STER Advertentie

De broers Lucas en Arthur Jussen hebben zich opgeworpen als ambassadeurs van de Joodse componist Leo Smit. Smit is in de Tweede Wereldoorlog vermoord in Sobibór. Zijn muziek was in de vergetelheid geraakt, maar de pianobroers willen zijn muziek weer onder de aandacht brengen.

De broers kregen de muziek van Leo Smit in handen na een optreden in het Concertgebouw. Ze belden met de Leo Smit Stichting, die kennis verzamelt en verspreidt over componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. "Hoe kan het dat we dit niet kenden? Dit is fantastische muziek", aldus de broers. "Nu nemen zij de muziek van Leo Smit zoveel mogelijk de wereld in en spelen het op hun concerten. Zij vinden het waard dat deze muziek nog gehoord wordt”, vertelt presentatrice Margriet Vroomans in een interview met NPO Radio 1.

Bekijk het fragment hieronder:

Margriet Vroomans in het NOS Radio 1 Journaal

Wie was Leo Smit?

Leo Smit (1900-1943) studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij specialiseerde zich in muziek van onder anderen Maurice Ravel en Igor Stravinski. Hij schreef tientallen stukken. In 1943 werd hij getransporteerd naar vernietigingskamp Sobibór. Daar is hij direct om het leven gebracht door de nazi's. 

Ontdek meer over deze componist in de eerste aflevering van de podcastserie Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog. Margriet Vroomans brengt verhalen van componisten en musici uit de Tweede Wereldoorlog. 

Abonneer je op de Muziek tot Leven

Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog | Leo Smit

Deze podcast komt tot stand in nauwe samenwerking met de Leo Smit Stichting.

Bron: NPO Radio 4