Bekijk de antwoorden.

nieuwe CD van jonge pianiste met heerlijke sprookjesmuziek

Opera della Casa neemt afscheid

Na 25 jaar optreden neemt het Groningse Opera della Casa afscheid met het programma Mooi geweest! Met een programma vol muzikale hoogtepunten en hilarische momenten uit al die jaren! En het publiek mag meezingen met de bekende operakoren.

Met de zingende presentatrice Tilly Talsma en sopraan Irina Mutsikova die in verrassende kostuums de prachtigste aria’s zingt terwijl Dolores van den Broek met haar pianospel alles in banen probeert te leiden.

Zo 25 Aug. 15.00

Landgoed Klein Noordijk (Wilp- Gelderland)

MEER INFORMATIE

Liturgisch Festival met ‘ Muziek uit het Zuiden’

Capella Santa Maria zingt de mis Tristezas me matan van de Spaanse grootmeester van de polyphony  Cristobal de Morales. Verder op het programma muziek van onder meer Francisco Guerrero.

Aansluitend  een Latijnse Hoogmis in de buitenlucht met processie met de hulp van diverse migrantengemeenschappen.

Zo 25 aug. 14.00 Onze Lieve Vrouw ter Nood Kapellaan 146 Heiloo (Noord-Holland)

16.00 Latijnse Hoogmis

MEER INFORMATIE

Tuinconcert Astori Amsterdam in Oosterbeek

Argentijnse liedjes en tango's. Niet in het Spaans, maar in het Nederlands. Dit kwartet probeert muziek en verhalen uit de hele wereld dichterbij het Nederlandse publiek te brengen.

Astori Amsterdam bestaat uit Vincent van Amsterdam (accordeon), Sterre Konijn (zang), Wiesje Nuiver (viool) en James Oesi (contrabas).

Zo 25 aug. 15.00 Tuin de Lage Oorsprong Oosterbeek (Gelderland)

 

MEER INFORMATIE

Tobias Borsboom speelt Nederlandse componisten
Pianist Tobias Borsboom, in 2015 winnaar  van Dutch Classial Talent, speelt morgen in Theater de Vest in Alkmaar. Hij is niet alleen, want hij wordt begeleid door fluitiste Eleonore Pameijer. Ze komen met een compleet Nederlands programma, met muziek van Dick Kattenburg, Marius Flothuis, Rosy Wertheim en Leo Smit. Componisten die allemaal de Tweede Wereldoorlog meemaakten, en tijdens die oorlog stierven of wisten te overleven. De musici geven morgen zelf ook een toelichting op de stukken. 

Za 24 aug om 17.00 in Theater De Veste, Alkmaar
MEER INFORMATIE

Orgelconcert in Haarlem
Zondagmiddag kun je in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem naar een orgelconcert. De Italiaanse organist Giovnni Petrone speelt werk van onder meer Gabrieli, Bach en Sweelinck. En hij speelt zowel op het koororgel als op het indrukwekkende Müller-orgel. Het concert begint om 15.00 en de toegang is gratis.

Zo 25 aug om 15.00 in de Grote of St.-Bavo kerk, Haarlem
MEER INFORMATIE

Consort of voices
Napels, een inspiratie niet alleen voor Festival Oude Muziek (Napoli), maar ook voor barokensemble Consort of Voices. Napels was tot in de 19e eeuw een van de grootste steden ter wereld en ook voor de muziek van grote betekenis. Morgenmiddag geeft het ensemble een concert in Veere. Op het programma onder meer vocale en instrumentale muziek van de in Napels geboren componist Falconieri en van de in Napels overleden componist Ortiz. Consort of Voices dus met sopraan Marlotte van’t Hoff.

Za 24 aug om 16.00 in Museum Veere
Zo 25 aug om 15.30 in Protestantse kerk in Sijbekarspel
MEER INFORMATIE

Concertgebouworkest YOUNG
Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft sinds kort een eigen jeugdopleiding. Concertgebouworkest Young heet het en bestaat uit jongeren tussen de 14 en 17 jaar uit heel Europa. Afgelopen weken waren ze in Nederland om samen te spelen en te repeteren voor het concert van aankomende vrijdag in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan Mendelssohns Vioolconcert met Julian Rachlin als solist en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski.

