60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

STER Advertentie

In 2001 dirigeert Markus Stenz voor het eerst in de Matinee: Venus und Adonis van Hans Werner Henze met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, bij deze seizoensopening gecombineerd met een uitvoering van enkele madrigalen van Monteverdi door het ensemble Elyma onder leiding van de Argentijnse barokspecialist Gabriel Garrido. Een maand of acht later staat hij voor het eerst voor het Radio Filharmonisch Orkest, dat in 2012 ‘zijn’ Radio Filharmonisch Orkest zou worden – hij is er chef-dirigent tot juni 2019. Het is zijn eerste concertvullende Matinee: de opera The Bassarids, opnieuw van Henze.

‘Lastige’ partituren

Stenz is een vurig pleitbezorger van het oeuvre van Henze. Hij leidt menige wereldpremière van diens werk, en in de Matinee ook de Nederlandse premières van L’upupa und der Triumph der Sohnesliebe en Das Floß der Medusa, naast opera’s van Karl Amadeus Hartmann (Simplicius Simplicissimus), Glanert (Caligula), Loevendie (The Rise of Spinoza), Nielsen (Maskerade), Berg (Wozzeck), Adams (El Niño), Widmann (Babylon), Strauss (Elektra) en Schreker (Die Gezeichneten). Beethoven, Bartók, Tsoupaki, Kagel, Zimmermann, Birtwistle, Kurtág, The Gospel according to the Other Mary van John Adams, de St Luke Passion van James MacMillan, het Mysterium van Skrjabin en het Requiem für Jhieronimus Bosch van Glanert: Stenz doorziet een partituur meteen, hoe complex ook.

Dirigent Markus Stenz
Markus Stenz tijdens een repetitie met het Radio Filharmonisch Orkest. Foto: Hans van der Woerd.

Anthony Fiumara, als Trouw-recensent in 2002: “Van de uitstekende solisten vielen de sopranen Juliana Gondek, Anja Silja en bariton Quentin Hayes op door hun aangrijpende vertolking van Henze’s koortsige sfeer. Mooi was ook het Groot Omroepkoor dat de stad Thebe naar haar ondergang toe zong: nu eens mokerend, dan weer strelend. Pierre Audi [van De Nederlandse Opera] zou vanavond de radio aan moeten zetten, om te horen wat hij heeft gemist.”

Beluister het concert

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Markus Stenz, dirigent
Robert Chafin, tenor (Dionysus)
Mark Holland, bariton (Pentheus)
David Wilson-Johnson, bas (Cadmus)
Ian Caley, tenor (Tiresias)
Quentin Hayes, bariton (Kapitein koninklijke lijfwacht)
Anja Silja, sopraan (Agave)
Juliana Gondek, sopraan (Autonoe)
Elisabeth Laurence, mezzosopraan (Beroe)

Henze - The Bassarids