Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Opium van 6 februari 2019

Opium

Woensdag 6 februari 2019, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - John Appel

John Appel maakte de documentaire Sprekend Nederland.


Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de huidige tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís. Waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomers. De vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende?

John Appel maakte veelbekroonde documentaires zoals Wrong Time Wrong Place, The Player, The Last Victory en de bioscoophits Johnny Meijer en André Hazes - Zij gelooft in mij, de best bezochte documentaire in de Nederlandse bioscopen van de afgelopen zestig jaar. Over Sprekend Nederland: “De film laat een welvarend land zien dat haar geluk viert én haar onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.”Maandag 11 februari, 20:25 uur op NPO 2

Het gesprek - John Appel
Opium Backstage - Jeannette Landré

Deze week volgen we fluitiste Jeannette Landré. 

Waar de meeste muzikanten na hun middelbare school kiezen voor het Conservatorium, koos Landré voor de studie Muziektherapie. “Ik wilde kinderen met psychische problemen helpen. Met muziek kan je veel bereiken, het is een van de sterkste communicatiemiddelen.” Jaren werkte Landré in een kindertehuis, maar tijdens een sabbatical trok het Conservatorium toch aan haar. “Mijn band met de muziek werd onvermijdelijk en voor ik het wist rolde ik het schnabbelcircuit in.”

Ze is onder andere lid van het NBE dat komende zondag met andere musici een eenmalig benefietconcert geeft om zoveel mogelijk aandacht en geld op te halen voor een speciaal programma van Musicians Without Borders: ‘Welcome Notes Europe’. Dit bijzondere project leidt musici op om muziek te gebruiken als middel om vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen in hun nieuwe omgeving. Het benefietconcert is uitverkocht, maar het is natuurlijk nog steeds mogelijk om Musicians Without Borders te steunen.

Opium Backstage - Jeannette Landré
Luidspreker Luidspreker
Opium Atelier: James Oesi - Dag 3

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Opium Atelier: James Oesi - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
Het nachtkastje van Hanco Kolk - Dag 3

Het Nachtkastje: waarin schrijvers vertellen over hun literaire voorkeuren, inspiratie, guilty pleasures aan de hand van de boeken die naast hun bed liggen.

Deze week het nachtkastje van scenarist en striptekenaar Hanco Kolk.

Het nachtkastje van Hanco Kolk - Dag 3

Muziek in deze uitzending

Uitzending 6 februari 2019

22:51

Carreño, Teresa Maria

Une revue à Prague, op.27

Rodriguez, Clara [piano]

Nimbus

NI6103

22:48

Una Odissea

Beasley, Marco [tenor] & Nederlands Blazers Ensemble

22:45

Bass Trip 4

Oesi, James [contrabas]

22:42

Via con me

Conte, Paolo [zang]

22:39

Cui, César

Suite concertante voor viool en orkest, op.25 - deel I, "Intermezzo scherzando"

Hong Kong Filharmonisch Orkest

Schermerhorn, Kenneth

Nishizaki, Takako [viool]

Naxos

8.555244

22:36

Delius, Frederick

Capriccio en elegie voor cello en orkest, 1930 - compleet

Philharmonia Orchestra

Slatkin, Leonard

Starker, János [cello]

RCA

09026 61695 2

22:33

Falla, Manuel de

El amor brujo - deel IV, "El aparecido"+ deel V, "Danza del terror"

London Philharmonic Orchestra

Fruhbeck de Burgos, Rafael

DECCA

4307 032