Bekijk de antwoorden.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het gewoon mooi is!

Ontdek het verhaal achter dit Noorse meesterwerk

Daniël Lohues en Holland Baroque

Singer-songwriter Daniël Lohues gaat met Holland Baroque op zoek naar Johann Sebastian Bach. Lohues zwerft rond de Thomaskirche in Leipzig én graaft in zijn jeugd, waarin de muziek van Bach een belangrijke rol speelde.

De Drentse troubadour laat zich inspireren door verhalen over de oude meester en diens nalatenschap.

Zo 13 okt. 15:00 uur Speelhuis Helmond

MEER INFORMATIE

Slotdag Pianoduofestival Amsterdam

Zondag de laatste dag van het Pianoduofestival in Amsterdam.

In de ochtend de familievoorstelling Camille Saint-Saens’ Carnaval der Dieren en ’s middags een dansvoorstelling van de Dutch Don't Dance Division met het organiserende Pianoduo Scholtes & Janssens.

En ’s avond het slotconcert door het legendarische pianoduo Jordans & Van Doeselaar.

MEER INFORMATIE

De eerste tien dagen van november is Den Bosch hét podium voor muziek van nu door de makers van nu: November Music. En een van die makers is pianist en componist Anne-Maartje Lemereis. In samenwerking met Kameroperahuis Zwolle en regisseur Kenza Koutchoukali maakte zij de voorstelling 'This is not a Fairy Tail'. Uitvoerenden: Anne-Maartje Lemereis (piano)  zangeres Merlijn Runia en violiste Eva Traa.

Za 9 november om 14.00 in Theater Artemis in Den Bosch.
MEER INFORMATIE

De Dochter van Meijer
Journaliste Pauline Broekema is, na haar loopbaan bij het NOS-journaal, gaan schrijven. Vorig jaar kwam haar boek Het uiterste der zee uit,... over twee Joodse families tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat boek is nu bewerkt tot een muzikale voorstelling: De dochter van Meijer. De muziek wordt verzorgd door The Amsterdam Consort. Het kwartet speelt stukken onder meer Dvorák, Dutilleux, Mahler en Sjostakovitsj. 

Za 12 okt om 14.00 in de Noorderkerk in Amsterdam
Tot en met mei 2020
MEER INFORMATIE

 

Turandot in bioscoop
Al een aantal jaren worden de mooiste opera’s vanuit the Metropolitan Opera in New York vertoond in de bioscoop. Wat kunt u verwachten van zo’n opera in de bioscoop? Een schitterende registratie van een complete opera met close-up beelden en goede geluidskwaliteit. In de pauze krijgt soms u een kijkje achter de schermen.
Vanaf morgen is de opera Turandot van Giacomo Puccini in een aantal bioscopen van Pathé te zien in de regie van Franco Zeffirelli. Het geheel staat onder leiding van chef-dirigent van de MET, Yannick Nézet-Séguin. Wilt u weten of de opera ook bij u in de buurt te zien is, kijk dan op onze website, daar vindt u een link met meer informatie.

Turandot in de bioscopen van Pathé
Vanaf 12 oktober
Meer informatie

Les Corps Eloquents
Een danser, een blokfluitist en een componist uit de barok: dat zijn de drie ingrediënten van een muzikaal dansconcert van gezelschap Les Corps Éloquents. Op het menu: de twaalf solofantasieën van Georg Philipp Telemann, die Franse dansen kruidde met Italiaanse stijlelementen. Geïnspireerd door de commedia dell’arte en belichaamd door de ongrijpbare harlekijn, wordt dit een wervelende minivoorstelling. Morgen in Amsterdam, zondag in Lelystad.

za 12 okt / 16.00 - Amsterdam, De Waalse Kerk
zo 13 okt / 11.00 - Lelystad, Agora Theater
di 15 okt / 20.30 - Rotterdam, Laurenskerk
MEER INFORMATIE 

Tsjechische volksmuziek
Vanaf morgen toert het ensemble Bardolino van violist Pavel Fischer met Tsjechisch volksmuziek door ons land. Morgen zijn ze in het Kunsthuis in Rosmalen. En, zoals je bij volksmuziek kunt verwachten, passeren alle emoties de revue. Variërend van pijnlijk mooie melodieën van trage hartverscheurende liefdesliedjes uit Moravië via energieke ritmes van Slowaakse dansmuziek tot wilde en sensuele zigeunerliedjes. Volgende week zijn onder meer nog in Den Bosch, Zaltbommel en Amsterdam.