Vrij 23 aug om 20.00 in Concertgebouw. Live op NPO Radio 4 bij het Zomeravondconcert.

Nederlands Symfonie Project
Het Nederlands Symfonie Project  is een orkest dat bestaat uit conservatoriumstudenten uit heel Nederland. Elke zomer komen ze samen om te studeren en concerten te geven. Die concertenserie begint morgen in het Amphiontheater in Doetinchem. Op het programma Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy. Cinderella Suite Nr.1 van Sergej Prokofjev en Don Quichote van Richard Strauss. Het orkest staat onder leiding van Pim Cuijpers en solist is Eline Hensels op cello. 

23 aug Arnhem – Musis Sacrum
24 aug Amsterdam – Muziekgebouw aan ’t IJ
28 aug Zutphen – Internationaal Cellofestival Zutphen
14 sept Amsterdam – Festival Klassiek op het Amstelveld
MEER INFORMATIE 

NJO Muziekzomer – Thomas Dulfer
Concerten met NJO Sinfonietta
Haertbeat
Blauwbaard
Klik hier voor concertdata

 

‘Freude, schöner Götterfunken’ vertaald: Vreugde, prachtige goddelijke vonk’, bekende woorden van Friedrich Schiller verklankt door Beethoven in zijn 9e Symfonie. Het zijn tevens welkomstwoorden voor de Russische dirigent Kirill Petrenko die vanaf vandaag chef is bij de Berliner Philharmoniker. 

En dat moet iedereen in Duitsland weten, hebben ze bij het orkest gedacht. Vanavond wordt het inauguratieconcert ook vertoond in de bioscoop.
En morgen doen ze het concert nog een keer over, maar dan in de openlucht bij de Brandenburger Tor. Een uitdrukkelijke wens van Petrenko, ‘want’, zo zegt hij: ‘De Negende bevat alles wat ons als mensheid onderscheidt - het goede en het kwade.’ En dit concert wordt ook nog eens live uitgezonden bij de Duitse televisiezender RBB, vanaf 20.15
Morgen en vanavond dus de Berliner Philharmoniker met het Rundfunkchor Berlin olv. Kirill Petrenko.

Het kooraandeel is trouwens ingestudeerd door de Nederlandse dirigent Gijs Leenaars.

Welke groot artiest heeft niet gezongen of gespeeld in het Sesame Street?

De New York Times schreef een verhaal over dit iconische televisieprogramma dat 50 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De serie begon in 1969 als een experiment waarin educatie en spel samenkwamen in de verschillende karakters van de poppen en de liedjes die ze zongen. Daarmee startte het kinderprogramma een muzikale revolutie, aldus de auteur.  Nog niet eerder werden opvoeding, poppenspel en muziek zo met elkaar verweven.

Grote sterren als Areta Franklin, Stevie Wonder, Johnny Cash - om maar een paar te noemen – zongen temidden van Kermit the Frog en Miss Piggy.
En ook klassieke musici kwamen langs: dirigent/componist Leonard Bernstein en cellist Yo Yo Ma. Violist Itzhak Perlman, die er verschillende keren speelde, noemde de show een ‘klassieke pil die makkelijk te slikken was’. Zo werd Perlmans optredens ook gezien door de 15-jarige Chinese pianist Lang Lang toen die voor het eerst naar de Verenigde Staten kwam. Later mocht Lang Lang zelf ook meespelen in Sesame Street: ‘Sesamstraat’, zei hij, verbond klassieke muziek met het dagelijks leven van kinderen.’

Beluister én bekijk concerten rechtstreeks

Wat in de vioolversie gesuggereerd wordt, kan bij het klavecimbel expliciet gemaakt worden.

