STER Advertentie

Op 4 mei worden de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog herdacht met twee minuten stilte. Die twee minuten worden ingeleid door een trompetsolo, de zogeheten taptoe.

Speel mee op 4 mei 2020

Nu de gedenkplechtigheden in het hele land niet doorgaan, roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei de bespelers van blaasinstrumenten op om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Meer informatie en gratis downloadbare bladmuziek vind je op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Wat betekent het taptoe-signaal eigenlijk?

Wat betekent het taptoe-signaal?

Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. Het militaire commando ontstond in de zeventiende eeuw.

De aanduiding taptoe is gebaseerd op het commando 'Tap toe!'. Taptoe is een korte versie van de oud-Nederlandse zin ‘Doe den tap toe’, wat zoiets betekent als ‘sluit de (bier)tap’. Met het sluiten van de tap, was de dag ten einde.

Nu wordt het alleen nog gespeeld bij militaire herdenkingen en begrafenissen, zoals Dodenherdenking. Het heeft geen specifieke betekenis meer, maar is een ritueel geworden.