 

 

Za 12 okt om 20.00 in Kunsthuis, Rosmalen
MEER INFORMATIE
Do 17 okt om 12.30 in Podium Azijnfabriek, Den Bosch
MEER INFORMATIE
Vrij 18 okt om 20.30 in Splendor, Amsterdam
MEER INFORMATIE 

NTR Zaterdagmatinee
Inauguratieconcert Karina Canellakis (VS) als chefdirigent Radio Filharmonisch Orkest
zaterdag 12 oktober (14.15 u), NPO Radio 4 (14.00 uur)
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam
MEER INFORMATIE

Marco Danesi (klarinet) en Paolo Gorini (piano)
vrijdag 11 oktober, 20.15 uur, Stadhuis, Weesp
MEER INFORMATIE

Nederlandse Viooldag
zondag 13 oktober, Conservatorium van Utrecht
MEER INFORMATIE 

'Prélude à une nuit américaine' van Mathilde Wantenaar.
Vrijdag de première door het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Andre de Ridder. Zaterdag in TivoliVredenburg.
Verder op het programma:
Nederlandse première van Music for Ensemble and orchestra van Steve Reich
En van John Adams: Eerste vioolconcert en The Chairman Dances 

Vrij 11 okt om 20.15 in De Doelen, Rotterdam
Za 12 okt om 20.15 in TivoliVredenburg, Utrecht
MEER INFORMATIE

Rachel Podger speelt Vivaldi
De Vier Jaargetijden is het bekendste werk van Vivaldi. Steevast hoog op de Hart en Ziellijst, maar de stukken worden weinig live gespeeld.
De Engelse violiste Rachel Podger gaat ze deze week uitvoeren, samen met het Nederlandse Luthers Bach Ensemble. Rachel Podger schrijft in het programmaboekje dat de 4 vioolconcerten zijn voorzien van heldere aanwijzingen. De jaargetijden worden verklankt door de solist of door het orkest: een stromend beekje, onweer, een ijzige wind, een blaffende hond of een stervend hert aan het einde van de jacht.

Zaterdag 12 oktober, 20.15u, Oosterpoort – Groningen
Zondag 13 oktober, 15.00u, Theater Heerlen – Heerlen
Meer informatie

Erard Ensemble
Maandag 14 oktober, Amstelkerk in Amsterdam
Meer informatie

Ekatarina Levental
Mezzosopraan Ekaterina Levental maakt samen met regisseur Chris Koolmees voorstellingen over het leven, over haar leven. Momenteel toert ze door het land met de voorstelling Schoppenvrouw. Met daarin een bijzondere rol voor haar grootmoeder en vier wereldberoemde vrouwen: Anne Frank, Marilyn Monroe, Ulrike Meinhof en Maria Callas. 

Schoppenvrouw met Ekaterina Levental
Vrij 25 okt in Enkhuizen
Zondag kun je de eerste voorstelling, De Weg, zien in Kultuurhuis ’t Kruispunt in Laren
MEER INFORMATIE

Wonderful Town
Vanaf morgen staat bij het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten Wonderful Town op de lessenaars. De twee orkesten spelen dat stuk niet afzonderlijk, maar gezamenlijk. Met ingang van dit seizoen zijn de orkesten namelijk gefuseerd. Er blijven wel twee orkestkernen, maar het wordt in de toekomst veel makkelijker stukken met een grote bezetting te spelen. Er wordt op grote schaal samengewerkt. Nu slaan de orkesten dus de handen ineen voor de productie Wonderful town in samenwerking met de Nederlandse Reisopera. 

Solisten zijn onder meer Laetitia Gerards en Lucas van Lierop. 
Wonderful Town is te zien van 4-12 oktober op diverse locaties in Gelderland en Overijssel. 
MEER INFORMATIE

Het Nederlands Blazers Ensemble met ‘Rameau en de Grieken’
Vrijdag in Tilburg. Daarna in het hele land te zien. Tournee

do 3 okt t/m 16 okt
MEER INFORMATIE 

Nederlands Kamerkoor olv Peter Dijkstra
O sacrum convivium
Werken van o.a. Olivier Messiaen, Giovanni Pierluigi da Palestrina en Tomás Luis de Victoria. 

Tournee t/m 13 oktober
MEER INFORMATIE 

Brahms Ein deutsches Requiem
Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’. Met deze woorden begint Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. Heel anders dan in het geval van de Latijnse dodenmis begeleidt deze tekst niet de doden, maar de levenden. Niet de gestorvenen, maar de nabestaanden hebben hulp en troost nodig. Cappella Amsterdam voert het morgen uit in De Doelen in Rotterdam. Onder leiding van dirigent Daniel Reuss en met de tweelingzussen Ferhan en Ferzan Önder op de piano.