Benieuwd naar de playlist van ons themakanaal 'NPO Radio 4 Concerten'? Lees dan verder.

Het was al bekend: dirigent Bernard Haitink beëindigt zijn loopbaan op 6 september, met een concert in Luzern, Zwitserland. Naar aanleiding daarvan is er net een Duitstalig boek verschenen over de maestro. "Dirigieren ist ein Rätsel" heet het (“Dirigeren is een mysterie”), geschreven door Peter Hagmann en Erich Singer.

Het is een portret van Haitink, op basis van interviews met hem uit de periode 2007 tot 2019. Het bevat ook essays over zijn loopbaan en werkwijze. Haitink wordt aan de ene kant geschetst als een ingetogen man, die niets moet hebben van machtspolitiek. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben nu eenmaal niet iemand die komt en zegt: ‘zo is het en anders niet’. Het gaat bij ieder orkest anders. Dat is voor mij het wonderbaarlijke”.

Het boek beschrijft ook zijn kritische kant. Zo weigerde Haitink topposities bij Amerikaanse orkesten, omdat dirigenten daar vooral bezig zouden zijn met niet muzikale activiteiten, als contact met sponsors. Ook wees hij optredens in Bayreuth af, na ervaringen in Wagners operahuis. “De hele atmosfeer daar beviel me niet. Er was een vreemd, nauwelijks te beschrijven ongemak in mij. In feite was het een afschuwelijke belevenis”.

Het boek bevat foto’s uit Haitinks privé-verzameling, wat aannemelijk maakt dat hij akkoord is met de uitgave. Eerder, in 2006, was hij woest over een biografie die Jan Bank en Emile Wennekes over hem hadden geschreven.

"Dirigieren ist ein Rätsel" is te bestellen in de boekhandel.

 Meer informatie

 

Dirigent Christian Thielemann heeft een opvallende keus gemaakt. Hij maakte dinsdag 20 augustus een conflict openbaar via een open brief in een krant. Het gaat om een ruzie over de artistieke keuzes bij het Paasfestival in Salzburg. Thielemann doet sinds 2013 de programmering, maar de bedoeling is dat hij die verantwoordelijkheid vanaf 2022 deelt met de toekomstige directeur: Nikolaus Bachler.

Dat leidt nu al tot problemen. Thielemann wil in 2022 en 2023 de opera’s Lohengrin van Richard Wagner en Elektra van Richard Strauss uitvoeren. Bachler ziet dat niet zitten, zo meldt de Salzburger Nachrichten. Thielemann klaagt in deze krant dat hij zo geen producties kan realiseren en dat het ondenkbaar is dat hij als dirigent dingen krijgt opgelegd.

Het conflict heeft een diepere laag. Media suggereerden al bij de aanstelling van Bachler dat hij de Berliner Philharmoniker het huisorkest van het festival wil maken. Dan zou Thielemann met 'zijn' Staatskappelle Dresden moeten vertrekken.

Artikel in Salzburger Nachrichten (betaald)
Artikel Bayerischen Rundfunk (openbaar)

Foto: Thielemann met Staatskapelle Dresden

Een gids door het meesterwerk van Georges Bizet

pianiste Jacqueline overbrugt drie eeuwen met unieke nieuwe preludes

De beroemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei maakt volgend jaar zijn debuut als operaregisseur bij Teatro dell’ Opera in Rome, met de opera Turandot. De opera van Giacomo Puccini speelt zich af in keizerlijk China en gaat over prinses Turandot die op zoek is naar een geschikte partner. 

Wat Ai Weiwei precies met het verhaal gaat doen is nog niet duidelijk. Wel maakte hij onlangs in een interview met een Italiaanse krant bekend dat hij de Hongkong-crisis in zijn enscenering wil verwerken. Onlangs stuurde hij al een camerateam naar Hongkong om de protesten te filmen. "Het wordt een opera over de wereld van nu met alle culturele en politieke problemen van nu. De demonstraties zullen daarbij zeker een rol krijgen in de opera," aldus Ai Weiwei.

