Metropolitan Opera in New York.

Kern van zijn repertoire waren de grote rollen in opera’s van Verdi en Puccini, maar Merighi was ook geïnteresseerd in het hedendaagse repertoire, zoals opera’s van zijn landgenoten Gianfranco Malipiero en Nino Rota.

In 1989 nam hij afscheid, door een laatste keer de rol van Radamès in Verdi’s Aida te zingen, onder leiding van Placido Domingo.

Elke week selecteert NPO Radio 4 mooie nieuwe soundtracks!

In het licht van 75 jaar bevrijding

Tweewekelijkse column van Cécile Huijnen, concertmeester van het Gelders Orkest, over het dagelijks leven van een musicus, de achterkant van de klassieke muziek. Ditmaal gaat het over de drang om te studeren .. nou ja, de smoesjes om het niet te hoeven doen.

Ontdek meer over de componist van Star Wars, Harry Potter en E.T.

Het Noord Nederlands Orkest zoekt jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe die een lied of tekst willen maken over het thema vrede, vrijheid en democratie in Europa. Aanleidingen zijn het 250e geboortejaar van Beethoven en de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. De liederen hoeven niet perse klassiek te zijn: pop, rock, rap en spoken word mag ook.
Uit de inzendingen zullen tien acts worden geselecteerd die tijdens een groot concert voor publiek worden uitgevoerd door een aantal musici van het Noord Nederlands Orkest en studenten van het Prins Claus Conservatorium.
In aanloop daar naartoe worden de jonge artiesten begeleid door een team van producenten.
Inzenden kan tot en met 3 februari, de winnaars worden een week later bekend gemaakt. De liedjes van de 10 winnaars worden uitgevoerd tijdens het concertprogramma Beethoven 9 – in april.

De bosbranden in Australië zijn nog lang niet voorbij. Afgelopen zaterdag kwam opnieuw een hulpverlener om. Een 60-jarige brandweerman stierf toen er een boom op hem viel.
Het wereldberoemde Sydney Opera House projecteerde afgelopen zaterdagavond, als eerbetoon, foto’s van brandweermensen en slachtoffers op de ‘witte zeilen’ van het operahuis.

“We willen de boodschap van hoop en kracht uitdragen en onze diepste dankbaarheid tonen aan alle hardwerkende hulpverleners en vrijwilligers,” aldus de directeur van het operahuis. Het Operahuis doet mee aan een benefietconcert dat 16 maart plaatsvindt.

Ook in Melbourne organiseert de opera binnenkort een concert waarvan de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Een initiatief van de Australische bas-bariton Adrian Tamburini. “Mijn hart brak toen ik tijdens Kerst al die branden zag. Het enige waar ik aan kon denken was het bijeen brengen van al mijn vrienden om geld in te zamelen voor de slachtoffers.” Het concert daar vindt plaats op 7 februari aanstaande.

Wegens aangekondigde bezuinigingen komt aan het einde van dit jaar het voortbestaan van het Kathedrale Koor Utrecht ernstig in gevaar.

Ontdek wie de genomineerden zijn

Mayke zal in het atelier haar suikerstroop koken om sculpturen van suiker te maken.

Dit zijn de Oscar nominaties...

Op 9 februari worden de jaarlijkse Academy Awards uitgereikt. In Voor de Dag zoomt Thomas in op deze prijzen voor de beste filmmuziek. Dat doet hij samen met filmcomponist Matthijs Kieboom, bekend van het maken van filmmuziek voor Nederlande films, zoals Verliefd op Ibiza en Wild. Samen duiken ze in de wereld van de filmmuziek en nemen ze de nominaties grondig met je door. Benieuwd welke filmmuziek dit jaar kans maakt op zo'n gouden beeldje?

Joker
Componist: Hildur Guðnadóttir

Little Women
Componist: Alexandre Desplat

Marriage Story
Componist: Randy Newman

1917
Componist: Thomas Newman

Star Wars: The Rise of Skywalker
Componist: John Williams 

Voor de Dag hoor je elke dinsdagochtend tussen 05.00 en 07.00 uur! 
Volg ons ook op Facebook voor een kijkje achter de schermen: facebook.com/voordedag.

 

Bekijk de antwoorden.

In het licht van 75 jaar bevrijding

De Amerikaanse dirigente Marin Alsop leidt het concert dat wordt gehouden voorafgaand aan de World Economic Forum, dat plaatsvindt tussen 21 en 24 januari in het Zwitserse Davos. Het World Economic Forum is de jaarlijkse bijeenkomst van belangrijkste regeringsleiders en topmanagers. Vorig jaar trok de Nederlandse journalist Rutger Bregman in Davos nog de aandacht naar zich toe met zijn speech over rijken en belasting. 

Dit jaar begint het forum met een ode aan de kunst én een ode aan Beethoven, het is natuurlijk Beethoven jaar. Marin Alsop dirigeert het European Union Youth Orchestra en het Brazil’s São Paulo Symphony Choir in het Scherzo en de Finale van Beethovens 9e Symphony. Het bekende ‘Ode an die Freude’ wordt dit keer in een Braziliaans-Portuguese vertaling gezongen.

De Joodse pianist Igor Levit (32) wordt door het Internationaal Auschwitz Comité geëerd met het Geschenk van Herinnering. De Russisch-Duitse pianist spreekt zich regelmatig uit tegen antisemitisme en racisme. Ook spreekt hij over de angst die hij heeft gevoeld sinds hij zélf met de dood werd bedreigd.

Het Auschwitz Comité prijst de moed van Levit die zich door deze bedreigingen niet wil laten intimideren. "Als persoon, kunstenaar en Europeaan, verdedigt hij daarmee de waarden van de democratie."

De pianist ontvangt zondag in Berlijn het Geschenk van Herinnering in de vorm van de letter B. Die letter verwijst naar de inscriptie Arbeit macht frei. Meerdere concentratiekampen hadden diezelfde tekst bij de ingang, maar het smeedwerk van Auschwitz dat in 1941 door Poolse gevangenen is gemaakt is uniek, omdat de letter ‘B’ in Arbeit ondersteboven staat. Dat was mogelijk een protest van de makers.

Op 27 januari aanstaande is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz door troepen van het Rode Leger werd bevrijd. Te laat voor zeker 1.1 miljoen mensen die daar de dood vonden.

 

Lekker geheimzinnig huiveren, zonder al te veel na te denken.

Subcategorieën