Tournee t/m 20 nov
MEER INFORMATIE

Vincent van Amsterdam
Accordeonist Vincent van Amsterdam won in 2016 de Dutch Classical Talent Award. Hij geeft concerten over de hele wereld, is docent en heeft ook al verschillende cd’s opgenomen. Vandaag komt zijn nieuwste cd uit met de Goldbergvariaties Bach. De cd met Goldbergvariaties van Bach door accordeonist Vincent van Amsterdam ligt vanaf vandaag in de winkel.

Zaterdag 26 oktober is de officiële presentatie in de Oude Kerk in Heemstede.
Maar aanstaande maandag, 30 september, is Vincent al te zien in de Philharmonie in Haarlem.
MEER INFORMATIE  

Festival Zeeuwsch Vlaanderen
27 september - 18 oktober
Klassieke muziek op diverse locaties
MEER INFORMATIE

 

 

De Duitse pianist Lars Vogt wordt chef bij het Orchestre de Chambre de Paris. 

De 49-jarige Vogt  kreeg als pianist in 1990 internationale bekendheid toen hij de tweede prijs won bij de Leeds International Piano Competition.
Maar de laatste jaren staat hij steeds vaker voor een orkest.  Sinds 2015 is hij chef van het Britse kamerorkest Royal Northern Sinfonia. 

Dirigent Lars Vogt reageerde erg opgetogen over zijn nieuwe betrekking: ‘Sinds mijn eerste repetitie met het orkest, voel ik een grote artistieke en emotionele betrokkenheid bij de musici. Ik kijk erg uit naar onze gezamenlijke reis.’

Vogt wordt vanaf juli 2020 chef in Parijs.


Bekijk de webcast en meer

Bach trakteert de raadsleden op majestueuze muziek.

Oplossing: Noodlot. Bedankt voor het meespelen. In de week van 14 tot en met 18 oktober is er geen cryptogram in verband met de Hart & Ziellijst. Maandag 21 oktober is er weer een nieuw cryptogram.

De prijs-cd van deze week komt van het Franse barokensemble Le Consort. Zij spelen muziek van Corelli en van de relatief onbekende componist Dandrieu. Dandrieu liet zich beïnvloeden door Corelli. Het ensemble brengt ze nu samen op deze cd.Vrijdag: Onvermijdelijke roman van Couperus
Oplossing: Noodlot
Winnaar: Leo Standaert

Donderdag: Italiaanse opera over een pikkende vogel
Oplossing: La gazza ladra 
Winnaar: Rik Cranendonk

Woensdag: Zoekende figuur die men graag mee op vakantie neemt
Oplossing: detective
Winnaar: Victorine Franke

Dinsdag: De S van Eddy Terstall
Oplossing: Simon [bekendste film van Terstall + spellingsalfabet: ‘De S van Simon’]
Winnaar: Erna Slangen

Maandag: Nederlandse componist zonder inhoud
Oplossing: (Richard) Hol
Winnaar: L. Peter

De Hart & Ziel Lijst binnenstebuiten gekeerd

Doe mee met de NPO Radio 4 Hart & Ziel Pubquiz op 17 oktober van 20:30 - 22:00 uur in TivoliVredenburg in Utrecht

De prestigieuze prijzen voor klassieke cd-producties

Op 10 oktober is de naam bekendgemaakt van het onderwijs- en cultuurcomplex in Den Haag, de nieuwe huisvesting voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater en het Zuiderstrandtheater.

Het gebouw gaat 'Amare' heten. Dat is Italiaans voor liefhebben én een verwijzing naar “a mare” of te wel “aan zee”, of eigenlijk "op zee".

Het heeft blijkbaar veel moeite gekost een knoop door te hakken, want de naam van het complex had in april 2018 al bekend moeten zijn. Er wordt trouwens nog druk gebouwd. De opening wordt verwacht in 2021.

 

 

 

 

Wat is er allemaal te beleven?

Meer over de nr.1 van de Hart & Ziel Lijst

De Salzburger Festspiele, één van de belangrijkste festivals voor klassieke muziek ter wereld, heeft 4 oktober een sponsorcontract getekend met Gazprom. Dat is het Russische staatsbedrijf voor olie en gas. Een Oostenrijkse partner van Gazprom is mede-sponsor. Het geld van de bedrijven zal worden gebruikt om Russische opera mogelijk te maken in de festivaleditie van volgend jaar.