Voor de opera, die volgend jaar maart in première gaat, ontwerpt hij ook het decor en de kostuums.

De Argentijnse sopraan Adelaida Negri is overleden. Ze werd 75 jaar. Negri zong bij grote operahuizen over de hele wereld met sterren als Luciano Pavarotti en Placido Domingo.

Ze werd geboren in Buenos Aires, maar beide ouders waren afkomstig uit Italië. Negri studeerde in Argentinië en later in Engeland. Haar operadebuut maakte ze in 1974 in Teatro Colon in Buenos Aires, in Franz Léhars opera ‘Die lustige Witwe’.
In 1997 richtte ze een operahuis op in Buenos Aires gericht op jonge zangers die het belcanto repertoire in Argentinië willen promoten.

Luister hieronder naar het Zomeravondconcert van maandag 19 augustus jl. van het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Antony Hermus, samen met pianist Alexander Romanovsky. Het concert werd afgelopen maandag live uitgezonden vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. 

{concert id="9218"}

Kijk en luister naar deze schitterende uitvoering van Mendelssohns Vioolconcert in e klein door violist Chloe Chua op het openingsconcert van de Atlanta Festival Academy. Chua (12) won vorig jaar al de jeugdprijs op het Amerikaanse Menuhin vioolconcours. Het orkest is het Festival String Orchestra onder leiding van Huifang Chen.

{video "https://www.youtube.com/watch?v=LFh4PPZtpJE"}

In de bibliotheek van Washington zijn onlangs 350 liefdesbrieven opgedoken van Leonard Bernstein en een Japanse verzekeringsman, een groot fan van de dirigent. Elf jaar lang hadden ze een liefdesaffaire.

De relatie begon na een concert van Bernstein met de New York Philharmonic in Tokyo in 1979. De twee brachten samen de nacht door. Een briefwisseling tussen Bernstein en Kunihiko Hashimoto volgde.

De Japans-Amerikaanse wetenschapper Mari Yoshihara vond de brieven in de Bernstein-collectie van de bibliotheek. Ze beschrijft hun brieven als 'gepassioneerd, teder en soms hartverscheurend' en zegt dat het duidelijk was dat meneer Hashimoto verliefd was geworden. Ze ontdekte dat Hashimoto werkte als regisseur en producent en Bernstein bij latere projecten heeft geholpen. Een van zijn producties was een vertaling van Bernsteins musical Candide.

Yoshihara publiceert fragmenten uit de brieven in haar boek Dearest Lenny: Letters from Japan and the making of the World Maestro. Een wetenschappelijke studie over Bernstein verweven met de geschiedenis, politiek en economie van de twintigste eeuw. Het verschijnt op 2 september in de Verenigde Staten en eind november in Engeland.

Bernstein trouwde in 1951 met actrice Felicia Montealegre. Samen kregen zij drie kinderen. Dat Bernstein op mannen viel was voor zijn vrouw en de buitenwereld geen geheim.

Elke week selecteert NPO Radio 4 mooie nieuwe soundtracks!

Het Stabat Mater door de eeuwen heen.

Chansons, villancico's, danza's.

Cantar Lontano o.l.v. artist in residence Marco Mencoboni.

Ann Hallenberg en Stile Galante.

Miserere & metamorphosis

Jubilerend Vox Luminis verzorgt slotconcert van het festival.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft de Britse dirigent Adam Hickox voor twee seizoenen benoemd als assistent-dirigent. Hij zal onder meer chef-dirigent Lahav Shani assisteren en ere-dirigenten Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin.

Adam Hickox maakt dit seizoen ook zijn debuut bij het orkest. Dat is tijdens een familievoorstelling in april 2020. Hickox gaat zijn functie naast Corinna Niemeyer vervullen. Zij heeft inmiddels een jaar ervaring als assistent in Rotterdam. De benoeming van Adam Hickox is geheel in de lijn van het orkest, dat talentontwikkeling hoog in het vaandel heeft staan. Hickox vierde vorige week nog zijn 23e verjaardag.

