Van 9 tot 30 januari kun je gratis de tentoonstelling Componisten in oorlogstijd: een vergeten geschiedenis komt tot leven bezoeken in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog kende de Nederlandse muziekwereld veel succesvolle musici en componisten van Joodse komaf. In het Concertgebouw werd muziek van onder andere Leo Smit en Henriëtte Bosmans gespeeld en ook op de radio was veel klassieke muziek te horen van Nederlandse componisten.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam er abrupt een einde aan de glansrijke carrières van veel componisten. De Joodse Dolf Karelsen componeerde in 1941 nog de Victory Marcheen stuk wat werd geschreven voor de bevrijding. Hij heeft zijn stuk echter niet meer kunnen uitvoeren na de oorlog. Hij en veel andere lotgenoten zijn namelijk door Nazi-Duitsland vermoord in vernietigingskampen. Door de oorlog is de muziek van deze componisten in de vergetelheid geraakt. 

In de tentoonstelling staan de verhalen centraal van componisten en musici die een veelbelovende of glansrijke carrière genoten. Bekijk brieven, foto's en manuscripten en luister naar prachtige composities. 

Bezoek de website van het MCO voor meer informatie over de tentoonstelling: website MCO