De Oostenrijkse politieke partij De Groenen heeft felle kritiek geuit op de overeenkomst: “In tijden van klimaatcrisis is dit een verkeerd signaal”, zei een politiek voorman. Een ander partijlid was stelliger: “Vies geld van een Russisch staatsbedrijf moet niet worden schoongewassen met een culturele samenwerking”.

Bekend is dat de directie van Gazprom nauwe banden heeft met Wladimir Poetin. Aan de andere kant is West-Europa steeds afhankelijker van Russisch gas en dus van Gazprom. Dat geldt ook voor Oostenrijk.

Bij de festivalopening in juli van dit jaar was regisseur Peter Sellars in zijn speech nog zeer kritisch over het gebrek aan actie tegen klimaatverandering.

Dit zijn de 300 mooiste klassieke werken van 2019

Paul Witteman ontvangt violist Luna de Mol, het Pavel Haas Quartet, componist en pianist Daahoud Salim en Fuse

Pauls Jonge Held is een van de grootste opkomende viooltalenten van de Lage Landen: de Vlaamse violist Luna de Mol. Ze is geboren in Gent en studeert in Londen. Een jonge dame met ambitie. In 2018 won ze het Davina van Wely Vioolconcours. Haar grote voorbeeld? Janine Jansen!  

Het Tsjechische Pavel Haas Quartet is een van de beste strijkkwartetten van dit moment. Het kwartet blinkt uit in de muziek van zijn landgenoten uit de 19de en 20ste eeuw. In Podium Witteman spelen ze een deel uit het hartverscheurend mooie Tweede Strijkkwartet ‘Intieme brieven’ van Leoš Janáček.

Huisband Fuse neemt de Spaans Nederlandse componist en pianist Daahoud Salim mee naar Podium Witteman. Daahoud Salim is componist en afgestudeerd als klassiek pianist. Maar hij speelt ook veel jazz! Hij heeft een nieuw stuk voor Fuse geschreven dat bij ons in première gaat.

De Georgische cellist Ketevan Roinishvili woont al jaren in Nederland, maar denkt vaak met weemoed aan haar prachtige vaderland. Ze speelt samen met pianist Daniël Kool ‘Urmuli’ van Sulkhan Tsintsadze – een melancholisch en lyrisch stuk geïnspireerd op Georgische volksmuziek. 

In aanloop naar de Hart & Zielweek op NPO Radio 4 vertoont Podium Witteman Extra alle afleveringen van Hart & Ziel 2018, waarin gewone mensen vertellen over hun bijzondere band met een klassiek muziekstuk. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Podium Witteman: zondag 13 oktober 2019, van 18.10 tot 19.10 uur op NPO 2

De Franse violist Renaud Capucon was afgelopen voorjaar in zijn woonplaats Parijs getuige van de verwoestende brand in de Notre-Dame. Dat ging hem zo aan het hart dat hij een aantal concerten organiseerde waarvan de opbrengst is bedoeld voor herstel van het iconische kerkgebouw. Met een aantal andere musici toerde hij daarvoor afgelopen september langs zes andere grote Franse kathedralen. Op het programma stond een bewerking voor strijkers (strijktrio) van de Goldberg Variaties van Bach.

Meer dan 5000 mensen bezochten de concerten. Totale opbrengst: ruim 100.000 Euro. 

Na afloop van de tournee vertelde hij daarover: ‘Na het spelen van Bach op deze heilige plekken, weet ik zeker dat muziek de geest kalmeert. Ik ga nu met een licht hart weer naar huis.’

Op maandag 30 september is de beroemde operazangeres Jessye Norman overleden aan de gevolgen van complicaties van een dwarslaesie. Jessye Norman verwierf wereldfaam met haar vertolkingen van het klassieke liedrepertoire en van operarollen. Ze is 74 jaar geworden. Deze week laten we in NTR Podium een greep horen uit haar beste opnamen. 