En Hickox heeft, zo jong als hij is, al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Hij dirigeerde the BBC National Orchestra of Wales en the Philhamonia Orchestra. Hij werkte samen met Martyn Brabbins, Edward Gardner en Jac van Steen.

De Turkse pianist en componist Fazil Say heeft gisteren een groot openluchtconcert gegeven. Hij wilde daarmee de aandacht te vestigen op de ontbossing door een Canadees goudmijnbedrijf in het noordwesten van Turkije.

Voor duizenden toeschouwers speelde hij op een stuk bosgrond in de buurt van de mijn in de provincie Çanakkale, een muziekstuk dat hij speciaal voor de gelegenheid had gecomponeerd. Hij ondersteunde daarmee protesten van burgers en activisten die eind juli begonnen en duizenden deelnemers trokken.

Çanakkale is met veel culturele bezienswaardigheden en de prachtige kust ook een toeristische trekpleister. Hier liggen ook de overblijfselen van de oude stad Troje.

Say had het publiek via Twitter opgeroepen om naar het concert te komen, om te helpen ‘het bloedbad van de natuur te stoppen'. Na afloop zei hij dat planten en dieren beschermd moeten worden, om ook voor toekomstige generaties nog iets over te laten. “We moeten voor het leven zijn.”

Het was weer een groot feest

De Muziekfabriek geeft je muziek passend bij jouw vakantie. 

Vanavond klinkt het Canto Ostinato van Simeon ten Holt op een wel heel bijzondere locatie, namelijk vanaf de Domtoren in Utrecht. 

De Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV) sluit een reeks zomeravondconcerten af met Canto Ostinato. Oorspronkelijk stond muziek van Michael Jackson op het programma, maar na de ophef over vermeend kindermisbruik is toch besloten om The King of Pop te vervangen door één van Nederlands bekende componisten. Het is dit jaar 40 jaar geleden dat het stuk in première ging.

Pianisten Jeroen van Veen, Sandra Mol, Mike del Ferro en beiaardier Malgosia Fiebig zijn de uitvoerenden.

Luister hieronder naar een prachtige uitvoeringen van 'Canto Ostinato' op het Hart & Zielfestival 2018:

{video "https://www.youtube.com/watch?v=VCtbSG4nksE"}

 

Sfeervolle filmmuziek en prachtige orkestraties

Pianist Jure Jurakic (13) heeft de Bunschoten Jonger Talent Prijs 2018 gewonnen. Hij kreeg de prijs (1500 euro) afgelopen zaterdag overhandigd tijdens de laatste aflevering van de talkshow Earbites in het Compagnietheater in Amsterdam, het Grachtenfestival-centrum.

 

De drie genomineerden voor de prijs waren naast Jure Jurakic ook violiste Luna van Leeuwen en gitarist Matthijs van Delft. Zij presenteerde zich tijdens het festival ieder met een eigen concert.

Over winnaar Jure Jurakic zei Gwylim Janssens namens de jury: ‘Hij heeft een zeer veelzijdig, wijd repertoire met diverse stijlen die reiken van Bach tot modern klassiek. En spel zijn ontroerde.’

Jure Jurakic won dit jaar ook al de tweede prijs tijdens de YPF Junior Competition, en vorig jaar de publieksprijs tijdens het Steinway Pianoconcours.

Sinds de zomer van 2015 wordt elk jaar de Bunschoten Jonger Talent Prijs uitgereikt aan de meest in het oog springende jonge musicus (tot 18 jaar) op het Grachtenfestival Amsterdam. Het Bunschoten Fonds zet zich in voor de klassieke-muziekcultuur in Nederland.

Bijzonder aan deze prijs is dat de kandidaten zelf tot op het laatste moment niet weten dat hun naam op de shortlist staat. Daarmee wordt voorkomen dat de druk op de jonge musici onnodig wordt opgevoerd.

