Beluister ZaterdagMatinee-archief

11 december 1993 – Günter Wand: wars van alle show

  1. Klassiekchevron right
  2. 11 december 1993 – Günter Wand: wars van alle show

“Hij is wars van alle show, hij staat niet te bidden met gesloten ogen, zoals tegenwoordig bij vele showdirigenten de nieuwste mode is, hij smeekt niet, hij bestormt met zijn gebaren niet de hemel, hij beleeft de muziek als een gevoelig muzikant, als een zeer fijnvoelend mens, maar vermijdt in het uitdrukken van zijn gevoelens alle superlatieven.” Aldus de zeer positieve criticus van het dagblad Het Vaderland op 18 juli 1959 naar aanleiding van een reeks optredens van Günter Wand bij de Kurhausconcerten van het Residentie Orkest in Den Haag. Het werd 1993, eer Günter Wand weer in Nederland optrad, dit keer in de Matinee, met Bruckners Achtste symfonie op de lessenaars.

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 11 december 1993

Omroep

VARA

Componisten

Anton Bruckner

Uitvoerenden

Günter Wand (Dirigent)

Ensembles

NDR-Sinfonieorchester

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

NDR Sinfonieorchester
Günter Wand, dirigent

Bruckner - Achtste symfonie (versie Robert Haas)

Onbekend in Nederland

De Duitse dirigent (1912-2002) was inmiddels 81 en dirigeerde het hele werk uit het hoofd. Decennialang was Wand vrijwel onopgemerkt gebleven in de Nederlandse pers; zijn naam verscheen in de Nederlandse kranten uitsluitend in opsommingen van radio-uitzendingen vanuit Keulen, waar hij – als verre voorganger van Markus Stenz, de latere chef van het Radio Filharmonisch Orkest – Gürzenich-Kapellmeister was en, vanaf de jaren tachtig, vanuit het noorden van Duitsland, waar hij in de jaren 1982-1991 chef was van het orkest van de Norddeutsche Rundfunk. Pas eind jaren negentig kreeg Wand de waardering die hij verdiende: als Bruckner-dirigent zonder weerga, die de partituren zélf liet spreken. Zijn cd-registraties gooiden toen ongekend hoge ogen.

Günter Wand. Foto ANP Kippa

Puur muziek maken

De recensies in 1993 waren niet onverdeeld positief. Maar Roel van der Leeuw schreef in Trouw: “Wand stelde zich zo dienend op tegenover de muziek, dat hij uiterlijk misschien een wat saaie indruk maakt, maar de innerlijke spankracht was anderhalf uur lang voelbaar en meeslepend.” In 1959 had de recensent zijn ware ‘aard’ al door: puur muziek maken, dát was waar Wand in uitblonk.

Ster advertentie
Ster advertentie