Maandag 7 oktober: Jessye Norman zingt liederen van Brahms

{audiofragment audio="366009" caption="Gouden Opname: Jessye Norman zingt Brahms" }

Funf Gesange op.105 - II. Immer leiser wird mein Schlummer
Johannes Brahms 
Jessye Norman & Daniel Barenboim

Zwei Gesange op.91
Johannes Brahms
Jessye Norman, Wolfram Christ & Daniel Barenboim

Dinsdag 8 oktober: Jessye Norman zingt uit Les nuits d'été van Berlioz

{audiofragment audio="366013" caption="Gouden Opname: Jessye Norman zingt uit Les nuits d'été van Hector Berlioz" }

Les nuits d'été, op.7 - deel I, "Villanelle" + deel II, "Le spectre de la rose"
Hector Berlioz
London Sympohny Orchestra o.l.v. Colin Davis
Jessye Norman

Woensdag 9 oktober: Jessye Norman zingt Ravel en Berg

{audiofragment audio="366110" caption="Gouden Opname: Jessye Norman zingt Ravel" }

Chansons madécasses (3) - nr.3, "Il est doux de se coucher"
Maurice Ravel
Jessye Norman, sopraan 
Dalton Baldwin, piano 
Debost Michel , fluit
Renaud Fontanarosa, cello

{audiofragment audio="366113" caption="Gouden Opname: Jessye Norman zingt Sieben frühe Lieder van Berg" }

Sieben frühe Lieder nr. 3 t/m 7
Alban Berg
Jessye Norman
London Symphony Orchestra o.l.v. Pierre Boulez
Opname: 1988 

Donderdag 10 oktober: Jessye Norman zingt Poème de l'amour et de la mer van Chausson

{audiofragment audio="366227" caption="Gouden Opname: Jessye Norman zingt Poème de l'amour et de la mer van Chausson" }

Poème de l'amour et de la mer, op.19 - Interlude + nr.2, "La mort de l'amour"
Jessye Norman
Ernest Chausson
Orchestre Philharmonique de Monte Carlo o.l.v. Armin Jordan

VIDEO: Jessye Norman zingt Mild und leise wie er lächelt uit Tristan und Isolde

{video "https://www.youtube.com/watch?v=9680zhMmIqM"}

 

 

Geniet van deze Tsjaikovski-speellijst

de laatste 'stille' film van Charles Chaplin

Elke week selecteert NPO Radio 4 mooie nieuwe soundtracks!

Ze kwam jaren geleden uit Georgië naar Nederland. Ze houdt van tekenen. Zoals muziek een soort tekenen zonder beelden is. Samen met haar levenspartner Daniël Kool was ze in 2015 genomineerd voor de Dutch Classical Talent Award. Nu hebben ze een eerste cd uitgebracht: Nana, waarin de invloed van de volksmuziek onmiskenbaar is. 

Vanavond muziek van de Georgische componist Sulkhan Tsintsadze

Tweewekelijkse column van Cécile Huijnen, concertmeester van het Gelders Orkest, over het dagelijks leven van een musicus, de achterkant van de klassieke muziek. Deze keer gaat het over al die andere dingen die je moet doen als musicus, die weinig tot niks met musiceren te maken hebben, en die noodzakelijk schijnen te zijn voor een carrière. Optreden op televisie bijvoorbeeld.

Beluister de mooiste concertopnames uit ons archief

Tenor Marcello Giordani is afgelopen zaterdag op 56-jarige leeftijd overleden. Giordani zong de afgelopen jaren ruim 240 voorstellingen aan de Metropolitan Opera in New York. Eén van die opera’s was Francesca da Rimini van Riccardo Zandonai, waarin hij naast Eva-Maria Westbroek stond. Giordani was vaak te zien in de High Definition bioscoopuitzendingen van de Metropolitan Opera. Een aantal van die uitzendingen is op DVD verschenen. De laatste jaren was Giordani actief in zijn stichting de Marcello Giordano Foundation, die zich tot doel stelt jonge zangers te steunen en te begeleiden. Marcello Giordani overleed tijdens een lunch in zijn woonplaats Monte Tauro op Sicilië.

Giordani werd geboren in 1963. Hij was de zoon van een cipier die later een tankstation beheerde. Aanvankelijk was hij vooral te horen in lyrische rollen, zoals Rodolfo in Puccini’s La bohème. Hij specialiseerde zich ook in het Franse repertoire: hij zong de rol van Henri in Les Vêpres siciliennes van Giuseppe Verdi aan de Opéra de Paris. Het was voor het eerst sinds de wereldpremière, 140 jaar eerder, dat de Parijse Opéra dat werk in de originele Franse taal liet uitvoeren.

In de jaren ’90 zong Giordani onder meer in La Traviata en Simon Boccanegra van Verdi bij de Royal Opera Covent Garden onder leiding van sir Georg Solti. Aan de Metropolitan Opera switchte hij van lyrische naar meer dramatische rollen: hij zong onder meer Aeneas in Les Troyens van Berlioz en Dick Johnson in La fanciulla del West van Puccini. In totaal vertolkte hij 27 verschillende rollen aan de Met.