Bekijk de antwoorden.

klavecinist, dirigent èn enthousiast YouTuber

Violiste Emmy Storms is winnaar geworden van de Grachtenfestivalprijs 2019. Zij is ‘een authentieke musicus met een sterk podiumkarakter, iemand die haar eigen weg bewandelt en zich met gemak in diverse muzikale genres profileert,’ aldus de vakjury.

De genomineerden: Altvioliste Dana Zemtsov, slagwerker Dominique Vleeshouwers en violiste Emmy Storms presenteerden zichzelf gisteravond in Krasnapolsky in Amsterdam aan het publiek met een kort optreden. Het afgelopen culturele seizoen werden de drie musici gevolgd door een jury, bestaande uit klassieke-muziekjournalisten Frederike Berntsen, Louis Gauthier en Joep Stapel.

De Grachtenfestivalprijs is bedoeld voor  musici en ensembles die uitblinken in hun vakgebied. De nominatie is voor de musici een belangrijke stimulans voor hun loopbaan en daarmee al een prijs op zich. De winnaar krijgt carte blanche om als Artist in Residence tijdens het eerstvolgende Grachtenfestival een veelzijdig en uitdagend programma samen te stellen.

Eerdere winnaars waren: Raoul Steffani (2018), Ella van Poucke (2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon & slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias & Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007).

 Luister naar de finale van de Grachtenfestival Prijs 2019

Jongste zus prinses Beatrix op 72-jarige leeftijd overleden

Kleine musici worden groot

No-deal betekent hogere kosten voor musici

De hobby's van bekende componisten

Theatermaker en operaregisseur Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Die prijs is bedoeld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

De jury koos unaniem voor Van Hove en noemt hem een uitzonderlijk theatergenie. “Hij heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan."

De jury roemt ook de bestuurlijke kwaliteiten van Van Hove. Hij laat kunstenaars uit verschillende disciplines samenwerken, zoals bij zijn operaregies en de bijzondere voorstelling van afgelopen voorjaar. Toen maakten het Koninklijk Concertgebouworkest en het Internationaal Theater Amsterdam samen de voorstelling 'Dood in Venetië'.

Van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs op 25 september, uit handen van cultuurminister Van Engelshoven. Er is een bedrag van 100.000 euro aan verbonden.

Meer informatie over de prijs

 

De Britse pianiste Isata Kanneh-Mason brengt een bezoek aan Leipzig, de geboorteplaats van componiste Clara Schumann. Onlangs bracht de jonge pianiste een cd uit met muziek van Clara Schumann, de vrouw van de bekende componist Robert Schumann.

Video

Kanneh-Mason maakte een filmpje van haar reis, waarin ze onder andere het huis bezoekt waar Clara en Robert Schumann woonden:

{video "https://www.youtube.com/watch?v=LbDhgAO3SdE"}

 

Op beschuldigingen van seksuele intimidatie door operaster Plácido Domingo, die gister bekend werden gemaakt, volgen de eerste afzeggingen. 

San Francisco Opera en de Philadelphia Orchestra hebben geplande concerten met Domingo afgezegd. En de Los Angeles Opera, waar Domingo sinds 2003 directeur is, is een onafhankelijk onderzoek gestart. In een verklaring zegt de opera daarover: ‘Plácido Domingo is al drie decennia van grote betekenis voor onze opera. Desondanks doen we er alles aan om een ​​sfeer te creëren waarin al onze medewerkers en artiesten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.’
The Met Opera wacht dit onderzoek af alvorens ze besluit de concerten met Domingo te annuleren.

Het Salzburg Festival daarentegen laat de concerten voor augustus gewoon staan. De directeur van het festival laat weten altijd onder de indruk te zijn van Domingo’s omgang met alle festivalmedewerkers. ‘Als zoiets bij ons was gebeurd, had ik dat vast gehoord.’

Lorenzo Viotti, de jonge Zwitserse dirigent die vanaf seizoen 2021-2022 de nieuwe chef wordt bij De Nationale Opera, leidt het orkest aankomende september al bij de opening van het nieuwe seizoen. Hij gaat dirigent Mark Elder vervangen die een operatie moet ondergaan.

