Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Avondconcert van 9 september 2019

Avondconcert

Maandag 9 september 2019, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

A

Gewandhausorchester Leipzig olv Louis Langré

Michael Schönheit, orgelPaul Dukas – De Tovenaarsleerling

Joseph Jongen – Symphonie concertante voor orgel en orkest, op. 81

César Franck – Symfonie in DOpname van 8 maart 2019, Gewandhaus, LeipzigIngeklemd tussen twee klassiekers uit het symfonische repertoire zit de Sinfonia concertante op. 81 voor orgel en orkest van Joseph Jongen (1873-1953). Jongen geldt als de belangrijkste Belgische componist uit de eerste helft van de twintigste eeuw, maar in Nederland is zijn werk vrijwel onbekend. Hij was een componist die vernieuwingen van anderen kundig in zijn muziek verwerkte, maar zelf geen persoonlijk idioom ontwikkelde. Uit de Sinfonia concertante blijkt zijn grote vakmanschap en fijnzinnig gevoel voor instrumentatie.B

Rostrum of Composers 2019Herman Vogt - Canticle of the Sun (Solsangen)Oslo Philharmonic Orchestra olv Vasily Petrenko
Dinis Kurbanov – KhomoniaYulia Saifulmulyukova – sopraan

Friedrich Weisgame - bariton

Leden van het koor Yaroslavia olv Dinis KurbanovIn mei 2019 vond in Bariloche (Argentinië) het 66ste International Rostrum of Composers, zeg maar het Songfestival voor de nieuwe muziek, waaraan dit keer 27 landen meedoen. Elk deelnemend land nomineert één of meer recent gecomponeerd werken. De werkwijze van het Rostrum is bijzonder, alle inzendingen wordt centraal beluisterd en aan het eind vindt een geheime stemming plaats, en worden twee winnaars bekend gemaakt.

Vanavond de inzendingen van Noorwegen en Rusland.
Het gesprek - Barbara Nanning

Jan Mom spreekt Barbara Nanning. De kunstenares heeft een expositie in het Gemeentemuseum Den Haag.

Voor Barbara Nanning (1957) is de cirkel altijd een belangrijk uitgangspunt. De vormen van haar objecten en installaties komen voort uit een ronddraaiende beweging die zij laat stollen in glas of keramiek. Dit jaar viert zij veertig jaar kunstenaarschap. Aan de hand van een twintigtal werken belicht de tentoonstelling Nannings unieke beeldtaal die een link legt tussen de organische en anorganische wereld.

Nannings unieke beeldtaal en manier van werken zijn voor een belangrijk deel ingegeven door haar langdurige verblijven in het epicentrum van glasproductie in Europa: Nový Bor. Jaarlijks reist zij af naar deze Tsjechische stad waar zij met behulp van ervaren glasblazers de meest verrassende vormen en structuren creëert.De tentoonstelling is nog t/m 01 december te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Beeld: Barbara Nanning (1957), uitvoering Lasvit Ajeto, Radek Koten (glasblazersteam), Aleš Zv??ina (slijper), Václav Novák (vergulder), Verre églomisé, 2017, glas, oranje dubbel bladgoud, collectie kunstenaar

Het gesprek - Barbara Nanning
Opium Backstage - Julien Hervé

Julien Hervé besloot op 21-jarige leeftijd om zich te wijden aan muziek. Hij speelt allerlei soorten muziek en creëerde voor zichzelf een gevarieerd muzikaal bestaan rond het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij sinds 2008 eerste klarinet is. Hij is lid van Het Collectief en het Calliopée Ensemble en is artistiek directeur van de Rotterdam Chamber Music Society. Julien doceert momenteel aan Codarts in Rotterdam.

Gergiev Festival
Het Gergiev Festival vindt sinds 1996 jaarlijks in Rotterdam plaatsvindt. Er zijn concerten in De Doelen door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en concerten op diverse locaties in de stad. Initiatiefnemer was Valery Gergiev, die van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het orkest was.Parijs, de stad van de liefde, het licht en de muziek, is dit jaar (12-15 septmeber) de leidende draad van het festival. Van barok tot Stravinsky is er deze festivaleditie volop aandacht voor de rijke Franse muziekgeschiedenis.

Opium Backstage - Julien Hervé