Roberta gaat geluiden verzamelen.

Vrijdag 11 oktober zenden we uit vanuit museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Het twee-jarige jongetje houdt het niet droog

Alleen deze week beschikbaar!

De 10 mooiste tranentrekkers uit de klassieke muziek

Houd je zakdoek bij de hand: we nemen je mee langs de tien mooiste klassieke muziekstukken waarbij je het gegarandeerd niet droog houdt!

1. Henri Purcell – ‘When I am laid in earth’

Misschien wel de mooiste opera-aria ooit geschreven. De Carthaagse Koningin Dido wordt in de steek gelaten door haar geliefde Aeneas en sterft van verdriet. Kan het droeviger? De dalende baslijn in de muziek versterkt het tragische verhaal. ‘Remember me, but ah! forget my fate’.

{work nummer="19344" }

2. Samuel Barber – Adagio for strings

Noem een droevige gebeurtenis of deze muziek was te horen: bij de dood van John F. Kennedy, bij de uitvaart van prinses Diana, bij de begrafenis van Albert Einstein of na de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001. Het werk was oorspronkelijk een deel uit een strijkkwartet, maar is als het Adagio for Strings wereldberoemd geworden.

{work nummer="10464" }

3. Sergej Rachmaninov – Vocalise

Sommige muziek zegt meer dan 1000 woorden. Dat geldt zeker voor Rachmaninovs Vocalise voor zangstem en orkest. Toen de sopraan klaagde dat de tekst ontbrak, zei Rachmaninov: ‘Waarom zou je woorden nodig hebben als je jezelf het beste kunt uitdrukken met je stem en interpretatie?’. Rachmaninov maakte later een orkestarrangement van het werk. Laat je meevoeren in deze woordeloze emotionele wervelwind.

{work nummer="24408" }

4. Wolfgang Amadeus Mozart – Ave Verum  

Het Ave Verum Corpus is een middeleeuwse kerkelijke hymne die door veel componisten op muziek is gezet. De tekst verhaalt over het lichaam van Jezus, die aan het kruis werd genageld. Mozart, van huis uit vroom katholiek, schreef zijn Ave Verum een half jaar voor zijn dood. Het is een ingetogen muziekstuk, geliefd bij uitvaarten.

{work nummer="33613" }

5. Franz Schubert – Strijkkwintet, Adagio

Als een bezwering van de naderende dood, zo kun je het tweede deel (Adagio) uit het Strijkkwintet van Schubert beluisteren. Gedurende een kwartier word je meegenomen door alle emoties: van kalm naar dreigend en verwarrend. Het stuk eindigt vol berusting - een louterende ervaring! Twee maanden na het componeren van zijn strijkkwintet zou Schubert overlijden.

{work nummer="35270" }

6. Johann Sebastian Bach – Erbarme dich

Het emotionele hoogtepunt in Bachs Matthäus Passion is de aria Erbarme Dich. Petrus heeft zojuist zijn leermeester Jezus verraden en gaat bijna kapot van wroeging. Het verdriet is voor iedereen invoelbaar: wie wordt er niet geraakt door de klagende vioolsolo en de wringende melodie van de alt?

{work nummer="33271" }

7. Johannes Brahms – Hoorntrio, 3e deel

Johannes Brahms had een goede band met zijn moeder Christine. Hij was dan ook diepbedroefd toen ze na een beroerte overleed. Na haar dood schreef hij een hoorntrio waarin hij een volksliedje verwerkte dat zij hem als kind had geleerd. Een ontroerend eerbetoon van een zoon aan zijn moeder.

{work nummer="35271" }

8. Henryk Górecki – Symphony of Sorrowful Songs

Henryk Górecki groeide op in een Pools plattelandsdorpje nabij Auschwitz. Hij schreef zijn Symphony of Sorrowful Songs om zijn oorlogservaringen te verwerken. Een ijle sopraansolo, een Pools klaaglied en de zoektocht van een moeder naar haar in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zoon. Kippenvel...

{work nummer="32692" }

9. Maurice Ravel – Pavane pour une infante défunte

24 jaar oud was Maurice Ravel toen hij zijn Pavane schreef, een Spaanse dans voor een overleden prinsesje. De intieme pianomuziek grijpt je naar de keel en roept herinneringen op aan zeventiende-eeuwse koninklijke dynastieën. Tien jaar later maakte Ravel er een al even mooie orkestbewerking van.