Directeur Sophie de Lint is erg blij dat Viotti in zijn schema tijd heeft kunnen vrijmaken. Daarnaast is het, aldus De Lint, ‘een prachtige kans voor ons publiek en Lorenzo om kennis met elkaar te maken.’

Op het programma staat het beroemde tweeluik Pagliacci en Cavalleria Rusticana. Viotti dirigeert de première en nog vier voorstellingen. De overige drie worden overgenomen door de assistent dirigent van De Nationale Opera, Aldert Vermeulen.

Lees meer

Magistraal stemmenspel in werken van Pergolesi en Jommelli

Onderzoek Erasmus MC

Frans, Sieuwert en hun orkest

Vrouwenkoor Giocoso uit Weert is afgelopen zaterdag tweevoudig Europees kampioen geworden tijdens de European Choir Games in Gothenburg in Zweden. Die korenwedstrijd bestaat uit 10 categorieën, zoals kamerkoren, kinderkoren, gospelkoren, jazz, folklore en koren die zich hebben gespecialiseerd in religieuze a-capella-koorwerken. De beoordeling vindt plaats met een puntensysteem. Het koor met de meeste punten, wordt de winnaar van de categorie. Het koor uit Weert deed mee in 2 categorieën, namelijk in de categorie kamerkoor en in de categorie religieuze a-capella-koorwerken. De vrouwen hadden tweemaal het hoogste puntentotaal en mogen zich dus in die twee categorieën Europees kampioen noemen.

Daarmee plaatste Giocoso zich ook voor het aansluitende wereldkampioenschap, waarbij met hetzelfde puntensysteem werd gewerkt. De koren met een score tussen 80 en 100 punten ontvingen een gouden medaille. De vrouwen van Giocoso behaalden genoeg punten om ook daar twee gouden medailles in de wacht te slepen, maar omdat er koren met een hoger puntentotaal waren, werd het Nederlandse koor geen wereldkampioen.

In totaal namen 170 koren mee.
Het Giocoso koor uit Weert bestaat uit 22 vrouwen tussen de 19 en 33 jaar.

Brüggen dirigeert muziek van Bach en Rameau

Deze week kun je elke dag tussen 18:00 en 19:00 uur in NTR Podium luisteren naar EarBites. Dieuwertje Blok presenteert deze muzikale talkshow vanaf het Grachtenfestival van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 augustus. In de Zuilenzaal van het Compagnietheater ontvangt Dieuwertje iedere dag verschillende musici die optreden tijdens het festival. Een mooie terug- en vooruitblik met interviews en veel live muziek. Beluister de afleveringen van EarBites hieronder:

Aflevering 1 - Zaterdag 10 augustus

{audiofragment audio="360854" caption="Earbites 1" }

Met onder anderen: Marie-Luce Bree, Florence van der Does & Shermaine Velasco, pianoduo, harpist Doriene Marseilje en saxofonist Kika Sprangers met Robert Koemans, piano.

Aflevering 2 - Zondag 11 augustus

deel 1:

{audiofragment audio="360858" caption="EarBites 2 deel 1/2" }

deel 2:

{audiofragment audio="360856" caption="EarbBites 2 - deel 2/2" }

Te gast zijn: het Firgun Ensemble, Elenora Hu & Gilbert Den Broeder, YingYing, intrio, violist Floor LeCoultre en gitarist Martin van Hees.

Aflevering 3 - Maandag 12 augustus

{audiofragment audio="361015" caption="EarBites aflevering 3" }

Gasten: blokfluitist Sarah Jeffery, gitarist Jeff Heijne, sopraan Noelle Drost, Vrouwenstemmen en Trio 258

Aflevering 4 - Dinsdag 13 augustus

{audiofragment audio="361016" caption="EarBites aflevering 4" }

Gasten: Intercontinental Ensemble, Duo Mong, Dividivi3, Vrouwenstemmen

Een concert voor niet één, maar twee piano's

Subcategorieën