Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Avondconcert van 16 juni 2020

Avondconcert

Dinsdag 16 juni 2020, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A Hannes Minnaar (piano) Dudok Quartet Amsterdam Simone van der Giessen (altviool) Ludwig van Beethoven - Pianoconcert nr. 4 op. 58 (bew. voor piano en strijkkwintet) Peter Vigh - Strijkkwartet Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet nr. 13 op. 130 met 'Grosse Fuge' Opname van 16 juni 2020, MuziekHaven, Zaandam Van maandag 15 tot en met donderdag 18 juni presenteert de NTR tijdens de Beethoven-week op NPORadio 4 een aantal bijzondere optredens. Topmusici spelen in deze bijzondere tijd kamermuziek van Ludwig van Beethoven. Thuisbasis in deze week is MuziekHaven in Zaandam: de historische Schuurkerk waar eind vorig jaar het centrum voor kamermuziek van Mathieu van Bellen en Maria Milstein de deuren opende. Vandaag het Vierde pianoconcert van Beethoven in een bewerking voor piano en strijkkwartet, die dateert uit Beethovens tijd maar waarvan de maker onbekend is. Daarnaast het Strijkkwartet nr. 13 van Beethoven in de eerste versie, dus met de kolossale Große Fuge als laatste deel. Verder van de Hongaars-Nederlandse componist Peter Vigh (1987) diens Eerste strijkkwartet. De muziek van componist en saxofonist Vigh (altsaxofonist van het Berlage Saxophone Quartet) bevindt zich in het speelveld van klassieke en hedendaagse muziek. Zijn composities kenmerken zich door een mix van poëtische klankconstellaties, energieke grooves en vervreemdende hilariteit. ‘Het fenomeen tijd prikkelt mijn verbeelding’, zegt Vigh. ‘Ik laat noten graag versnellen, vertragen en ontsporen.’

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 juni 2020

22:20

Concert voor viool en orkest, op.61 in D gr.t. - deel II, "Larghetto" + deel III, "Rondo. Allegro"

Beths, Vera [viool]

22:08

Sonate voor piano nr.27, op.90 in e kl.t. - compleet

Biss Jonathan [piano]

21:55

Strijkkwartet nr.13, op.130 in Bes gr.t. - compleet (met Grosse Fuge, op.133 als slotdeel)

Dudok Kwartet

21:17

Strijkkwartet nr.13, op.130 in Bes gr.t. - compleet (met Grosse Fuge, op.133 als slotdeel)

Dudok Kwartet

21:00

Strijkkwartet - compleet

Dudok Kwartet

20:47

Strijkkwartet - compleet

Dudok Kwartet

20:41

Concert voor piano en orkest nr.4, op.58 in G gr.t. - compleet (Arr.)

Minnaar, Hannes [piano] & Giessen, Simone van der [altviool] & Dudok Kwartet

20:11

Concert voor piano en orkest nr.4, op.58 in G gr.t. - compleet (Arr.)

Minnaar, Hannes [piano] & Giessen, Simone van der [altviool] & Dudok Kwartet