{work nummer="18894" }

10. Edward Elgar – Nimrod

In een neerslachtige bui bedacht Edward Elgar dat hij maar beter kon stoppen met componeren. Zijn uitgever en boezemvriend August Jaeger wist hem ervan te overtuigen om tóch door te gaan. In Nimrod, het 9e deel uit de Enigma Variaties, hoor je zijn worsteling: de muziek begint klein en verstild en mondt uit in een stralend, triomferend slot.

{work nummer="33484" }

 

Bekijk de antwoorden.

Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, zo heet het fusieorkest dat is ontstaan uit het samenvoegen van Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten, vanaf volgend seizoen.

De nieuwe naam werd afgelopen vrijdag onthuld, voorafgaand aan de concertante uitvoering van de musical Wonderful Town van Leonard Bernstein in het Wilminktheater in Enschede. Het was het eerste concert sinds de fusie op 1 september waarbij de twee Oostnederlandse orkesten gezamenlijk optraden.

Volgens directeur Jacco Post is de nieuwe naam kort, krachtig en tegelijk ook uitnodigend. "Voorop stond dat we geen vanzelfsprekende naam wilden. Dus geen Orkest Oost-Nederland of Oostnederlands Orkest. De naam Phion is abstract en betekent niets, maar tegelijk kan iedereen er wel wat in ontdekken en kun je er ook internationaal mee uit de voeten. De toevoeging ‘Orkest van Gelderland & Overijssel’ is daarbij essentieel. Die hoort er echt bij en maakt voor iedereen duidelijk waar onze wortels liggen.”

De nieuwe naam leidde ‘s avonds direct al tot kritische reacties op Twitter, meldt dagblad Tubantia. "Klinkt als gas voor tl-buizen”, stelde iemand. Maar er waren ook positieve geluiden, „Het klinkt logisch en het bekt ook wel lekker”, aldus een andere tweet. “Ook al betekent het niets, je kunt er wel wat bij bedenken. Duidelijk is dat er natuurlijk een nieuwe naam moest komen. Overijssels of Gelders orkest: dat werkt gewoon niet. Het was tijd voor iets nieuws.”

Beijk de video

De kans dat je er al iets van hebt gezien of gehoord deze week is groot, want het filmpje van een dakloze zangeres in Los Angeles is al bijna een miljoen keer bekeken. 

Wat is er aan de hand? Vorig weekend maakte een politieagent met zijn telefoon een opname van een vrouwelijke zwerver die een Puccini-aria zong in een metrostation in Los Angeles. Ze stond daar met een winkelwagentje en tassen aan haar arm.
Het gaat om Emily Zamourka, een 52-jarige Russische sopraan en violiste. In 1992 kwam zij naar de Verenigde Staten om haar muzikale droom te verwezenlijken. Maar in 2016 werd haar viool gestolen. Daardoor raakte ze in financiële problemen en kwam brodeloos op straat te staan.
Maar haar droom lijkt na vorige week toch nog uit te komen; ze is benaderd door een producer om een album op te nemen. En ook is er al meer dan 50.000 dollar ingezameld voor de zangeres. 

Bekijk het filmpje

In Parijs is een straat vernoemd naar de legendarische violist Yehudi Menuhin, die in 1999 overleed. Afgelopen dinsdag werd het straatbord onthuld in aanwezigheid van onder anderen de burgemeester van Parijs en de Franse violist Renaud Capucon.

Het was niet voor niets juist op die dag: 1 oktober. Dat is de Internationale Dag voor Muziek, in 1975 ingesteld door Yehudi Menuhin zelf. Hij was destijds voorzitter van Internationale Muziekraad van Unesco.
De ‘Promenade Yehudi Menuhin’, zoals die nu heet, ligt tegenover het hoofdkwartier van de Unesco.

Beluister hun eigen versie van Gymnopédie Nr.1.

Paul Witteman ontvangt fortepianist Ronald Brautigam, violist Joris van Rijn & leden van het Radio Filharmonisch Orkest, countertenor Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam en fagottist Thomas Dulfer.

Fortepianist Ronald Brautigam is over de hele wereld geliefd om zijn interpretaties van de Weense Klassieken (Haydn, Mozart, Beethoven). Hij nam het gros van hun werken ook op voor cd. In Podium Witteman gaan Paul en Ronald ervoor zitten. Wat maakt deze muziek tot de hoeksteen van de pianomuziek en waarom komt zij het best tot zijn recht op de fortepiano?

Countertenor Maarten Engeltjes en zijn PRJCT Amsterdam geven binnenkort concerten met de mooiste droevige muziek uit de Duitse barok, samengesteld rond het thema de dood. In Podium Witteman horen we Klaglied van Dietrich Buxtehude. 

