Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

AVROTROS Vrijdagconcert van 25 oktober 2019

AVROTROS Vrijdagconcert

Vrijdag 25 oktober 2019, 20:03 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opname van zaterdag 12 oktober in Tivoli Vredenburg:
Rotterdams Philharmonisch Orkest
André de Ridder, dirigent Leila Josefowicz, viool

*  M. Wantenaar - Prélude à une nuit américaine (wereldpremière)
*  J. Adams - Vioolconcert
*  J. Adams - The Chairman dances
*  S. Reich - Music for ensemble and orchestra (Ned. première)
Adams, Reich en Wantenaar

Wat is het resultaat als minimal music zich verlooft met Prinses Melodie en met haar de dansvloer betreedt? Dan krijg je een werk als The Chairman Dances, waar filmmuziek en bigband in doorklinkt: herhaalde (dans)motiefjes doorspekt met hints van filmmuziek en jazz van een bigband waarvan de musici te veel gedronken lijken te hebben. Het resultaat is op en top Adams en op en top Amerikaans. Of je krijgt Adams’ Vioolconcert, volgens de componist ‘an endless melody’, en zelfs de latere werken van Steve Reich. Een Nederlandse première van deze icoon van de minimal music is sowieso een gebeurtenis om naar uit te kijken en een voorrecht van de eerste orde.

Adams, Reich en Wantenaar
Adams, Reich en Wantenaar

Wat is het resultaat als minimal music zich verlooft met Prinses Melodie en met haar de dansvloer betreedt? Dan krijg je een werk als The Chairman Dances, waar filmmuziek en bigband in doorklinkt: herhaalde (dans)motiefjes doorspekt met hints van filmmuziek en jazz van een bigband waarvan de musici te veel gedronken lijken te hebben. Het resultaat is op en top Adams en op en top Amerikaans. Of je krijgt Adams’ Vioolconcert, volgens de componist ‘an endless melody’, en zelfs de latere werken van Steve Reich. Een Nederlandse première van deze icoon van de minimal music is sowieso een gebeurtenis om naar uit te kijken en een voorrecht van de eerste orde.

Adams, Reich en Wantenaar
19:15 Liedje: American Tune van Paul Simon

In American Tune verwerkte Paul Simon de melodie van het koraal 'O Haubt voll Blut und Wunden' uit de Matheus Passie van Bach. Hij schreef het vlak nadat Nixon tot president was gekozen en verbeeldde zich dat het Vrijheidsbeeld de oceaan op was gezeild. De ouders van Simon waren als Joodse vluchtelingen vanuit Hongarije naar Amerika gekomen

19:15 Liedje: American Tune van Paul Simon
19:30 Hollandsche Nieuwe! Haydn, op.20 door Dudok Kwartet/V

Dudok Kwartet speelt Haydn al sinds het allereerste concert, tien jaar geleden. Het was alsof een wereld voor hen open ging. Het lijkt allemaal zo bescheiden wat Haydn doet, zeker in vergelijking met de stormachtige Beethoven, maar intussen ontvouwen zich alle facetten van het hele leven, zeker in zijn strijkkwartetten op. 20. Eerste cd van dit voortreffelijke kwartet in een reeks. 

19:30 Hollandsche Nieuwe! Haydn, op.20 door Dudok Kwartet/V
Luidspreker Luidspreker
'Invitation to a beheading' van Theo Verbey
'Invitation to a beheading' van Theo Verbey
Luidspreker Luidspreker
'Sonate voor piano, "Sonáta 1.X.1905"' van Leoš Janá?ek (arr. Theo Verbey)
'Sonate voor piano,
Luidspreker Luidspreker
'Traurig wie der Tod' van Theo Verbey - deel 1
'Traurig wie der Tod' van Theo Verbey - deel 1
Luidspreker Luidspreker
'Traurig wie der Tod' van Theo Verbey - deel 2
'Traurig wie der Tod' van Theo Verbey - deel 2
Luidspreker Luidspreker
Het gesprek - Bert Sliggers

Annemieke Bosman spreekt Bert Sliggers, hij stelde de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ samen die nu te zien is in Museum Meermanno.

De tentoonstelling, samengesteld door gastconservator Bert Sliggers, gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht controversieel zijn geworden. Bezoekers wordt expliciet gevraagd hun mening te geven. Moeten we ingrijpen of valt dit alles onder de vrijheid van meningsuiting? Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd of ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor de invloed van politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veelal via kinderboeken. De discussie over deze ‘foute’ boeken, die vaak in enorme oplagen zijn verspreid, raakt aan verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

Het gesprek - Bert Sliggers