In Pauls Jonge Helden deze week de fagottist Thomas Dulfer. Dit 25-jarige megatalent volgt lessen bij Bram van Sambeek (eerst in Den Haag, nu in Keulen) en doet daarnaast een Master Cardiovascular Research in Amsterdam. Waar haalt hij toch de tijd vandaan? En heeft het een ook maar iets met het ander te maken? Thomas is 19 oktober te zien tijdens het Wavelength Festival in Leiden

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. En dat is een onderwerp dat Mike Boddé aan het hart gaat. Tijd voor een mooi lied!

In de eerste aflevering van Melodie van de Maand horen we muziek van Richard Strauss en dat zit zo: in juni dirigeerde Bernard Haitink zijn laatste concert in Nederland, met het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Het was een bewogen afscheid voor alle partijen: dirigent, orkest en publiek. Concertmeester Joris van Rijn haalt herinneringen op en speelt met enkele collega’s van het RFO het schitterende lied Morgen

Kijk de uitzending terug:

{npovideo "VPWON_1304753"}

Bekijk de video

Plácido Domingo neemt ontslag als algemeen directeur bij de Los Angeles Opera. Bovendien zal hij niet meer bij het operahuis zingen. Dat meldt The New York Times.

Domingo werd de afgelopen maanden beschuldigd van seksueel wangedrag door verschillende vrouwen. De Los Angeles Opera kondigde eerder een grondig onderzoek aan, maar besloot Domingo niet weg te sturen. Nu stapt hij dus toch op. Domingo ontkent schuldig te zijn, maar zegt met deze stap te willen voorkomen dat het operahuis schade lijdt. Onduidelijk is of het operahuis heeft aangedrongen op zijn vertrek.

Met zijn vertrek wordt de aanwezigheid van Domingo in het muziekleven van de Verenigde Staten verder beperkt. Op 24 september werd bekend dat hij stopt bij de Metropolitan Opera in New York. Ook in Dallas zal hij niet meer zingen.  

 

 

Dit is het verhaal achter de Negende symfonie van Dvořák

De actiegroep Fossil Free Culture NL, heeft op 1 oktober, tijdens een concert in het Concertgebouw in Amsterdam, duizenden muziekvellen vanaf het balkon naar beneden laten vallen. 

De actiegroep protesteert daarmee tegen de samenwerking van het Concertgebouw en Shell. Het Concertgebouw ontvangt sponsorgeld van de Nederlands-Britse multinational. In een interview met NH Nieuws zegt een actievoerder: "We vinden het niet kunnen dat zij als publieke instelling sponsorgeld krijgen van Shell. Het Concertgebouw speelt een belangrijke rol in de wereld die wij gezamenlijk willen creëren, vrij van fossiele brandstoffen."

De actie vond plaats tijdens het concert A Night at the Opera met mezzosopraan Elīna Garanča en het Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz onder leiding van Juan Cantarell. 

 

Het New European Ensemble ontvangt de Kersjes Fonds prijs. De prijs, vernoemd naar violist en dirigent Anton Kersjes wordt jaarlijks uitgereikt.

Met de prijs spreekt het Kersjes Fonds zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen waarmee het ensemble al tien jaar lang -ondanks de bezuinigingen in de kunsten- zijn missie steeds op hoog niveau weet te verwezenlijken. Die missie luidt: het 20e-eeuwse en hedendaagse repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige manier presenteren voor een breed publiek.

‘Het New European Ensemble valt op door uitmuntend en sprankelend spel, en weet het publiek steeds te boeien door een scherpe en originele programmering met verrassende gasten als de legendarische Heinz Holliger,’ aldus het juryrapport.

Het New European Ensemble is regelmatig te horen bij belangrijke festivals in binnen- en buitenland waaronder Gaudeamus Muziekweek, November Music, Shanghai New Music Week en het Beijing Contemporary Music Festival.

De Kersjesbeurzen gaan dit jaar naar dirigent Lodewijk van der Ree en violiste Hawijch Elders. Het Behn Quartet ontvangt een stipendium.

De prijsuitreikingen vinden plaats op 3 december in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Kantjseli was in zijn geboorteland een van de meest geëerde componisten en een leidende figuur in de wereld van de hedendaagse muziek.

Bekijk de video

legendarisch mysterie met de allereerste filmmuziek van Bernard Herrmann

Bekijk de video

Bekijk de video

Lees meer

Bekijk de video

Subcategorieën